Mergi la conţinutul principal

Jocurile – cea mai rapidă modalitate de relaxare?

Omul modern se confruntă cu una dintre cele mai periculoase boli ale secolul – stresul. Oricât de mult ar încerca să-l țină sub control, stresul acționează asupra lui. Cu toate acestea, jocurile reușesc să îndepărteze stresul din viața noastră cotidiană. Jocurile video, jocuri ca la aparate Book of Ra, jocurile sportive, jocurile de logică și orice joc în general ajută la eliminarea stresului cu rapiditate.

În trecut, jocurile de cărți, de masă și cele de societate le ofereau oamenilor posibilitatea de a evada din rutină. Astăzi, jocurile sunt mult mai complexe, mai provocatoare și nu doar ajută la eliminarea stresului, ci reprezintă și modalități eficiente de distracție și relaxare.

Jocurile și avantajele pe care le oferă tuturor

Printre multiplele beneficii pe care le oferă jocurile se numără posibilitatea de îmbunatățire a memoriei, de dezvoltare a capacității de coordonare, de creștere a abilității de comunicare și de îmbunătățire a nivelului de interacțiune socială. Jocurile ajută la îmbunătățirea vederii, la combaterea cu succes la dislexiei, la ușurarea durerii, precum și la îmbunătățirea echilibrului în cazul persoanelor cu probleme de scleroză sau la ajutorarea persoanelor cu probleme de autism.

Desigur, atunci când spui joc, spui distracție și relaxare. Numai că, în afara acestor avantaje, jocurile contribuie și la sporirea calității de lider a unei persoane. Îmbunătățește capacitatea de a lua decizii în mod rapid, reduce dorința de violență, favorizează dezvoltarea interacțiunii la nivel social și ne ajută să fim mult mai activi. În general, jocurile încetinesc procesul de îmbătrânire, dar ne și dezvoltă dorința de a studia istoria. Indiferent de tipul jocului pe care îl vei juca, acesta vine cu avantaje la pachet.

Pentru cine sunt jocurile o modalitate de relaxare?

Vârsta celor care folosesc jocurile video ca modalitate de relaxare este cuprinsă între 25-35 de ani (33% din numărul jucătorilor). Nivelul de penetrare în rândul utilizatorilor este de 54, 9% în 2020, valoarea acestuia urmând să crească până la 58, 3% în 2024. Volumul jocurilor pe mobil este de aproape 6 miliarde de dolari în 2020, iar numărul total de utilizatori este de aproximativ 466 de milioane.

În ceea ce privește genul, bărbații sunt cei care preferă jocurile video ca mod de distracție (63%). Femeile o fac într-un procent de 37%. Un alt aspect care trebuie menționat este legat de nivelul câștigului celor care se relaxează jucându-se. Valorile sunt aproximativ egale (39% cei cu venituri mici, 31% cei cu venituri medii și 30% cei cu venituri mari). Acest indicator este elocvent în a arată faptul că oamenii, indiferent de categoria de câștiguri, văd jocurile ca pe o formă de eliberare de stres.

Ce fel de jocuri sunt recomandate pentru relaxare?

În condițiile unei zile stresante la locul de muncă, jocurile constituie o formă de evadare într-un alt univers. Unele persoane aleg să joace online în cazinouri, pentru că și aceste jocuri oferă o variantă de distracție. În plus, multe dintre aceste platforme le pun jucătorilor la dispoziție aceste jocuri la liber.

Astfel, aceștia joacă pe bani virtuali, fără să fie implicați bani reali. Alte persoane preferă jocurile de acțiune reale, așa cum este paintball-ul sau airsoft-ul. În schimb, alți oameni merg pe ideea jocurilor de masă, care sunt la fel de relaxante.

Jocurile video sunt preferate de majoritatea oamenilor, pentru că le sunt la îndemână, în special pe dispozitivele mobile. În general, pe mobil, sunt preferate jocurile de tip rebus, identificare de cuvinte, de potrivit diverse forme geometrice sau cele de tip simulator. Jocurile multiplayer sunt la fel de bine primite de cei care se află în căutarea unei metode de relaxare rapidă.

În ceea ce privește tipul, jocurile de gândire și logică sunt extrem de apreciate de toți oamenii. Acestea sunt urmate de jocurile de noroc, care, prin natura lor, oferă și provocări celor care le joacă. Jocurile de aventură, acțiune și de simulare beneficiază de un număr crescut de jucători.

Este foarte important de conștientizat care este limita între relaxare și adicție pentru jocuri, indiferent de tipul lor. De exemplu, atunci când joci maxim 1-2 ore pe zi, poți spune că este vorba despre relaxare. Atunci când se ajunge la 8-10 ore pe zi, deja s-a trecut în zona dependenței de jocuri.

Relaxare urmărind jocurile jucate de alții?

Unii oameni nu joacă, ci preferă să îi urmărească pe alții cum se joacă. Aceasta este modalitatea prin care ei se relaxează. De exemplu, pe platforma Twitch, într-o lună, numărul celor care vizionează clipuri cu jocuri jucate de alte persoane depășește 1 milion de persoane (1, 44 milioane în martie 2020, de exemplu). În 2017, numărul vizionărilor de clipuri de pe această platformă a fost de 1, 7 miliarde de vizualizări.

Youtube este cea mai intens vizionată platformă din lume, cu peste 2 miliarde de vizitatori în fiecare lună. Zilnic, sunt transmise peste 4, 505 de sesiuni de jocuri, iar în 2018, numărul orelor de conținut dedicat jocurilor a însumat peste 50 de miliarde de ore. 73% dintre cei care accesează acest canal preferă să urmărească alte persoane jucându-se. De remarcat faptul că astfel de canale de transmitere de conținut de jocuri video constituie și o modalitate de creare și de menținere a legăturii dintre oameni (56% dintre cei care au cont au declarat acest lucru).

Se poate spune că, indiferent de tipul jocului, acesta are darul de a ajuta la eliminarea stresului din viața noastră. Atât timp cât se țintește doar relaxarea, iar nu atingerea unor scopuri, jocurile constituie o formă excelentă de distracție și voie bună.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro