Mergi la conţinutul principal

Iarna a bagat Braila in alerta maxima

Previziunile meteorologilor s-au adeverit: codul galben n-a fost atribuit gresit judetului nostru, cel putin in ceea ce priveste cantitatile de precipitatii cazute pe parcursul zilei de ieri. Asa cum au prognozat specialistii, ploaia s-a transformat in lapovita si ninsoare iar autoritatile locale au intrat in stare de alerta. Pina ieri seara, inainte de inchiderea editiei, nu aveam nici in municipiu si nici in judet artere rutiere complet blocate, insa circulatia se desfasura foarte dificil, in conditii de iarna. Pentru a se preveni eventualele probleme la nivelul municipiului, Directia de Administrare si Gospodarire Locala a convocat, ieri dupa amiaza, doua sararite de mare tonaj, cu care sa se imprastie materiale antiderapante. "Daca situatia o va impune, vom actiona si cu utilaje de deszapezire", ne-a declarat Adrian Dediu, directorul DAGL. Acesta era, insa, optimist, bazindu-se pe noile prognoze meteorologice, ce indicau precipitatii reduse si temperaturi cu maxime cuprinse intre plus 2 si plus 4 grade Celsius.
In ciuda faptului ca stratul de zapada nu era consistent, pe drumurile nationale si europene din judetul nostru s-a actionat inca din dupa amiaza zilei de ieri cu citeva autobasculante dotate cu lama, cu care s-a imprastiat material antiderapant, dupa cum ne-a informat Doinita Corban, seful Sectiei Drumuri Nationale Braila.
Pe drumurile judetene deszapezirea intra in sarcina firmei "Drumuri si Poduri" Braila SA, cu care are contract Consiliul Judetean. Ieri, in jurul orei 17.00, dispeceratul "Drumuri si Poduri" ne-a informat ca are toate utilajele necesare pregatite, dar inca nu s-a primit comanda de la CJ sa se iasa pe traseu. "Comandamentul de iarna constituit la nivelul Consiliului Judetean Braila poate fi sesizat permanent la nr. de telefon 0239/619945 sau fax 0239/611765", se arata intr-un comunicat remis presei de CJ Braila.

Politia avertizeaza soferii sa nu plece la drum nepregatiti

Pe de alta parte, din cauza ninsorii si a vintului puternic, combinate cu vizibilitatea redusa si neadaptarea vitezei, pe drumurile nationale 2B si 22 au fost semnalate citeva iesiri in decor a autovehiculelor.
"Pentru a preveni victimizarea pe drumurile publice, mai ales acum cind conditiile atmosferice sint neprielnice, lucratorii Serviciului Politiei Rutiere aduc imperativ in atentia tuturor participantilor la trafic urmatoarele recomandari: respectati prevederile legale in ceea ce priveste adaptarea vitezei autovehiculelor la conditiile de drum; purtati in permanenta centurile de siguranta; verificati inainte de a pleca la drum starea de functionare a autovehiculului; echipati autovehiculele cu cauciucuri pentru iarna si, mai ales, cu lanturi antiderapante; pastrati distanta regulamentara intre autovehicule si reduceti cit mai mult viteza de rulare pe portiunile de drum acoperite cu polei, mizga sau zapada; folositi luminile de intilnire si pe timp de zi cind circulati pe Drumurile Nationale si Europene; pietonii sint rugati sa traverseze arterele de circulatie regulamentar si numai atunci cind autovehiculul care se apropie are posibilitatea sa reduca viteza sau sa frineze pentru a nu-i acrosa. Luind in calcul aceste recomandari, sinteti feriti de pericole pe drumurile publice", se arata intr-un comunicat de presa semnat de subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Pe linga problemele cauzate in trafic, viscolul a lasat fara curent electric, pina aseara, 75 de localitati din judetul nostru. Potrivit purtatorului de cuvint al Prefecturii Braila, Giana Patrascu, un incindent nedorit a fost semnalat in apropierea orasului Ianca unde un copac a fost doborit de viscol si a cazut pe sosea, blocind traficul rutier. Echipele de interventie au reusit, insa, destul de rapid sa indeparteze obstacolul.

75 de localitati fara curent si 306 posturi de transformare intrerupte

Ca urmare a vremii nefavorabile, aseara a fost convocata o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Dupa circa o jumatate de ora de discutii, in care a fost timp destul si pentru o ciondaneala intre prefectul Nicolae Mitroi si vicepresedintele Consiliului Judetean, Niculina Moisescu, concluzia lui Mitroi a fost una de-a dreptul demoralizanta, dar sincera: "Sintem de-o fragilitate ridicola, ca sa nu folosesc un alt termen". La sedinta au participat, printre altii, reprezentanti ai Politiei, Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Pompierilor, Electrica, ai Consiliului Judetean si Primariei.
Negru Ionascu, directorul Electrica, a precizat ca situatia, din punct de vedere al alimentarii cu curent nu este dintre cele mai bune: "A aparut chiciura pe conductoare, ni s-au rupt si 2 retele de 110 kV, intre Romanu si Lacu Sarat, si Romanu-Maxineni, am 26 de linii de medie tensiune afectate, cu conductoare rupte, adica 75 de localitati fara curent, printre care partial si municipiul Braila si alte 306 posturi de transformare intrerupte. Am in teren 15 echipaje de electricieni". "Concentrati-va acolo unde este posibil sa se intervina din punct de vedere meteo, unde nu avem vinturi puternice, ca sa nu ne apucam sa legam acolo unde se dezleaga", a recomandat prefectul Mitroi.
"Tot efectivul Politiei Rutiere si sefii de posturi care functioneaza pe linga drumurile nationale si judetene patruleaza cu masinile din dotare, insa conditiile meteo nu permit deplasarea constanta si continua pe drumul care face legatura cu Autostrada Soarelui, spre Baraganu sint destul de multe probleme, am avut mai multe autovehicule rasturnate si din fericire au scapat usor, fara victime", a raportat seful IPJ Braila, comisar Catalin Chivu. "A intervenit inghetul la sol, acum, pe inserat, aceasta fiind principala problema cu care ne confruntam. Am suplimentat echipajele de politie si agentii care vor patrula toata noaptea", a precizat si seful Politiei Rutiere subcomisar Dumitru Budes.

"Modul asta de contract mie mi se pare ca nu este tocmai in regula"

Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Niculina Moisescu, l-a iritat pe prefectul Mitroi, atunci cind a anuntat ca pe drumurile judetene nu sint probleme si, deci, nu este cazul sa se intervina cu utilaje. "Pe drumurile judetene deocamdata nu avem probleme, am o informare de la ora 16.30. La Tufesti nu mai ninge, se circula normal, la Ciresu nu mai ninge, strat mic de zapada, la Maxineni am inteles ca nu este curent acum si au 15 cm strat de zapada, dar este pe drum national, nu este treaba noastra, la Baraganu primarul ne-a raportat ca ninge slab, se circula normal"/ "Eu am alte informatii, nu va suparati", a comentat prefectul/ "De unde le aveti, daca nu va suparati?"/ "De la primari"/ "De la primari le am si eu!"/ "Dvs. aveti un contract cu societatea Drumuri si Poduri, care spune ca ei vor interveni numai atunci cind dvs. le veti da o comanda ferma, scrisa", a atacat pe alt plan prefectul/ "Pai unde sa intervina, daca nu este nevoie? Daca cineva are cunostinta ca sint probleme pe vreun drum judetean, sa ne aduca la cunostinta si automat dam comanda!"/ "Ma ascultati putin? Lasati-ma sa-mi termin ideea! Mie mi se pare ca lucrul asta nu e tocmai corect, pentru ca de la ora la care primiti informatia si pina cind ei se pot mobiliza, mai dureaza ceva timp. Deci modul asta de contract mie mi se pare ca nu este tocmai in regula. Domnule subprefect Fudulaiche, miine dimineata, la urgenta, va trebui sa ne gindim si sa analizam daca formula unui astfel de contract rezolva problema unei inetrventii rapide, in caz de nevoie, pentru ca noi ne numim aici Comitet pentru Situatii de Urgenta, deci noi trebuie sa inervenim in timpul cel mai scurt" /"Si noi trebuie sa avem grija de banul public!"/ "Da, doamna, dar banul publc toti il veghem, nu numai dvs. Si va rog frumos, nu va erijati in institutia care raspunde singura de banul public. Toti raspundem!".
Discutia a continuat cu raportarea facuta de viceprimarul municipiului, Lucian Tilea: "Dat find ca inca n-au coborit temperaturile sub zero grade, avem pregatite cinci utilaje, care imprastie material antiderapant. Toate sint dotate si cu lama de cauciuc, in eventualitate in care am avea mai multa zapada decit avem acum".
Dupa inca o disputa cu vicele Moisescu, prefectul exasperat i-a cerut intii sa paraseasca sala, daca se simte deranjata de criticile lui, iar apoi, i-a cerut: "Doamna, stiti ceva, spuneti aici ca nu vor fi probleme pe drumurile judetene!"/ "Eu sper ca nu vom avea probleme pe drumurile judetene"/"Nu, nu ca sperati, spuneti ca nu vor fi, ca interventia va fi rapida"/ "Da, interventia va fi rapida, acolo unde vor fi probleme. Daca dvs. imi spuneti unde sint probleme, interventia va fi imediata"/"Dar nu eu trebuie sa va spun unde vor fi probleme, doamna!".
In final, Mitroi a cerut tuturor sefilor instutiilor reprezentate in Comitetul pentru Situatii de Urgenta sa faca noapte alba, pentru a urmari la minut ce se intimpla in teren si, la nevoie, a-i rapota eventualele probleme si a cere ajutor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro