Mergi la conţinutul principal

Jumătate dintre unităţile şcolare nu sunt autorizate sanitar

Brăila are numai jumătate dintre şcoli autoziate sanitar. Dintr-un total de 287 de clădiri, 147 nu sunt autorizate, adică jumătate nu au toate condiţiile pentru a se numi şcoli civilizate.
Problemele cele mai mari sunt în mediul rural, unde numai 33% dintre unităţile de învăţământ sunt autorizate sanitar. Concret, sunt 134 de şcoli fără autorizaţie sanitară, iar dintre acestea 86 nu au primit acest document din cauza lipsei apei potabile. Apoi mai urmează destul de multe de asemenea neautorizate, pentru că nu au grupuri sanitare corespunzătoare. Cu aceste situaţii se luptă şcolile de ani de zile şi de cele mai multe ori nu depinde numai de ele să le rezolve. Şi asta pentru că apa potabilă lipseşte în zonă sau satul nu are canalizare. Dar surprinzător este faptul că sunt şi trei unităţi de învăţământ care, conform documentelor IŞJ, nu au primit autorizaţie sanitară pentru că tavanele sunt deteriorate sau clădirile nereabilitate. Este vorba de Şcoala gimnazială din Roşiori şi Grădiniţa din Berleşti, care aparţine de oraşul Ianca, care nu au primit autorizaţie pentru că au tavanele deteriorate, şi Grădiniţa din Stăncuţa, care nu a primit autorizaţie pentru că este clădirea nereabilitată.
Situaţia ar putea părea revoltătoare, însă, în realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. De exemplu, la şcoala din Roşiori, tavanele unui corp de clădire sunt puţin fisurate sau au mici inflitraţii de la apa de ploaie, însă şcoala arată mulţumitor: este curată, proaspăt văruită, iar directorul a explicat că sunt pregătiţi să înceapă şcoala. "Şcoala a fost construită în 1962, iar în 2005 a fost reabilitată. Plafoanele nu sunt turnate din beton, au structură de lemn şi vibrează de câte ori trece o maşină mai mare pe stradă. Nu este niciun pericol pentru copii, însă s-a considerat că acele crăpături sunt periculoase şi nu ne-au mai dat autorizaţie sanitară. În unele clase acele crăpături s-au acoperit pur şi simplu de la mâna de var dată. Acest corp de clădire arată bine, mai multe probleme sunt cu celălalt care a fost construit prin 1976 şi care trebuie să intre în reparaţii capitale", a explicat directorul Cristian Pîcleanu. La grădiniţa din Berleşti, Ianca, deşi în situaţia ISJ figurează tavanele deteriorate, directorul Emil Dragomir spune că nu a primit autorizaţie sanitară pentru că nu există apă curentă şi grupul sanitar este în curte. "Acolo este o singură grupă de preşcolari şi ca să se facă un grup sanitar, să se tragă apă curentă ar însemna cheltuieli serioase şi sunt alte priorităţi, şcoli cu mai mulţi copii. Dar, oricum, clădirea este întreţinută, copiii pot veni la grădiniţă fără probleme", dă asigurări directorul Emil Dragomir.

"C. S. Aldea" într-un an şi jumătate se va reabilita

În municipiu sunt 13 clădiri din sistemul educaţional neautorizate sanitar. Este un singur liceu neautorizat, Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius", aflat în această situaţie pentru că este blocată o investiţie importantă de mai mulţi ani, campusul şcolar. Mai sunt nouă grădiniţe neautorizate şi trei şcoli în aceeaşi situaţie: Waldorf, "C. S. Aldea" şi "N. Kazatzakis". Prima nu a primit autorizaţie pentru că pe acelaşi nivel funcţionează împreună două forme de învăţământ, preşcolar şi primar, la "Kazatzakis" WC-ul este în exterior, iar la "C. S. Aldea" WC-urile sunt insuficiente. "Sunt şcoli în clădiri monument istoric şi acolo este mai greu de intervenit. Şcoala «Aldea» este cuprinsă într-un program de reabilitare şi urmează ca într-un an, un an şi jumătate să fie reabilitată. La «Perpessicius» nici nu s-a mai solicitat autorizaţie, pentru că ei ştiu că nu o primesc până nu vom rezolva campusul. Aceste unităţi funcţionează cu autorizaţii provizorii. Oricum este bine pentru că s-au mai aşezat puţin lucrurile. Acum câţiva ani aveam şcoli care nu obţineau autorizaţie sanitară pentru că erau la stradă. Era absurd pentru că aşa fuseseră construite, nu le puteam muta, nu aveam ce face. Apoi, în aceşti ani am mai îmbunătăţit condiţiile de şcolarizare şi a crescut numărul de şcoli autorizate sanitar", a explicat primarul Aurel Simionescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro