Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iohannis: Salariile mai mari nu rezolvă problema medicilor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că pot fi promise salarii mai mari pentru medici de către „unii şi alţii", dar că fără infrastructură sanitară, management corect al banilor publici, respect şi oportunităţi problema plecării cadrelor medicale în străinătate nu poate fi rezolvată, scrie agerpres.ro.
„Se pot promite, de către unii şi alţii, salarii mai mari în sănătate de mâine, dar fără alte premise ele nu îi vor opri neapărat pe medici să plece. Fără infrastructură sanitară, fără management corect şi eficient al banilor publici, fără respect pentru cei cu experienţă şi fără oportunităţi pentru tinerii medici şi asistenţi, 20% sau 50% în plus nu vor rezolva problema. Poate o vor tempera pe moment, dar cu siguranţă nu o vor rezolva pe termen lung", a spus Iohannis.

Vulnerabilitatea sistemului

În opinia lui, trebuie gândit un complex de factori şi măsuri pe etape şi pe termen lung. „Dacă în urma unui asemenea demers o parte dintre medicii plecaţi se vor întoarce în România, aducând cu ei cunoştinţe, experienţă, capital, ar fi un mare câştig pentru întreaga societate", a adăugat şeful statului. Preşedintele Iohannis a precizat că de câţiva ani se vorbeşte tot mai alarmant despre plecarea cadrelor medicale în străinătate şi că acest lucru este confirmat de cifre.
„În recunoaşterea acestei realităţi se amestecă, la fel de des, îngrijorarea şi neputinţa. Autorităţile responsabile, şi îmi pare rău că trebuie s-o spun, asistă aproape resemnate la acest fenomen. De la an la an se promit măriri de salarii, care să ţină medicii acasă. Şi tot de la an la an se cheltuiesc din ce în ce mai mulţi bani, dar în mod ineficient. Ne învârtim într-un cerc vicios în care se îmbină nefericit lipsa fondurilor, a perspectivelor şi a curajului de a asuma responsabilităţi. Plecarea personalului medical dezvăluie vulnerabilităţile sistemului sanitar, care nu ţin doar de modul în care sunt cheltuiţi banii publici, şi aşa puţini, ci şi de schimbările frecvente de legislaţie, de organizare şi management sau de soluţii parţiale şi conjuncturale la probleme cronice. Sistemul sanitar ne arată, de fapt, o realitate cu multiple faţete şi cu adevăruri diferite", a declarat el.

 
Categorie articol: 

Comentarii