Mergi la conţinutul principal

Guvernul belgian ar putea fi nevoit să supună CETA la referendum

O alianţă de ONG-uri a strâns aproape două treimi dintre semnăturile necesare pentru a constrânge Guvernul belgian să organizeze un referendum privind tratatul de liber-schimb UE-Canada (CETA), ceea ce ar putea ridica un nou obstacol în calea acordului, după blocajul valon.

 

Pentru a intra în vigoare, CETA trebuie aprobat de toate Parlamentele naţionale şi regionale din UE.

O petiţie lansată în octombrie 2015, dar care a reajuns în prim-plan în ultimele săptămâni, a strâns până luni 190.700 de semnături, din totalul de 300.000 necesare pentru a obliga Guvernul să convoace un referendum.

„Vrem să le spunem politicienilor că aceste acorduri ar trebui să fie discutate mai deschis şi să fie modificate radical”, a explicat Niesco Dubberboer, din mişcarea Meer Democratie, potrivit News.ro.

Aceste tratate „sunt acorduri învechite, post-coloniale, care favorizează interesele marilor companii şi investitori”, a adăugat el, estimând că întrebările „despre climă şi durabilitate ar trebui să fie în prima linie”.

Organizaţia s-a aliat cu ONG-ul olandez pentru apărarea mediului Milieudefensie şi cu alte ONG-uri.

În aprilie, un referendum consultativ de acest tip, convocat de formaţiuni eurosceptici, a dus la respingerea unui acord-cheie între UE şi Ucraina şi l-a pus pe premierul Mark Rutte într-o situaţie jenantă în faţa celor 27 de state membre UE care ratificaseră deja acordul. El a fost nevoit să negocieze un compromis pe plan intern.

Autorii petiţiei anti-CETA neagă că ar fi eurosceptici. „Eu sunt pro-UE, dar cred că Europa ar trebui să fie mai democratică”, a spus Dubbelboer.

Pe de altă parte, în cazul României, Guvernul anunţă că, în urma semnării tratatului CETA, Canada a confirmat ridicarea vizelor pentru cetăţenii români în două etape, parţial de la 1 mai 2017 şi total de la 1 decembrie. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro