Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Horia Georgescu, despre ameninţările asupra ANI

Georgescu s-a referit la presiunile politice pe care le-a acuzat procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. "Nici noi nu suntem feriţi de aceste lucruri, sunt diverse declaraţii care pun presiune pe personalul instituţiei. Nu sunt numai declaraţii publice, sunt ameninţări cu dosare penale. Persoana respectivă nu este mulţumită că am început o verificare şi atunci sună inspectorul sau sună pe cineva care desfăşoară activităţi operative în cadrul inspecţiei şi chiar şi în scris spun că dacă nu se va face aşa sau invers atunci se va face dosar penal", a spus secretarul general al ANI.
El a punctat că astfel de ameninţări se fac chiar şi în scris. "Nu pot să vă dau nume, este vorba despre un demnitar care se află în Parlamentul României. Nu contează de la ce partid politic", a precizat oficialul ANI. Întrebat în ce mod poate ameninţa cineva din opoziţie cu alcătuirea de dosare penale, Georgescu a răspuns că şi parlamentarii opoziţiei pot "să ameninţe personalul instituţiei".

CSM s-a sesizat din oficiu

Secretarul general al ANI a fost solicitat să precizeze dacă se referă la senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu. El a precizat că, în privinţa ei, este vorba despre declaraţiile publice făcute împotriva Agenţiei. "Este un mijloc de a pune presiune pe instituţiile anticorupţie, poţi să şi intimidezi o persoană, mai ales când ai o funcţie de demnitate publică", a conchis el.
CSM s-a sesizat din oficiu, vineri, cu privire la apărarea independenţei procurorilor DNA şi a dispus efectuarea de verificări prin Inspecţia Judiciară, în urma declaraţiilor făcute de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, în legătură cu afirmaţiile unor lideri politici.
"Exprimarea de către clasa politică a unor opinii în legătură cu dosare aflate în lucru poate constitui o imixtiune în activitatea magistraţilor", se arată într-un comunicat remis vineri de CSM.
De altfel, Consiliul recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru de către judecători şi procurori.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii