Mergi la conţinutul principal

(In)succesul unei moţiuni

PNL, susţinut de întreaga Opoziţie, a depus o (nouă) moţiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-ALDE. Denumită „Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”, aceasta va fi dezbătută şi votată, marţi, 18 iunie, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În ciuda aşteptărilor unora, la acest moment, moţiunea are şanse minime spre zero să treacă, iar asta o demonstrează un simplu calcul matematic. Pentru ca Guvernul condus de Viorica Dăncilă să pice este nevoie de 233 de voturi, Parlamentul având 465 de membri în total. PSD-ALDE are 241 de parlamentari, în timp ce Opoziţia – adică PNL, USR (fără Plus, care nu e în Parlament) şi PMP adună doar 145 de parlamentari. Dacă se adaugă şi Pro România, se strâng 166 de voturi. Dacă se pun la socoteală şi voturile UDMR, adică 30, care a anunţat că ar vota moţiunea – deşi a susţinut cu toată tăria guvernarea PSD-ALDE şi a făcut parte din Putrea politică din ultimii 2 ani şi jumătate – se fac 196 de voturi. Chiar şi dacă grupul minorităţilor (care, de asemenea, a susţinut Puterea) plus neafiliaţii ar vota moţiunea, tot ar mai fi nevoie de 9 voturi pentru ca guvernul să fie demis. Nouă voturi din rândul parlamentarilor PSD-ALDE, care până acum s-au dovedit a fi loiali deciziei luate de partid.

Prin urmare, este greu de grezut că Guvernul Dăncilă va fi demis de Parlament. Dar să presupunem că se va întâmpla asta. Că 9 sau mai mulţi actuali parlamentari PSD-ALDE ar vota împotriva propriului guvern. De trădări şi trădători e plină lumea şi politica, mai ales cea românească.

Întrebarea adevărată nu este însă dacă va cădea Guvernul Dăncilă, ci ce se va întâmpla după asta? Pentru că Opoziţia nu-şi va putea pune un premier şi un guvern decât cu acceptul PSD-ALDE sau al unora dintre parlamentarii actualei guvernări. Un guvern şi un premier al Opoziţiei n-ar putea guverna decât cu acceptul PSD-ALDE sau al unor trădători din aceste partide. Şi cine ar forma de fapt noul guvern şi noua Putere politică? PNL singur? PNL cu USR (care a şi zis că nu s-ar băga) şi PMP? S-ar adăuga şi partidul lui Ponta, cu parlamentari plecaţi de fapt de la PSD? Ar intra şi UDMR cu celelalte minorităţi, care până acum au susţinut guvernările lui Dragnea? Ar fi şi cei 9 trădători din actualul PSD-ALDE? Un calcul imposibil, o combinaţie contra firii şi o alianţă total nefuncţională. Să fim serioşi!

Da, alegerile anticipate ar fi cel mai cinstit mod de a reseta lucrurile în Parlamentul României. Numai că sunt greu spre imposibil de realizat, cu atât mai mult într-o perioadă scurtă. Prin urmare, e o variantă mai degrabă utopică.

Da, ţinând cont de scăderea drastică a susţinerii electoratului român, Guvernul Dăncilă trebuie să plece.Ţinând cont de colapsul spre care a îndreptat ţara, cu împrumuturi iresponsabile făcute pentru susţinerea unor majorări nesustenabile de salarii la stat, Guvernarea PSD-ALDE trebuie să dispară. Da, ţinând cont că Puterea politică actuală are un bilanţ care tinde spre zero la capitole precum investiţii publice şi creştere economică sănătoasă, preocupându-se de pomeni electorale şi scăparea unor penali, ţara nu mai trebuie lăsată pe mâna acestor iresponsabili.

Cel mai probabil, însă, Guvernul Dăncilă nu doreşte (încă) să plece. Dar nici Opoziţia nu se aşteaptă ca moţiunea de cenzură să aibă succes. De fapt, la fel de probabil, nici nu cred că Opoziţia (oricare ar fi ea) îşi doreşte cu adevărat acest lucru. Pentru că, dacă ar fi dorit într-adevăr să demită Guvernul Dăncilă,  ar fi avut şi Opoziţia, şi am fi avut şi noi, răspunsul clar la întrebarea care contează: care este planul de după?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro