Mergi la conţinutul principal

"Herr Paul" - o bijuterie de spectacol, ce nu ar fi trebuit pierdută

"Herr Paul" al lui Radu Afrim, montat la Piatra Neamţ şi prezentat miercuri seara în cadrul Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila", a fost o reprezentaţie excepţională, care a adus în discuţie problemele izolării, inadaptării, a libertăţii. Este prima de până acum care s-a ridicat la nivelul celor din ediţiile precedente ale festivalului. Radu Afrim reuşeşte în acest spectacol să vrăjească spectatorul la propriu. Acesta este "furat" de lumea ciudată, misterioasă, violentă uneori, în care trăiesc herr Paul, sora lui, Luise, şi micuţa "idioată" Anita Pisulski, refugiată acolo. Afrim foloseşte reţeta Hitchcock şi reuşeşte să înspăimânte prin lumini, umbre, uşi care se deschid misterios scârţâind, tablouri care prin viaţă şi încep să se mişte, pereţi mobili din spatele cărora apar siluete ameninţătoare învăluite în ceaţă, lumini apărute de niciunde. Toate acestea au conturat o lume ciudată, izolată de nebunia exterioară, încremenită cumva într-o perioadă în care protagoniştii erau fericiţi şi în care nu se putea intra decât târâş. Senzaţia că cei trei formează o adevărată menajerie este accentuată de zecile de animale împăiate, mai mici sau mai mari, care decorează încăperea, de herr Paul care poartă cu naturaleţe pe umăr un şobolan împăiat. Senzaţia că animalele ar putea fi vii încă este accentuată de sunetele care se tot aud în încăpere şi de prezenţa Anitei, Andreea Gavriliu, care se comportă ca un adevărat animăluţ. Se mişcă ciudat, cumva între maimuţă şi pisică, scoate sunete bizare. Tot ea dansează fermecător ca o adevărată balerină pentru distrarea menajeriei şi a musafirilor. O actriţă extraordinară, care cucereşte publicul prin expresivitate, graţie şi condiţie fizică. Uneori, mişcărle sale îngheaţă în poziţii imposibile, care sfidează gravitaţia. Scenografia a fost realizată de Iuliana Vâlsan, care a dovedit o grijă deosebită pentru detaliul ce reuşeşte să aducă la un numitor comun zecile de obiecte disparate adunate într-o viaţă de protagoniştii piesei.
La rândul lor, actorii dovedesc calităţi excepţionale, fizice, psihice, care îi ajută să formeze o adevărată echipă. De mare rafinament sunt interpretările realizate de Cezar Antal - herr Paul şi Lucreţia Mandric - Luise. Trec de la o stare la alta, de la o vârstă la alta, natural, fără efort vizibil, cântă, dansează. O adevărată magie care se petrece chiar sub ochii spectatorilor. Remarcabile sunt şi prestaţiile celorlalţi trei actori din spectacol, Matei Rotaru - Helm, Isabela Neamţi - Lilo, Nora Covali - Schwarzbeck. Din spectacol nu lipsesc momente marca Afrim: un minut de amor între două femei sau înclinaţiile lui Helm către zoofilie. Detalii şocante, care îi aparţin în exclusivitate regizorului.
Valoarea spectacolului a fost recunoscută şi de juriul celei de-a XVIII - a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier de la Baia Mare, oferind trofeul şi Marele Premiu spectacolului lui Radu Afrim. La aceeaşi competiţie s-au mai primit premii pentru Cea mai bună scenografie - Iuliana Vîlsan, Cea mai bună actriţă în rol principal - Lucreţia Mandric şi Cel mai bun actor în rol principal - Cezar Antal. Andreea Gavriliu, care a semnat şi coregrafia sectacolului a fost nominalizată la acest festival pentru premiul Cea mai bună actriţă în rol secundar. Un spectacol ce trebuie văzut, pentru că rar se pot întâmpla asemenea minuni artistice.

"Minunata lume nebună" - un spectacol valoros

Astăzi, de la ora 17.00, în sala Studio are loc spectacolul teatrului Shumen din Bulgaria, supratitrat în limba română, "Tears and spaghetti" de Eduardo de Filippo. O comedie recreativă şi captivantă, scrisă de unul dintre cei mai mari autori ai teatrului italian din secolul XX.
De la ora 19.00, în Sala Mare se va juca un alt spectacol ce nu trebuie ratat, "Minunata lume nebună", montat de Răzvan Mureşan. Songurile spectacolului sunt semnate de Ada Milea. La Festivalul de teatru la care s-a remarcat spectacolul lui Radu Afrim, a fost foarte aproape şi cel al lui Răzvan Mureşan, care a fost nominalizat pentru Marele Premiu. Inna Andriuca a obţinut premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, iar Ionuţ Mateescu, Cel mai bun actor într-un rol secundar. De asemenea, Mihai Valu a fost nominalizat pentru scenografia spectacolului, Răzvan Mureşan a fost nominalizat pentru premiul Cel mai bun regizor, iar Mihai Valu a obţinut Premiul special al juriului pentru identitatea şi personalitatea vizuală a spectacolelor băimărene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro