Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Incoerenţă totală

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi ale angajaţilor din companiile de stat plus micşorarea cu 15% a pensiilor şi a ajutorului de şomaj, anunţate de preşedinte - deşi în mod normal sunt decizii care ţin exclusiv de Guvern - reprezintă încă o dovadă a incapacităţii actualului Executiv de a gestiona criza economică instalată bine-mersi, de aproape un an şi jumătate, în România. În principiu, ar fi trebuit să fie o măsură bună, dar asta dacă s-ar fi aplicat pe la începutul anului trecut. Altfel ar fi stat lucrurile acum şi poate că situaţia economică n-ar mai fi fost atât de neagră. Dar nu, guvernanţii şi preşedintele nu aveau timp să se gândească la asta, ci la campanii electorale şi la cum o să iasă România din criză singură, la începutul acestui an.

În plus, revoltător nu este faptul că s-a ajuns aici, ci că niciunul dintre cei aflaţi la putere nu recunoaşte şi nu-şi cere scuze că a greşit atunci când nu a luat nicio măsură reală anti-criză şi când propovăduia cum o să-şi revină ţara din recesiune în acest an. Revoltătoare este nonşalanţa cu care premierul Emil Boc aruncă toată responsabilitatea pe guvernările de dinainte de 2009, uitând cum îl acuza pe fostul premier Tăriceanu de abuz în serviciu pentru că refuză să pună în practică majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, spunând că nu sunt bani. De parcă actuala Putere nu a avut nicio contribuţie la adâncirea crizei! Când sectorul privat lua deja primele măsuri, prin restructurări de personal şi ajustări drastice ale cheltuielilor, Emil Boc şi Traian Băsescu ne asigurau că România nici nu va fi afectată semnificativ de criză. Este revoltătoare această atitudine degajată cu care cei aflaţi la putere aruncă toată vina pe "greaua moştenire" şi pe guvernările anterioare. Dacă într-adevăr marea majoritate a clasei politice suferă de ceva, aceasta este lipsa responsabilităţii. Nu, actualii guvernanţi nu sunt vinovaţi de nimic. Vinovaţi sunt pensionarii, care şi-au pus cu de la sine putere pensii minime de 350 de lei, şomerii care au vrut de bună voie să fie disponibilizaţi, mamele care au îndrăznit să facă un copil şi să renunţe la slujbă. Să li se taie din pensii şi din indemnizaţiile de creştere. Vinovate sunt firmele, care au dat afară oameni, vinovaţi sunt românii că au început să consume mai puţin. Să-i taxăm pe toţi, de orice leuţ. Să continuăm să punem borduri, să continuăm să asfaltăm la preţuri triple, să continuăm să facem site-uri de zeci de milioane de euro pentru instituţiile publice, să achiziţionăm mai departe scene şi pliante de promovare.
Nu, actualii guvernanţi nu au ce să-şi reproşeze. Adevărul este că noi, populaţia, suntem vinovaţii, noi o să şi plătim.
Categorie articol: 

Comentarii