Mergi la conţinutul principal

Istoria saltelelor, obiectele pe care petrecem aproape o treime din viaţă

Dormim, în medie, într-o viaţă, circa 23 de ani. Putem spune, fără teama de a greşi, că este activitatea pe care o practicăm pentru cel mai mult timp. Şi o facem, de cele mai multe ori, într-un pat. Adică pe o saltea. Iată de ce saltelele sunt - sau ar trebui să fie - printre cele mai importante lucruri pe care le deţinem.

 

Care este, însă, istoria saltelelor? Cum au apărut şi cum au evoluat?

Putem spune că primele saltele au fost “inventate” de predecesorii noştri primitivi, care, la fel ca unele triburi din actualitate, dormeau pe “paturi” de frunze uscate, piei sau orice alt material care le izola corpurile de sol şi le aducea minimul de confort pentru somn.

Însă primele saltele în accepţiunea pe care o dăm astăzi termenului au apărut în Antichitate. Acestea constau în nişte pânze cusute şi umplute cu materiale organice precum paiele, lâna, frunzele etc. Acestea aveau neajunsul că deveneau curând adevărate colonii de insecte ceea ce făcea ventilarea şi aerisirea lor periodic o necesitate. Grecii şi romanii se odihneau pe saltele ceva mai sofisticate, care erau de fapt nişte perne uriaşe umplute cu pene de gâscă , aşezate pe cadre de lemn sau piei de animale.

Începând cu Renaşterea, saltelele clasei nobiliare erau fabricate din catifea sau mătase şi erau umplute cu pene. Acestea erau aşezate pe cadre din frânghii groase.

Secolul XVI a adus, în Franţa, apariţia primelor saltele cu aer. Tapiţerul regelui Franţei a confecţionat o saltea pneumatică din muşama impermeabilă, dar aceasta era folosită mai mult pentru odihnă, decât pentru somn.

În secolul XVII au apărut primele saltele cu arcuri, în Marea Britanie. Problema acestora era că arcurile, fiind cilindrice, nu se comprimau, ci “împingeau” în sus şi în laterale. De aceea, până târziu, în secolul XX, saltelele de lână au fost cele mai populare şi mai des răspândite în Europa. Exista chiar şi casta saltelarilor, care umblau din sat în sat curăţând, aerisind, reumplând şi reparând saltelele de lână.

În preajma anului 1850 au început să fie fabricate, deşi încă în mod artizanal, saltele cu arcuri conice, care facilitau compresia lor verticală.

În anii 50 ai secolului trecut au apărut pe piaţă primele saltele din spumă poliuretanică, acestea devenind foarte populare la acea vreme. În anii 60 au apărut primele saltele din latex, deşi cu prea puţin succes.

Abia din anii 70 a început o adevărată revoluţie în industria saltelelor. Saltelele cu arcuri au devenit încet-încet, graţie faptului că au devenit tot mai comode şi mai sofisticate, norma pe piaţă. Acest trend s-a menţinut până de curând, când saltelele de latex au devenit tot mai căutate şi preferate. Ulterior au apărut diverse materiale revoluţionare (bultex, airvex, eliocel, stylex etc.).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro