Mergi la conţinutul principal

(Im)Pactul cu educaţia

Nimeni nu contestă că procesul educativ trebuie îmbunătăţit continuu, iar tendinţa de perfecţionare se poate observa şi la nivel individual - este vorba despre cei care decid să-şi completeze studiile cu o a doua facultate ori un doctorat. Însă perfecţionarea întregului sistem de învăţământ a fost dintotdeauna un ou fierbinte, pe care au evitat să-l ţină în mână cei care au impus schimbarea. De altfel, fiecare ministru care s-a perindat pe la Ministerul Educaţiei a avut ideile sale, care au mers de la denumirea portofoliului şi până la instituirea sau desfiinţarea unor examene. Acum, de exemplu, tocmai au dispărut tezele unice şi, după un bacalaureat care a arătat în ce judeţe trăiesc cei mai deştepţi absolvenţi de-a 12-a şi unde sunt cei mai slabi, ministrul Ecaterina Andronescu a anunţat schimbările ce ar urma să intre în vigoare chiar din următorul an şcolar. Propunerea ei vizează evaluări ce vor avea loc pe parcursul ultimei clase de liceu (comunicare, utilizarea calculatorului), înaintea unui examen de Bac subţiat la doar trei probe scrise - Limba şi Literatura Română, comună pentru toată lumea, Matematica obligatorie pentru cei care au urmat secţiile ştiinţifice, respectiv Istoria, obligatorie pentru cei din zona socio-umană, plus o probă la alegere din ariile curriculare specifice.

Ministrul merge însă mai departe şi intenţionează să adune toate legile educaţiei într-una singură, atotcuprinzătoare. Însă asta implică o solidă susţinere politică, or fiecare partid are deja propriul pact cu educaţia. Premierul a anunţat şi el o intenţie democrat-liberală de a promova Pactul cu educaţia mediat de şeful statului, iar liberalii şi-au amintit la rândul lor de pachetul de legi pregătit pe vremea când erau la guvernare. De aici încolo, discuţia este pur politică. Va izbuti PDL să-şi impună legile sau o va face în tandem cu PSD? Vor tolera social-democraţii intenţia partenerilor de guvernare de a asuma răspunderea Guvernului pe Pactul pentru educaţie sau vor insista ferm să fie incluse şi propunerile lor? Scenariile invocate săptămâna trecută, privind un divorţ iminent între cele două partide, n-au făcut decât să pună sub semnul întrebării noua reformă din educaţie. Iar până să înceapă şcoala a mai rămas doar ceva mai mult de o lună.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro