Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul discuta miercuri cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii la 500 euro

Guvernul va discuta, miercuri, cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative de la 200 euro la 500 euro pe an, facilitatea urmind sa vizeze si contributiile pentru asigurari sociale, potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor si vicepresedinte PNL.
"Am prezentat in BPC (Biroul Politic Central al PNL, n.r.) masura de modificare a regimului investitiilor salariatilor la fondurile private de sanatate si de pensii. Este ultimul pas in calea reformei de ansamblu a sistemului de pensii din Romania. Reforma a fost pornita cu reforma sistemului pensiilor de asigurari de stat (...) Acesta este al treilea pas, dezvoltarea fondurilor private de pensii care administreaza contributii optionale. Daca pina acum pragul era de 200 de euro si deductibilitatea era numai de 16%, respectiv impozitul pe venit, noi vom propune miercuri in sedinta de Guvern - deja azi avem consultari cu partenerii sociali - cresterea pragului deductibilitatii la 500 de euro: 250 de euro pentru angajat, 250 pentru angajator", a declarat Vosganian la finalul sedintei BPC.
El a mentionat ca deductibilitatea va viza nu numai impozitul pe venit, ci si contributiile pentru asigurari sociale.
"Incepind cu 1 octombrie, pensia medie urca la 60% din salariul mediu net, la care se vor adauga si sume importante care vor veni din fructificarea contributiilor la fondurile private de pensii. 500 de euro pe an inseamna ca o persoana poate in fiecare luna, din salariul sau, sa contribuie la un fond pensii sa spunem cu 40 de euro", a spus Vosganian.
Ministrul Finantelor a exemplificat ca la un salariu de 1.000 de lei si o contributie la fondurile private de 100 de lei, impozitul va fi calculat la suma ramasa, 900 de lei.
"Impozitul se calculeaza la noua milioane de lei (vechi, n.r.) si contributia de asemenea. Suma pe care o plateste la un fond privat de sanatate sau de pensie nu mai este purtatoare de impozit intr-o limita de 42 de euro pe luna. Puteti sa cotizati pina la 150 de lei pe luna catre un fond de pensii, iar pentru aceasta suma nu platiti impozit de nici un fel", a mai spus Vosganian.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii