Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kim a fost reales la al 8-lea congres dar sora sa a fost „epurată” din conducerea partidului

* dictatorul nord-coreean, Kim Jong-un, a decis să își schimbe din nou titulatura la șefia Partidului Muncitorilor - el va fi „secretar general” al partidului și nu „președinte” așa cum a fost din 2016 până acum * cea mai mare schimbare este, însă, că sora sa, Kim Yo Jong, a fost eliminată din conducerea partidului - ea nu va mai face parte din biroul politic

 

Potrivit analiștilor, această schimbare simbolică a titulaturii își propune să consolideze autoritatea lui Kim Jong-un, în contextul în care Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale și este mai izolată ca niciodată din cauza coronavirusului. Kim Jong Un a fost ales președinte al partidului la putere la precedentul congres, în 2016. Această schimbare de titulatură are loc după ce Kim Jong Un s-a angajat miercuri în timpul congresului să consolideze capacitățile de apărare ale țării, deja o putere nucleară, scrie Agerpres.

Al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (WPK), care s-a deschis marți la Phenian, a restabilit un secretariat - abandonat în 2016 - și a modificat titulatura funcțiilor în cauză.

Kim a fost ales în unanimitate, duminică, secretar general al partidului, a informat agenția oficială de presă nord-coreeană, KCNA - „Toți delegații și-au exprimat sprijinul deplin cu o salvă de aplauze”. El a admis cu acest prilej eșecul politicii sale economice, subliniind că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire „în aproape toate sectoarele”.

Coreea de Nord este mai izolată ca niciodată după ce și-a închis frontierele în urmă cu un an, pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus, apărut în China, puternicul său vecin și principal aliat.

Schimbarea de titulatură „este un alt mod indirect de a admite că planurile introduse în 2016 - inclusiv noul sistem al președintelui - nu au funcționat cu adevărat”, a comentat Ahn Chan-il, cercetător la Institut mondial de studii nord-coreene de la Seul.

„Kim a vrut să-și modeleze o nouă imagine, diferită de cea a tatălui său - devenind «președinte», dar se pare că simte nevoia să sublinieze legătura cu tatăl său pentru a-și consolida poziția de lider în aceste vremuri dificile”, a explicat el.

Tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong-il, decedat în 2011, a rămas secretar general etern al partidului, în timp ce bunicul lui, Kim Ir Sen, fondator al Coreii de Nord și mort în 1994, este președintele etern al țării.

Eveniment festiv al partidului unic de la Phenian, congresul își propune să consolideze autoritatea regimului și este urmărit îndeaproape de experții în problemele Coreii de Nord, care încearcă să identifice orice semn de schimbare în politica uneia dintre cele mai izolate țări din lume. 

 

Prezentată anterior drept posibilă succesoare, Kim Yo Jong ar fi căzut în dizgrația dictatorului

Zvonuri conform cărora Kim Yo Jong ar fi căzut în dizgrația fratelui său au început să apară încă din aprilie 2019. Apoi, însă, dictatorul nord-coreean a început să dispară pentru perioade lungi de timp. S-a speculat că acesta ar fi grav bolnav, în timp ce o mulțime de publicații de tip tabloid au susținut inclusiv că acesta ar fi murit în timpul unei operații. Atunci, s-a zvonit din nou că sora lui Kim ar putea fi o posibilă succesoare.

În august, informațiile obținute de serviciile secrete sud-coreene arătau că o parte din puterea lui Kim ar fi fost delegată către mai mulți colaboratori apropiați, inclusiv către Kim Yo Jong. 

„În prezent, Kim Yo-jong (…) conduce afacerile generale ale statului pe bază de delegare. Kim Jong-un își păstrează încă autoritatea absolută, dar o parte din ea a fost predată puțin câte puțin. Yo-jong este liderul numărul 2 de-facto, dar (Kim Jong-un) nu și-a ales un succesor”, indica Serviciul de Informații sud-coreean la acea vreme. 

Imaginea pe care și-a făcut-o Kim Yo Jong în ultimii ani în presa occidentală și în zvonistica legată de regimul nord-coreean ar fi putut provoca decizia lui Kim Jong-un de a o elimina din conducerea oficială a partidului, în contextul în care regimul a fost definit ca fiind „condus de paranoia”. În situația în care țara trece printr-o situație economică gravă și este izolată din cauza pandemiei, Kim ar putea să se teamă că va fi înlocuit.
Categorie articol: 

Comentarii