Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Israelul a fost exclus din exerciții militare comune cu SUA și Turcia

"Exercițiul, numit Vulturul din Anatolia, care urma să se desfășoare în Turcia în perioada 12-23 octombrie a fost amânat în urma deciziei autorităților de la Ankara de a modifica lista participanților, exluzând Israelul", afirmă un comunicat al armatei israeliene.
Postul de radio militar israelian susține însă că anularea exercițiului, la care urmau să participe, de asemenea, avioane americane și ale țărilor membre NATO, confirmă degradarea relațiilor dintre Israel și Turcia după operațiunea desfășurată de armata israeliană în Fâșia Gaza la începutul anului. Operațiunea, care a durat 22 de zile, s-a soldat cu peste 1.400 de morți în rândul palestinienilor, potrivit surselor medicale palestiniene.
Turcia, țară majoritar musulmană cu un regim laic, este principalul aliat al Israelului în regiune, dar are legături strânse cu liderii palestinieni, a căror cauză se bucură de mare simpatie în țară. În 1996, Israelul și Turcia au semnat un prim acord militar prevăzând antrenamentul aviației din cele două țări în spațiile aeriene ale ambelor părți. Acest acord a fost criticat vehement de majoritatea țărilor arabe și de Iran.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii