Mergi la conţinutul principal

Jandarm brăilean, vicecampion la radioamatorism

Radioamatorul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila (IJJ), plutonierul adjutant Remus Vatcu, a ocupat locul al -II-lea la Campionatul Naţional pe unde ultrascurte al României. Anul trecut, el a fost campion, ocupând locul I.
Remus Vatcu practică de 18 ani radioamatorismul, efectuând legături radio la mare distanţă în benzile de unde ultrascurte. Pasiunea lui ajută şi la salvarea de vieţi omeneşti, radioamatorii aducând un aport deosebit în caz de dezastre naturale majore, când comunicaţiile obişnuite nu funcţionează în mod operativ.
"Scopul radioamatorilor este acela de a face cât mai multe legături cu cât mai multe ţări, la o distanţă cât mai mare. Am destul de multe ţări la activ, în total 65, printre care se numără Vatican, Canada, Africa de Sud şi alte ţări din Europa. Eu activez numai în bază de unde ultrascurte. Practic acest sport din 1996, dar ideea de a-l practica a început de la o vârstă fragedă, 5-6 ani, am văzut la nişte colegi şi mi-a plăcut modul de transmitere a undelor radio, pe unde ultrascurte. Este şi o meserie radioamatorismul, eu făcând parte din compartimentul de comunicaţii de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila", ne-a declarat vicecampionul la radioamatori.
Prin colaborarea cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, radioamatorul a acţionat în caz de calamităţi naturale, ajutând prin punerea la dispoziţie a tehnicii din dotare, cu ajutorul căreia se pot face legături radio atunci când anumite sisteme cedează.
Remus Vatcu ne-a vorbit şi despre una dintre experienţele riscante, de care a avut parte în activitatea de radioamator, el rămânând blocat în munţii Dobrogei şi cerând ajutorul prin unde ultrascurte. El a spus că atunci când participă la concursuri, radioamatorii merg la munte, întrucât contează foarte mult să fie la înălţime mare, deoarece cu cât este legătura la distanţă mai mare, cu atât punctajul este mai mare."Mergând în munţi, mergi pe drumuri nemarcate, aveam eu un GPS la mine, dar la un moment dat am observat că mă învârt în cerc. Era drum forestier şi m-am rătăcit, mi-a dat seama, am ajuns într-o zonă unde nici să cobor nu mai puteam dar nici să dau înapoi. Aveam la noi 4-5 staţii ,dar, fiind între munţi, semnalul radioelectric nu mai propagă, nu ştiam ce să fac. Am trimis un semnal de ajutor la cineva din Republica Moldova, acolo aveam semnal. A venit şi el prin staţie, fiind radioamator, şi-a dat seama unde mă aflam, a venit cu maşina şi m-a scos de acolo. Dacă nu aveam staţia, nu ştiu ce făceam, la telefon nu aveam cum să vorbesc", ne-a relatat Remus Vatcu. Plutonierul Vatcu participă de mulţi ani la diverse concursuri pe plan intern, dar şi internaţional şi de fiecare dată a obţinut rezultate foarte bune la categoria "unde ultrascurte".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro