Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jocuri piramidale organizate sub nasul Politiei

Afacerea "Delfinul" - pusa la cale de o firma cu sediul in Gibraltar - a fost intens mediatizata in vestul tarii, incepind inca de acum 4 ani, iar anchetatorii din Timis chiar au declansat urmarirea penala impotriva capilor retelei, insa escrocheria continua sa mearga ca pe roate si, potrivit unui cotidian national, se pare ca a trecut granita si in Republica Moldova. Intrarea la intilnirile "delfinilor" - catalogate de acestia drept niste cursuri de management cu ajutorul carora oricine se poate imbogati rapid si fara eforturi financiare - se face numai in baza unei recomandari din partea unui "delfin" cu state vechi. Persoana racolata plateste initial o taxa de participare de circa 450.000 lei, iar dupa ce participa la o intrunire, este pusa sa achite 2.300 euro, suma ce reprezinta achizitionarea unor carti. Mai mult, pentru a fi acceptate in grup, victimele sint obligate sa semneze un contract de confidentialitate, in care este precizat faptul ca persoanele care divulga informatii despre "Delphin International" sau detalii despre intrunirile membrilor, vor plati firmei despagubiri de 10.000 euro.
Mai multe victime ale escrocilor au povestit ziaristilor din vestul tarii ca au fost atrase in cursa "Delfinul" chiar de catre apropiatii lor. Au fost imbarcati in microbuze si dusi in niste sali inchiriate, alaturi de alte peste 200 de persoane. La intrare, In schimbul sumei de 450.000 lei, fiecare persoana a primit o medalie de tinichea a carei achizitionare era obligatorie. "Totul semana mai mult cu reuniunea unei secte decIt cu o IntIlnire de afaceri. In decursul unei pauze, noilor veniti li s-a dat cIte un “contract de confidentialitate”. Potrivit prevederilor acestuia, persoana care divulga secretul afacerii trebuia sa plateasca firmei suma de 10.000 euro, iar cei care refuzau sa semneze actul erau somati sa paraseasca sala.
Invitatilor care ramineau in sala li se cerea sa achite taxa de 2.300 euro pentru a intra In sistem si a primi titlul de “Delfin 1”. In continuare, organizatorii vor achita vechiului membru ajuns la stadiul de “Delfin 2”, cIte 540 de euro pentru fiecare nou “delfin” adus In schema si cIte 360 de euro pentru fiecare persoana noua racolata de acesta din urma", au povestit victimele "delfinilor".
In schimbul sumei de 2.300 euro, participantii primeau patru volume ale cartii intitulate "Calea succesului". Anchetatorii au descoperit ulterior ca, de fapt, in contabilitatea firmei, fiecare volum figura la pretul de un franc elvetian.

Anuntata de "Obiectiv", Politia n-a vrut sa-i prinda pe "delfini"

Sesizat de un cititor al cotidianului nostru, cu privire la mega-escrocheria "Delphin" care si-a intins tentaculele si in Braila, un reporter de la "Obiectiv" a incercat sa se infiltreze printre victimele teparilor. Avind informatii ca in fiecare simbata si duminica, "delfinii" braileni se intilnesc, cu noaptea-n cap, pe Calea Calarasilor, vizavi de "Romarta", reporterul s-a deplasat la locul de intilnire, in jurul orei 5.00. I-a gasit pe "delfini" imbracati la patru ace, strinsi grupuri-grupuri, discutind aprins, in timp ce un microbuz al unei firme brailene de transport de persoane astepta cu usile deschise. Jurnalistul incognito a fost abordat de liderul grupului, un barbat de circa 40 de ani, cu ochelari, care l-a intrebat daca fusese invitat la intrunire. Reporterul l-a mintit pe coordonator, "marturisind" ca fusese invitat sa participe la o sedinta a "delfinilor" si ca persoana care-l racolase intirzia sa apara. Gazetarul s-a aratat dispus sa mearga la intrunirea ce urma sa aiba loc la Constanta, chiar si fara asa-zisa persoana care-l invitase, insa liderul "delfinilor", extrem de precaut, a declarat ca nu poate face acest lucru, intrucit persoanele straine pot participa la sedinte doar daca sint recomandate de un membru al grupului. Suspiciosi, "delfinii" au urcat rapid in microbuz, au trintit usa si au demarat spre Medgidia, unde urma sa aiba loc sedinta, la Casa de Cultura.
In mod surprinzator, reprezentantii Casei de Cultura au declarat reporterilor nostri ca nu-i intereseaza ce se intimpla in institutia lor, atita timp cit ei isi iau banii cuveniti, pe chirie. Zilele trecute, soferul microbuzului care obisnuia sa ii duca pe "delfini" la seminariile cu iz penal, ne-a declarat: "Am facut ani de zile curse intre Braila si Constanta, pentru firma “Delphin”, dar de ceva timp, au renuntat la serviciile mele. Acum se duc cu alte masini - fie microbuze inchiriate, fie masini personale."
Imediat dupa ce a descoperit ca "delfinii" si-au intins tentaculele si in Braila, jurnalistul de la "Obiectiv" a sesizat Politia, pentru efectuarea unor investigatii si identificarea escrocilor. Institutia a refuzat, insa, sa demareze vreo ancheta, motivind ca pentru a se proba activitatea infractionala a "delfinilor" ar fi nevoie de prea mult timp pierdut si de o gramada de bani.

Prostiti pe Internet

Recent, mai multi braileni au primit e-mailuri de la un anume Daniel Bostan, care a expediat scrisorile in format electronic de la adresa now_money_cash@yahoo.com.
"Cea mai noua metoda de facut bani pentru romani! Rapid si sigur pe Internet! Eu am facut 30.000.000 in 3 saptamini! E rindul tau!!! Functioneaza!!!" - asa incepea e-mailul care i-a facut pe brailenii naivi sa scoata bani din buzunare.
Reteta imbogatirii rapide era prezentata pe larg, pe mai multe pagini. Tot ce trebuia sa faca cel care a primit e-mailul era sa cumpere 6 plicuri timbrate, sa scrie pe 6 coli "M-am adaugat la lista ta" si sa puna foile in plicuri, alaturi de cite o bancnota de 10.000 lei. Pentru a intra in jocul piramidal, victima trebuia sa trimita plicurile cu bani la 6 adrese, cap de lista fiind cea a unui brailean: 1) Cristescu Marius, Str. Dudului, nr. 10, bl. 24, sc. 1, ap. 14, Braila; 2) Delcea Valentin, Str. Logofat Tautu, nr.6, bl. C5, et. 3, ap. 10, sector 3, Bucuresti; 3) Suciu Andrei-Dragos, Str. Saturn, nr. 19, sc. E, ap. 13, Brasov; 4) Gradinaru Iulia, Aleea Nucului, bl. 5, nr. 5, sc. A, ap. 4, Suceava; 5) Nutu Silviu, Calea Bucovinei, nr. 37, sc. B, ap. 11, Radauti si, ultimul pe lista, expeditorul e-mailului, Bostan Daniel, C.P. 70, O.P.9, Bacau.
Cel care a trimis deja plicurile cu bani era indrumat sa taie de pe lista primul loc, pentru ca ceilalti 5 sa urce cite o pozitie in clasament, apoi sa-si scrie numele pe pozitia 6, ca sa intre in hora.
"Trebuie sa publici numele primilor 50 de oameni care iti trimit bani pe Internet, pe diferite forumuri. Sa nu incerci sa trisezi, fiindca te excluzi singur si vei semana neincredere. Dupa ce schimbi numele participantilor, conform regulamentului, trimiti acest text prin e-mail sau il publici pe forumuri on-line. Vei incepe sa primesti bani in cutia postala in citeva zile. 50.000 lei pe pozitia a sasea, apoi 250.000 lei, pentru ca, in momentul in care ajungi in capul listei, sa primesti 156.250.000 lei. Iti poti permite sa pierzi 60.000 lei, sa vezi daca merge cu adevarat? Cred ca da... Unii au spus “Dar daca lumea se satura si nu mai trimite nimeni nici un ban?” Ce sanse sint sa se intimple asta, cind zilnic ni se alatura 20-50.000 de persoane dispuse sa incerce?!"
Reporterii nostri au incercat sa discute cu braileanul aflat in fruntea listei, insa la adresa respectiva nu a raspuns nimeni. Jurnalistii au anuntat Politia, care a promis ca va efectua investigatii, pentru a-i depista si audia pe participantii la jocul piramidal.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii