Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul PSDăncilă chiar trebuia să plece

Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, demis acum aproape o lună, a plecat luni de la Putere, după ce noul Guvern condus de Ludovic Orban a primit votul de învestitură din Parlament, datorită unor voturi responsabile venite, pe lângă cele din partea PNL, de la USR, PMP, UDMR, ALDE şi Minorităţi, plus 7 parlamentari de la Pro România, 5 de la PSD (din care unul fost la ALDE) şi 5 neafiliaţi (2 foşti PSD, 2 foşti ALDE şi unul fost USR).

Practic, după 7 ani şi jumătate, în care sub diverse alianţe a fost la guvernare, cu o pauză de 1 an pe timpul mandatului Cabinetului Cioloş (deşi controla oricum Parlamentul), PSD nu mai conduce România!

Guvernul PSDăncilă trebuia să plece pentru că, în primul rând, era deja un guvern demis, de acelaşi parlament, încă din 10 octombrie. Era deja un guvern cu puteri limitate, care doar ar fi putut împărţi bani prin teritoriu, iresponsabil şi preferenţial, accentuând astfel dezastrul bugetar lăsat în urmă.

Guvernul PSDăncilă trebuia să plece pentru că a împins România într-o groapă fiscală din care cu greu va mai putea să iasă. Iresponsabilitatea cu care a aruncat cu bani publici spre anumite categorii de bugetari şi spre clientela de partid a lăsat bugetul de stat cu o gaură de 27 de miliarde de lei, după primele 9 luni ale acestui an, reprezentând 2,6% din PIB, cu doar 0,4 puncte procentuale sub limita maximă anuală acceptată de UE, de 3% din PIB, la care România şi Guvernul Dăncilă s-au angajat. Un deficit bugetar uriaş, în contextul în care, anul trecut, la 9 luni, acesta era de 1,7% din PIB, iar la final de an abia a fost ţinut la limita celor 3%, printr-o serie de artificii la limita legalităţii. De altfel, aproape sigur, situaţia fiscală pentru primele 10 luni din acest an, care se va calcula spre sfârşitul acestei luni, va indica deja depăşirea deficitului bugetar de 3% din PIB, lucru de care se va face exclusiv vinovat Guvernul Dăncilă. În acest context, noul guvern va avea o misiune de-a dreptul imposibilă: să repare, pe final de an, ceea ce au distrus Cabinetul Veoricăi şi PSD până la plecarea de la Putere.

Iar ultimul discurs al lui Dăncilă a arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, de ce guvernul său chiar trebuia să plece. Pentru că a fost un discurs populist, plin de minciuni, de manipulări ordinare, de demagogie, de ură. Un discurs al disperării unui om şi a unui partid care nu acceptă să piardă puterea democratic, un discurs al unei individe ahtiate după putere. Un discurs al unui muribund politic, care nu vrea şi nu poate să accepte realitatea: că a fost dată jos de acelaşi Parlament care a şi numit-o în funcţia de premier al României. O funcţie pe care nu a câştigat-o, ci doar a primit-o.

 
Categorie articol: 

Comentarii