Mergi la conţinutul principal

Kosovo se confrunta cu greve si miscari sociale

Mai multe greve si miscari sociale au avut loc in ultimele zile in Kosovo, unde bucuria care a urmat proclamarii independentei a fost inlocuita treptat cu nemultumirea populatiei fata de conditiile economice precare, informeaza AFP.
Skender Begolli, un medic din Pristina, este nemultumit ca, si cu o crestere de 50 la suta, salariul sau, dupa 26 de experienta, abia va depasi 250 de euro.
Seful sau, un medic cu o vechime de 30 de ani, cistiga in total 220 de de euro.
Skender Begolli se numara printre cei 7.000 de medici din Kosovo intrati in greva pentru a cere cresterea salariilor. "Oamenii incep sa se gindeasca la conditiile sociale", avertizeaza un functionar international din Pristina. Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia la 17 februarie, dar Belgradul contesta aceasta decizie.
Problemele sociale si imbunatatirea nivelului de trai "reprezinta principalele probleme ale guvernului kosovar, care trebuie sa demonstreze ca le poate rezolva", continua functionarul.
Kosovo este una dintre cele mai sarace tari din Europa, jumatate din populatia de doua milioane de locuitori traind in saracie. Rata somajului atinge nivelul de 45-50 la suta din populatia activa.
Venitul pe cap de locuitor se ridica la 1.800 de dolari, in timp ce economia este dependenta de ajutoarele din strainatate.
Donatorii internationali, majoritatea state membre UE, au promis in iulie ca vor oferi 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta economia kosovara.
Insa Safet Gerxhaliu, de la Camera de Comert din Kosovo, crede ca Guvernul de la Pristina trebuie sa atraga rapid investitii straine, detasindu-se treptat de ajutorul strain.
Miscarile sociale reprezinta cele mai mari provocari pentru autoritatile kosovare, recunoaste reprezentantul special al UE in Kosovo, Pieter Feith. "Suntem multumiti de unele masuri care au fost luate, dar ramin multe de facut", explica oficialul UE.
Sindicatele din invatamint au fost de acord sa renunte la greve odata cu inceperea anului scolar dupa ce au primit o crestere salariala de 44 de euro.
Insa 10.000 de functionari au avertizat ca vor inceta lucrul in noiembrie daca Guvernul nu va da curs revendicarilor salariale. Premierul Hashim Thaçi a dat asigurari joi ca se va concentra pe problemele economice si va analiza propunerile functionarilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro