Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Identitatea celui mai bogat bugetar din Braila ar trebui dezvaluita

Identitatea misteriosului bugetar brailean care incaseaza lunar bani mai multi decit insusi presedintele tarii, Traian Basescu, ii intereseaza pe multi dintre bugetarii mai "de rind", care nu primesc decit citeva amarite de zeci de milioane de lei vechi. Multi dintre parlamentarii de Braila si sefii din administratia locala cred ca ar trebui dezvaluita persoana care are parte de un salariu de 148 de milioane de lei lunar, in conditiile in care este platita din banul public. Acestia sint curiosi si ce face fericitul bugetar, pentru a fi platit atit de "gras", in fiecare luna. Unul dintre parlamentari, Alin Teodorescu, s-a riscat chiar sa faca o supozitie: cel despre care vorbim este director de penitenciar. Iata, insa, comentariile celor cu care am discutat pe marginea oportunitatii dezvaluirii identitatii bugetarului misterios:
* Mihai Tudose, deputat PSD - "Asa cum noi toti, parlamentarii, trebuie sa facem declaratii de avere si sa fim transparenti, ar trebui ca si persoana care are acest salariu sa fie transparenta. Nu se poate ca un bugetar din Braila sa ia un salariu mai mare decit primul bugetar al tarii, presedintele Traian Basescu, cel care are in grija o tara intreaga. Mai sint si alti bugetari de frunte, presedintele Camerei Deputatilor si Senatului, premier, ministri, oameni care au responsabilitati majore. Nu pot concepe ca exista in Braila o persoana care este platita de la buget, care are responsabilitati mai mari decit acestia, ceea ce prezuma ca este platita mai mult decit ei. Este platit din banul public si trebuie sa se stie cine este acest om, care incaseaza aproape 150 de milioane de lei, lunar. Toata lumea stie cit cistiga un ministru, un parlamentar, un medic, un profesor, ar trebui sa stim si cine cistiga 148 de milioane de lei lunar, de la buget."
* Gabriel Sandu, deputat PLD - "Ar trebui sa se dea publicitatii salariile pentru absolut toti bugetarii, sa aiba lefurile la vedere. Ca sa iei 148 de milioane de lei lunar, ar trebui sa ne spuna si ce face persoana respectiva. Ar trebui justificata aceasta prestatie care banuiesc ca este exceptionala, de banii astia, care inseamna cam pe 14 ori salariul mediu pe economie. Mai ales in contextul in care Braila se afla pe locul 38 ca productivitate si nivel de trai, pe tara, un astfel de nivel al salariului ar trebui sa fie bine justificat. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca la Primarie, Prefectura, Consiliu Judetean, servicii descentralizate, organigramele sa fie la vedere si salariile pe masa, din punct de vedere al transparentei."
*Alin Teodorescu, deputat PSD - "Trebuie sa fie cineva din administratia penitenciarelor. Nu este normal sa i se dea publicitatii identitatea persoanei respective, pentru ca salariile sint confidentiale. Esti judecat pentru ce munca faci si primesti salariul adecvat, chiar si in sistemul public. Parerea mea este ca persoana respectiva ori este directorul Penitenciarului de la Braila, ori cel al Penitenciarului de la Tichilesti. Dar, in opinia mea, ei merita fiecare leu, pentru ca sint oameni care-si risca viata in fiecare ora. Si nu e vorba numai despre viata lor, ci si despre cea a familiilor lor. Oricum, in nici un caz domnul primar Cibu nu va ajunge sa aiba vreodata un asemenea salariu."

"Daca omul o fi lucrind cu fonduri europene, ca prin zona asta se dau tot felul de sporuri, atunci cifra aceasta se justifica"

* Horia Vasioiu, deputat PD - "Cred ca ar fi normal sa se dea publicitatii numele persoanei respective. Si pe mine ma mira acest salariu si dat fiind ca este platit de la buget, cred ca ar trebui sa se stie cine il incaseaza. Pe mine nu ma intereseaza neaparat persoana, pentru ca aceasta ocupa functia vremelnic, m-ar interesa sa aflu functia pe care o ocupa. Mi se par foarte mari discrepantele salariale din sectorul bugetar, cei din invatamint au citeva milioane de lei, iar altii au peste 100 de milioane. Corect ar fi sa se stie nivelul salarial al tuturor celor din sectorul bugetar, dar la fel de corect ar fi si sa se schimbe sistemul de salarizare, in acest domeniu, pentru ca discrepantele sint prea mari."
* Dan Sabau, senator PLD - "Confidentialitatea formala a salariilor, nu permite sa se faca publica identitatea persoanei respective, cu o singura conditie: sa nu fie vorba despre o persoana publica. Dimensiunea salariului despre care vorbim cred insa ca o plaseaza in zona persoanelor publice, astfel incit, daca este asa, identitatea acesteia poate fi dezvaluita."
* Aurel Simionescu, senator PSD - "Stiu ca salariul este foarte mare, dar daca omul o fi lucrind cu fonduri europene, ca prin zona asta se dau tot felul de sporuri, atunci cifra aceasta se justifica. Atita timp cit nu fura banii sau nu face cine stie ce pentru ei, nu vad care e problema. Asta e salariul lui."
* Constantin Cibu, primar al Brailei, PNL - "Mi se pare normal sa se dea publicitatii identitatea lui, daca e platit din banul public."
* Daniela Vasioiu, viceprimar al municipiului, PD - "Exista chestiuni care sint confidentiale si altele, care trebuie obligatoriu date publicitatii, conform legii. In general, salariile sint confidentiale, dar cind vorbim despre un asemenea nivel al salariului, in cazul unui bugetar, este moral sa se treaca peste aspectul de confidentialitate. Dar cum acum vorbim despre moralitate, din ce in ce mai putin in Romania si aproape deloc, in Braila, nu ma surprinde ca nu se da publicitatii aceasta informatie."
Contactat telefonic, directorul Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila, magistratul Ionel Galca, a declarat ca nu are un salariu de 148 de milioane de lei, ci cu 60 de milioane de lei mai putin.
Categorie articol: 

Comentarii