Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul estimează un venit suplimentar din noua taxă auto de circa 331 de milioane de lei pe an

Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, impactul financiar al noii legislaţii este doar o estimare, iar datele concrete vor putea fi calculate abia după intrarea în vigoare a noii taxe. Borbely spune că, pentru anul 2010, se au în vedere circa 110.000 de autoturisme care au fost înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 şi care nu au achitat taxa de poluare, calculând astfel un venit suplimentar de aproximativ 331 de milioane de lei.
Ministrul Mediului a mai spus că statul va cheltui în 2011 aproximativ 240 de milioane de lei pentru restituirea taxei pentru cei care au plătit iniţial o valoare mai mare decât cea calculată prin actuala legislaţie.
Borbely mai spune că banii obţinuţi din taxa auto vor merge către Fondul de Mediu, pentru sprijinirea programelor Ministerului, precum Rabla şi Casa Verde. Anul trecut încasările din taxa auto au fost de aproximativ 700 de milioane de lei.
Pe de altă parte, ministrul Mediului a spus că nu se are în vedere în acest moment crearea unei taxe unice, iar Guvernul se va concentra pe scoaterea din uz a maşinilor care poluează. Borbely estimează că, pe lângă cele 190.000 de maşini scoase din uz în 2010, în 2011 li se vor adăuga aproximativ 110.000 de alte autovehicule retrase.
Ministrul a prezentat pe scurt şi prevederile noii legislaţii, precizând că taxa a fost redusă cu până la 25%, în anumite condiţii, iar cei care după 1 iulie 2008 au plătit mai mult vor primi înapoi banii care au fost plătiţi suplimentar. Mai mult, pentru a da un răspuns "clar" Curţii Europene de Justiţie, care au acuzat o "discriminare indirectă" în aplicarea taxei, s-a introdus obligaţia ca, de la data intrării în vigoare a acestei legi, pentru maşinile care au fost înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 la prima vânzare cumpărătorul să plătească taxa de primă înmatriculare.
Proiectul noii taxe auto, aprobat miercuri de Guvern, va fi discutat de Parlament în procedură de urgenţă.
Categorie articol: 

Comentarii