Mergi la conţinutul principal

Iohannis a câştigat încrederea românilor în câteva săptămâni. Răspunderea e cu atât mai mare

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, se bucură de 61% încredere în rândul populaţiei, potrivit unui sondaj de opinie realizat după alegerile prezidenţiale de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi transmis duminică AGERPRES.
La întrebarea câtă încredere au în Klaus Iohannis, 23% dintre români au spus că au foarte multă încredere, 38% multă încredere, 22% puţină, 7% foarte puţină, 7% deloc, 1% nu îl cunosc, 2% nu răspund.
IRES arată că încrederea populaţiei în Klaus Iohannis cunoaşte o creştere spectaculoasă din perioada de dinaintea campaniei şi până la anunţarea victoriei sale în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, de la 25% la 61%.
Încrederea în Traian Băsescu nu pare a fi afectată de evenimentele recente, menţinându-se constantă în jurul nivelului de 23%. Se înregistrează o uşoară creştere, însă.

Ponta a scăzut la doar 27%

Pe de altă parte, încrederea în Victor Ponta prezintă o scădere în urma pierderii alegerilor, ajungând de la 33% la 27%.
Klaus Iohannis se bucură de încredere în proporţie mai ridicată din partea bărbaţilor, a tinerilor şi a persoanelor cu studii superioare. Regiunea ţării unde are cel mai ridicat scor de încredere este Transilvania (foarte multă plus multă încredere - 69,3%), iar cea unde se bucură de cel mai scăzut scor este sudul ţării (foarte multă plus multă încredere - 55,7%).De asemenea, Klaus Iohannis se bucură de încrederea a 28,5% dintre votanţii lui Victor Ponta.
Victor Ponta se bucură de încrederea a doar 6,7% dintre votanţii lui Klaus Iohannis.
Sondajul mai arată că, pe fondul valului de emoţie, se remarcă o uşoară creştere în unele dintre instituţiile fundamentale ale statului, cu precădere în cazul Preşedinţiei - creştere a încrederii de la 24% înainte de campanie la 56% post alegeri.
Cu cât sunt mai educate, cu atât persoanele intervievate declară un nivel de încredere mai ridicat în instituţia Preşedinţiei. Dintre votanţii lui Victor Ponta, doar 36,9% îşi declară încrederea în această instituţie.

Direcţia spre care se îndreaptă ţara a virat brusc

Pe de altă parte, aproximativ 55% dintre români cred că direcţia în care merge ţara este una bună, nivelul fiind semnificativ mai ridicat decât media înregistrată de-a lungul ultimului an. Astfel, întrebaţi dacă în România lucrurile merg în direcţia bună sau într-o direcţie greşită, 55% din respondenţi au spus că direcţia este bună, 34% - direcţia este greşită, 10% - nu ştiu, iar 1% - nu răspund.
Potrivit IRES, la câteva zile de la organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi de la anunţarea câştigătorului, proporţia respondenţilor care consideră că lucrurile în România merg într-o direcţie bună este semnificativ mai ridicată decât media înregistrată de-a lungul ultimului an.
Înainte de campania electorală erau de această părere doar 24% dintre respondenţi, în timp ce, în acest moment, proporţia celor care consideră că lucrurile merg în direcţia bună este de 55%, arată IRES.
Această proporţie este similară celei a respondenţilor care declară că, atunci când se gândesc la viitor, sunt mai degrabă optimişti (53%), adaugă sursa citată.
Documentul relevă că proporţia optimiştilor nu creşte semnificativ, comparativ cu perioada de dinaintea alegerilor, cu toate că percepţia privind direcţia bună a ţării este declarată de un număr semnificativ mai ridicat al persoanelor intervievate.

Tinerii - mai puţin optimişti

Persoanele de vârstă medie, între 35 şi 64 de ani, tind să considere în proporţie mai ridicată cum că lucrurile în România merg într-o direcţie bună, comparativ cu persoanele mai tinere sau mai în vârstă.
Tinerii sunt de părere că lucrurile merg într-o direcţie greşită în cea mai ridicată proporţie - 52,4%, doar 40,6% considerând că direcţia este bună.
Persoanele cu studii medii, de asemenea, sunt cele mai pesimiste în aprecierea direcţiei în care merg lucrurile în ţară, iar cele cu studii elementare sunt cele mai optimiste.La fel, respondenţii din mediul rural şi cei din Transilvania şi Banat declară într-o proporţie mai ridicată că lucrurile merg în direcţia bună.
Votanţii lui Klaus Iohannis sunt de părere că lucrurile merg în direcţia bună în proporţie mai ridicată cu 25% decât cei ai lui Victor Ponta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro