Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Iahtul lui Saddam Hussein a revenit in proprietatea statului irakian

Drapelul irakian a fost din nou arborat pe iahtul care a apartinut lui Saddam Hussein si care tocmai a fost restituit Irakului la capatul unui lung proces judiciar, a declarat, luni, avocatul statului irakian in acest dosar, citat de AFP.
Intr-un scrisoare datata 1 iulie, statul iordanian, care fusese prezentat drept noul proprietar al ambarcatiunii, a anuntat ca renunta la orice pretentie asupra acestui bun si ca recunoaste argumentele prezentate de Irak care revendica drepturile asupra iahtului, a declarat Ardavan Amir-Aslani, avocat al statului irakian.
"Transferul de proprietate este efectiv de la 17 iulie, iar ambasadorul irakian in Franta a sosit la Nisa pentru a arbora drapelul irakian pe acest vas", a adaugat sursa citata.
Ocean Breeze, un iaht de lux de 82 de metri, a fost rebotezat Basra Breeze, dupa numele orasului din sudul tarii. Ambarcatiunea a fost ancorata in acest port imediat dupa livrarea sa in 1981, inainte de a fi apoi transferata in portul Djeddah din Arabia Saudita in timpul razboiului dintre Irak si Iran.
Dupa prabusirea regimului Saddam Hussein, Ocean Breeze a reaparut in portul francez Nisa, de pe Coasta de Azur, unde a fost scos la vinzare prin intermediul unei firme londoneze la pretul de circa 23,5 milioane de euro.
Statul irakian s-a opus vinzarii, iar procedura a fost blocata de un tribunal din orasul francez pina la transarea definitiva a problemei proprietatii.
Compania Sudeley Limited, cu sediul in insulele Cayman, sustine ca ambarcatiunea ii apartine, dupa ce familia lui Saddam Hussein a donat vasul casei regale saudite care ar fi donat-o apoi regelui Abdallah al II-lea al Iordaniei, actionar in cadrul societatii amintite.
Irakul a demarat mai multe proceduri de recuperare a bunurilor detinute de fostul lider de la Bagdad in strainatate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii