Mergi la conţinutul principal

Inima sultanului Soliman I, îngropată în Ungaria?

Mormântul celebrului sultan al Imperiului Otoman Soliman I, care ar conţine inima sa, a fost „aproape sigur" descoperit în Ungaria, unde suveranul otoman a murit în 1566, au anunţat cercetătorii turci şi ungarii, după săpături efectuate din luna octombrie în sud-vestul ţării, informează MTI, scrie agerpres.ro.
Legendarul sultan (Süleyman în turcă, cunoscut sub numele de Soliman Magnificul) s-a stins din viaţă în septembrie 1566 la vârsta de 71 de ani, în asediul cetăţii Szigetvar, situată la 190 km sud de Budapesta, nu departe de actuala frontieră dintre Ungaria şi Croaţia.

„Aici zace Soliman"

Corpul suveranului otoman, care a domnit timp de 46 de ani (1520 - 1566) a fost transportat la Constantinopol, Istanbulul de astăzi, dar, potrivit legendei, inima şi organele interne au fost îngropate în locul unde a murit, a declarat Norbert Pap, care conduce echipa de arheologi implicaţi din 2013 în cercetări la acest sit. Obiecte şi decoraţiuni pe fragmente de zid descoperite până acum în Ungaria prezintă asemănări cu cele de la mormântul din Istanbul.
Săpăturile, efectuate cu sprijinul guvernelor ungar şi turc, au permis, de asemenea, descoperirea rămăşiţelor unei moschei, unei mănăstiri şi altor clădiri a căror amplasare corespund unui oraş otoman, Turbék, care figurează pe o hartă veche franceză având inscripţia: „Aici zace Soliman". „Descoperirea este remarcabilă, deoarece oraşul este unic în Ungaria otomană", a declarat Pap, profesor de geografie la Universitatea din Pecs (de Sud). „Otomanii aveau tendinţa să ocupe oraşele existente în teritoriile cucerite, în loc să le construiască pe ale lor", a explicat el.

Ne apropiem de răspuns

După recucerirea Ungariei de către Imperiul Austriac al Habsburgilor la sfârşitul secolului al XVII-lea, oraşul otoman şi mormântul au fost distruse. Născut în 1494, Soliman I, a cărui domnie a fost cea mai lungă din perioada Imperiului Otoman, a extins imperiul în mod semnificativ, anexând teritorii vaste din Balcani, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
„Toată lumea în Turcia se întreabă unde este mormântul", a subliniat ambasadorul turc la Budapesta, Sakir Fakili. „Acum, în fine, ne apropiem de răspuns", a declarat el. Soliman I şi domnia sa au inspirat un popular serial turcesc de televiziune, Suleyman Magnificul (Muhteşem Yüzyil). Săpăturile din Ungaria, întrerupte în timpul iernii, ar urma să fie reluate în aprilie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro