Mergi la conţinutul principal

Incursiune în istoria tehnicii şi a învăţământului

Electroscop cu butelie Layda, aparat Morse militar realizat la Paris, manipulator Morse, balanţă - realizată la Göttigen (Germania), cuptor Moison, calorimetru Dubaz, fotografii, tipărituri şi obiecte personale aparţinând marilor personalităţi ale ştiinţei Petru Poni şi Ştefan Procopiu, pot fi văzute la Casa Memorială "Perpessicius".  Directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. dr. Ionel Cândea, a punctat importanţa acestei iniţiative, de a aduce la Brăila exponate interesante pentru istoria învăţământului şi a tehnicii, după care reprezentanţi ai Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii din Iaşi au vorbit despre exponate: Camelia Cristofor, Monica Nănescu şi Ioana Coşereanu.
Petru Poni a fost un important reformator al învăţământului românesc, care şi-a asumat responsabilităţi atât în zona ştiinţifică, dar şi în zona educaţiei. S-a format la Academia Mihăileană, s-a perfecţionat la Universitatea Sorbona din Paris şi a fost întemeietorul chimiei anorganice la noi în ţară. A realizat studii în petrol şi minerale, existând chiar un mineral numit ponit.
Ştefan Procopiu s-a născut la Bârlad, în 1890, a absolvit liceul din localitate ca şef de promoţie şi voia să urmeze ştiinţele naturii. Pentru că nu i-au plăcut acele cursuri de la Iaşi, s-a îndreptat spre fizică. Acolo era prof. Dragomir Hurmuzescu şi a devenit discipolul acestuia. În 1912 termină facultatea, este angajat asistent, iar în 1919 obţine o bursă la Sorbona. În 1925 se întoarce şi e numit profesor titular la Iaşi. E întemeietorul celei de-a doua şcoli de electricitate din România. Punea accent pe practică şi nu era adeptul aparaturii sofisticate. În 1912 publică o lucrare despre momentul magnetic al electronului, dar care nu a ajuns în străinătate. După un an, Niels Bohr face aceleaşi calcule, dar le publică într-o revistă bine cotată şi acest lucru i-a adus premiul Nobel în 1921. În literatura tehnică din România acest moment magnetic poartă numele Bohr-Procopiu.
Expoziţia a fost organizată de şeful Secţiei Memoriale de la Muzeul Brăilei, Elena Ilie, în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu" Iaşi şi Muzeul "Petru Poni - Radu Cernătescu" Iaşi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro