Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Klaus Iohannis a fost desemnat candidat al ACL pentru prezidenţiale

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost desemnat, ieri, candidatul Alianţei Creştin-Liberale (ACL) pentru alegerile prezidenţiale.
Candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că vine din administraţia locală spre Preşedinţia României pentru a schimba regulile jocului politic de până în prezent, el arătând că îşi doreşte mai puţină gălăgie şi mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale.
„Eu vin de la Sibiu, din administraţia locală. Unii îmi spun că nu sunt parte a jocului politic de aici din Bucureşti şi nici nu doresc să fiu. Vă spun direct: vin din administraţia locală spre Preşedinţia României pentru a schimba regulile jocului politic de până acum", a spus Iohannis, în cadrul şedinţei conducerilor PNL şi PDL, la care presa a avut acces.

Preşedintele trebuie să fie un model de onestitate

Iohannis a precizat că, în viziunea sa, preşedintele României trebuie să fie un model de onestitate, echilibru, bună-credinţă şi comportament.
„Vreau mai puţin spectacol, mai puţină gălăgie, mai multă seriozitate în exercitarea funcţiei prezidenţiale. Vrem ca după un deceniu de conflict şi scandal să avem un deceniu de corupţie, răzbunare şi incompetenţă? Eu propun României un deceniu de prosperitate şi stat de drept", a spus Iohannis.
El a spus că este nevoie şi de mai mult respect în exercitarea funcţiei de preşedinte.
„Nu o să mă auziţi pe mine adresându-mă premierului decât cu <domnule>, chiar dacă suntem adversari. Reinventarea respectului în viaţa publică e esenţială. De aici pleacă respectul pentru instituţii, pentru cetăţean. Nu putem cere nimănui în lume să ne respecte dacă nu ne respectăm noi înşine", a spus Iohannis.
El a menţionat, totodată, că noul model de politică al instituţiei prezidenţiale este al respectului, seriozităţii, competenţei, rezultatelor.
El a arătat, pe de altă parte, că nu va transforma instituţia prezidenţială într-o instituţie slabă şi că va fi ferm în faţa derapajelor de la statul de drept sau în faţa exceselor politicienilor.

Independenţa Justiţiei - garantată

El a spus că a doua zonă la care se referă este independenţa Justiţiei şi funcţionarea corectă a acesteia.
"Independenţa Justiţiei este fără îndoiala un câştig al ultimilor ani, care trebuie apărat şi consolidat. România occidentală nu poate funcţiona fără o Justiţie cu adevărat independentă, chiar dacă ea atinge politicieni, grupuri de interese, oameni care s-au obişnuit să folosească funcţia publică în interes personal. Preşedintele României va fi principalul garant că acest proiect este ireversibil", a mai declarat Iohannis.

Ce şanse are Iohannis

Surse democrat-liberale au precizat pentru Mediafax că, potrivit sondajului comandat de PNL, Klaus Iohannis ar fi înaintea lui Cătălin Predoiu cu doar 4-5 procente, dar cu posibilitate de creştere.
"Sondajul comandat de PNL, întocmit după altă metodă, arată că Klaus Iohannis ar fi votat de aproximativ 60% din electoratul ACL, în timp ce Cătălin Predoiu de 40% din acest electorat", a mai spus sursele citate.
În ambele sondaje, PSD ar avea 37-38%, iar ACL 33-34%.
PDL a decis, cu doar un vot împotrivă (56 "pentru" şi unul "împotrivă""), ca liderul PNL Klaus Iohannis să fie candidatul ACL la alegerile prezidenţiale.

Cătălin Predoiu, candidat pentru funcţia de premier

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, luni, desemnarea prim-vicepreşedintelui democrat-liberal Cătălin Predoiu drept candidat al ACL pentru funcţia de premier.
Liderul PDL a precizat că Predoiu va fi unul dintre principalii "stâlpi de susţinere" ai actualei campanii electorale a lui Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru prezidenţiale, arătând că bătălia pentru fotoliul de preşedinte al ţării "nu va fi uşoară".
Blaga a făcut această precizare după ce a arătat că Iohannis este candidatul ACL pentru prezidenţiale, iar Cătălin Predoiu este primul-ministru desemnat al acestei alianţe.
"Aşa cum am hotărât inclusiv în protocolul de fuziune, astăzi v-am desemnat pe dumneavoastră candidatul nostru (pe Klaus Iohannis - n.r.) şi l-am desemnat pe domnul Cătălin Predoiu ca şi prim-ministru desemnat al alianţei noastre, al partidului nostru şi am convingerea că vom putea construi alături de dânsul şi desigur de noi toţi ceilalţi cel mai puternic partid de centru-dreapta din România, aşa cum spuneam, nu atât ca o contrapondere la PSD - şi asta este important -, ci pentru a fi vehiculul în stare în sfârşit să promoveze valorile noastre. Vă felicit pentru desemnare şi îl felicit şi pe domnul Predoiu pentru modul în care s-a comportat şi cum se va comporta şi de aici înainte, va fi unul din principalii dumneavoastră stâlpi de susţinere a actualei campanii electorale, ca şi noi de altfel", a spus Blaga, adresându-se lui Klaus Iohannis.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii