Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Intoxicaţi pe băncile şcolii

Panică, ieri, la Şcoala din satul Batogu, comuna Cireşu, după ce 35 de elevi au fost luaţi cu salvarea şi transportaţi de urgenţă la Secţia Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Judeţean Brăila. Zeci de părinţi au venit disperaţi la faţa locului, încercând să afle starea de sănătate a copiilor lor, revoltaţi fiind că nu au fost anunţaţi de conducerea şcolii despre situaţia creată. Cadrele didactice au intrat în alertă după ce, începând cu ora 9.00, mai mulţi elevi de la clasele I-VIII au început să acuze, rând pe rând, dureri puternice de cap şi de stomac şi senzaţii de vomă, motiv pentru care au anunţat salvarea. "Primii care au dat semne de boală au fost elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, apoi cei din clasele mici. În momentul în care erau 10 elevi bolnavi, ne-am dat seama că era o situaţie destul de gravă pentru şcoală şi la ora 9.30 am sunat la 112", ne-a spus Aurelian Podaru, directorul coordonator şcolii. 03ebola1Patru echipaje ale Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Brăila au sosit la Batogu în jurul orei 12.00 şi au luat 31 de copii, însoţiţi de cadre didactice, pentru a-i duce la Secţia de Boli Infecţioase din municipiu. Conducerea şcolii nu a anunţat părinţii despre starea de fapt, pe motiv că nu a dorit să se creeze panică şi a dispus elevilor sănătoşi să nu părăsească sălile de curs. În tot acest timp, în curtea şcolii s-au adunat zeci de părinţi care-şi căutau disperaţi fiul sau fiica. Plângând şi frângându-şi mâinile, unele mame au avut şocul să nu-şi mai găsească copiii, aflaţi deja în drum spre spital. Îngrijorarea nu a dispărut nici pentru părinţii care şi-au găsit copiii la şcoală, deoarece unii dintre ei au început să acuze durerile de cap şi starea de vomă mai târziu. "Fetiţa mea este clasa a patra şi urma să intre în clasă de la ora 12.00, învaţă după-amiaza. A venit de acasă împreună cu o colegă, a intrat în clasă şi a ieşit la scurt timp, pentru că i s-a făcut rău. Acasă nu a avut nimic. A mâncat pâine cu margarină", ne-a povestit mama unei eleve. Deoarece alţi trei copii se simţeau din ce în ce mai rău, conducerea şcolii a mai chemat o ambulanţă. Numărul total al elevilor care au ajuns la spital este de 35, dintre cei 105 care învaţă în şcoala din Batogu.

03ebola2
Patru echipaje ale Seviciului de Ambulanţă s-au deplasat la Batogu pentru a-i prelua pe micuţii loviţi de o boală misterioasă

Ipoteze

Cum primele simptome conduceau la ideea unei toxiinfecţii alimentare, conducerea şcolii a decis să sisteze distribuirea produselor din cadrul programului "lapte - corn", programată zilnic la ora 11.00. "Ieri li s-au dat napolitana şi brânza topită, care sunt distribuite de firma Risk, odată pe săptămână. Produsele sunt păstrate la noi în şcoală, în frigider. Tot din acest depozit primesc produsele şi copiii de la grădiniţa din sat, dar acolo nu s-a îmbolnăvit nimeni", a spus Aurelian Podaru. Nimeni dintre părinţi sau cadrele didactice nu-şi putea explica cum s-au putut îmbolnăvi copiii. "Noi venim de pe câmp, nu ştiu nimic, aşteptăm şi sperăm să fie copiii bine. Dar nu ştiu de la ce să fie, fata mea nu mănâncă brânzica şi napolitana. Se duce cu sticluţa de apă de acasă", ne-a spus mama unei eleve.
03ebola3
Disperare pe faţa părinţilor aflaţi în faţa şcolii

Şcoala are reţea de apă având ca sursă o fântână proprie, dar aceasta nu este potabilă şi elevii îşi aduc de acasă sticla cu apă. Localnicii susţin că astfel de cazuri au mai apărut în comună în ultimul timp, dar au fost izolate, fiind întâlnite atât la copii, dar şi la adulţi. "Probabil este un virus. A mai fost cazul unei fetiţe de clasa a VI-a, de la Şcoala din comuna Cireşu, acum două zile, tot aşa, dureri de burtă şi de cap, ameţeli, s-a prezentat la cabinetul medical. A urmat un tratament şi şi-a revenit", a spus Aurelian Turcu, asistentul din comună. O altă ipoteză ar fi cea a intoxicaţiei cu o substanţă otrăvitoare, folosită sau depozitată probabil în şcoală, dar aceasta este infirmată de către coordonatorul şcolii. "Nu s-a dat nu nicio substanţă toxică în şcoală, nu s-a făcut dezinsecţie sau deratizare. Pe criza asta, nu avem niciun fel de substanţe toxice, nici măcar produse pentru curăţenie", ne-a spus Aurelian Podaru.

03ebola4
Vărsături, ameţeli, dureri de burtă şi de cap, simtome asemănătoare unei toxiinfecţii alimentare, la peste 30 de copii care nu au mâncat, însă, nimic împreună

Ancheta Sanepidului

După primele investigaţii, medicii au constatat că nu este vorba despre o toxiinfecţie alimentară. "Copiii sunt bine, au avut forme uşoare de boală. Rămâne de văzut rezultatul analizelor de laborator. Nu cred că a fost toxiinfecţie alimentară. Probabil că este vorba de inhalarea unor vapori toxici", ne-a declarat dr. Ileana Grecu, şeful secţiei Boli Infecţioase. Inspecţia Sanitară de Stat a demarat o anchetă la şcoala din sat pentru a identifica cauza problemei. 03ebola5"Din câte ştiu, se pare că nu este o toxiinfecţie alimentară. Este posibilă o infecţie cu pesticide, după simptomatologie şi rapiditatea cu care a apărut boala. Rămâne să vedem analizele probelor recoltate de la faţa locului. Trebuie făcut examen chimic şi bacteriologic, deocamdată nu pot spune nimic cu certitudine, suntem la faza de supoziţii. În final, există şi posibilitatea să nu se depisteze cauza care a provocat îmbolnăvirea copiilor", a declarat dr. Lavinia Craioveanu, inspector şef al Inspecţiei Sanitare de Stat. Urmează ca analizele de laborator să stabilească exact cauza îmbolnăvirii copiilor.
Like / Share

Comentarii