Mergi la conţinutul principal

Hollywoodul, în criză de minorităţi

Hollywoodul este afectat de o „criză de includere", sugerează un nou studiu recent, potrivit căruia întreaga industrie de divertisment americană se confruntă cu o problemă cauzată de lipsa de diversitate, deoarece femeile, minorităţile şi comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender) sunt foarte slab reprezentate în showbiz, informează Reuters, citat de news.ro.
Raportul a analizat 109 filme şi 305 seriale TV şi seriale online, lansate în 2014, şi a descoperit că doar 28% dintre personajele care rosteau replici în aceste producţii erau persoane de culoare.
„Rezultatele arată că hashtag-ul #OscarsSoWhite (Oscaruri atât de albe) are un precedent, iar acesta este #HollywoodSoWhite (Hollywood atât de alb)", afirmă autorii raportului Media, Diversity & Social Change Initiative, elaborat de Annenberg School for Communication and Journalism din cadrul Universităţii Southern California (USC).
„Aceasta nu mai este o problemă de diversitate. Este o criză de includere", a declarat coordonatoarea raportului, Stacy L. Smith.

Oscar fără „culoare"

Studiul a fost pulicat, luni, cu o săptămână înainte de gala de decernare a premiilor Oscar, ce vor fi atribuite de Academia de film americană pe 28 februarie. Gala din acest an este umbrită de numeroasele proteste ale comunităţii afro-americane, nemulţumită de faptul că în rândul actorilor şi actriţelor nominalizaţi în ultimii doi ani la premiile Oscar - atât pentru rol principal, cât şi pentru rol secundar - nu s-a regăsit niciun artist de culoare.
Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a reacţionat destul de repede după acele proteste, în ianuarie, şi a anunţat că va dubla în rândul membrilor săi numărul de femei şi de reprezentanţi ai minorităţilor etnice până în 2020.

Sistem exclusiv?

Din totalul celor 414 de filme şi seriale TV, o treime dintre personaje erau femei şi 2% erau reprezentanţi ai comunităţii LGBT.
În spatele camerelor de filmat, doar 15% dintre regizori şi doar 29% dintre scenarişti erau femei.
„Mai mult de jumătate din conţinuturile pe care le-am examinat nu conţineau personaje asiatice şi asiatico-americane, iar peste 20% din totalul conţinuturilor nu conţineau personaje afro-americane. Este foarte clar faptul că ecosistemul industriei de divertisment este unul exclusiv", a adăugat Stacy L. Smith.
Raportul realizat de USC reflectă în mare parte descoperirile realizate în alte studii, care au analizat modul în care sunt reprezentate femeile, persoanele de culoare şi comunitatea LGBT în filmele şi serialele TV produse la Hollywood.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro