Mergi la conţinutul principal

Hai, măi, să facem ceva să-i ajutăm pe oamenii ăştia!

Este vorba, evident, despre hotărârea de guvern ce prevede sancţiuni drastice pentru fermierii care îşi transportă recolta în hambare sau silozuri fără a avea un tichet de cântar. Aşa cum am arătat şi în materialul publicat în ediţia de ieri, pe această temă, respectarea rigorii legii îi obligă pe fermieri să bage mâna adââânc în buzunar şi să scoată undeva cam la vreo 30.000 euro pentru un aparat de măsură care să facă fix ce voia Guvernul: să emită la cap de tarla tichetul de cântar. Trecem peste aspectul legat de faptul că nu toţi producătorii agricoli se pot lăuda cu sole compacte de teren, context în care ar fi trebuit ca "nenorocoşii" să-şi cumpere mai multe cântare pe care să le plimbe ca pe sfintele moaşte pe la toate solele unde fac seceriş.

Este pentru a "enşpea" oară când se emit acte normative aşa... pe genunchi, fără a fi anticipate toate efectele, înainte de a primi statut de obligaţie generală. Şi atunci cum să nu zici, privind în ansamblu întreaga situaţie: iată, domnule, încă o dovadă că se aplică legea după principiul "las-o, mă, că merge-aşa!". De ce spun asta? Păi, în primul rând, actul normativ atât de mult hulit de fermieri nici nu-i viza în mod direct. Era vorba despre protejarea drumurilor publice de "supra-sarcina" maşinilor de mare şi foarte mare tonaj pe care şoferii (fie de capul lor, pentru un mic ciubuc, fie că aşa le impunea patronul) le încarcă peste capacitate. De aici şi drumurile de nivelul comunei primitive, denivelate şi cu şanţuri adânci. Plus că astfel de maşini travesează poduri sau diguri care sunt proiectate pentru o anumită sarcină de greutate. Dar să luăm un exemplu de aici, de la noi: câte maşini ce cărau piatră de la carierele din Tulcea la Brăila, încărcate cu mult peste capacitate n-au dat fiori reci echipajelor de pe navele de la punctul de trecere bac Smârdan? Sau chiar autorităţilor din Măcin, care priveau cu îngrijorare degradarea continuă a şoselei Smârdan - Măcin, construită chiar pe un important dig de apărare împotriva inundaţiilor!
Revenind la agricultorii noştri, ei au fost, practic, victimele colaterale ale unei "legi" insuficient documentate, ruptă de realitatea din teren, cu multe lacune şi posibile interpretări. Aşa au ajuns în situaţia în care să-l vâneze pe ministrul lor, Valeriu Tabără, şi să-l mandateze ca emisar al "sărut-mânismelor" locale pentru rezolvarea problemei. Norocul lor că Tabără oricum empatiza cu ei pentru că a înţeles din prima problema. Dar ce obligaţie suplimentară ar fi avut el, ca să se milogească mai departe la colegii din Guvern: "hai, măi, să facem ceva să-i ajutăm pe oamenii ăştia!" Norocul lui că a găsit înţelegere, pentru că ultimele noastre informaţii arată că, până la apariţia unui act care să corecteze greşeala, poliţiştii şi administratorii drumurilor vor trece cu vederea prezenţa maşinilor încărcate cu cereale. Dar dacă se termina norocul la ei?!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro