Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul înăspreşte condiţiile de disciplină financiară a companiilor de stat

"Există companii de stat ce consumă bani publici, iar acolo trebuie intrat în carne vie, astfel încât banii cetăţenilor să fie utilizaţi eficient. Pentru fiecare companie de stat vom avea un plan concret şi complet de restructurare, de îmbunătăţire a activităţii", a motivat premierul Emil Boc necesitatea ordonanţei, adăugând că Guvernul intenţionează să treacă la privatizarea managementului şi să obţină o reducere a datoriilor companiilor de stat.
Boc a precizat că în mai va fi elaborat un calendar de eficientizare a activităţii pentru fiecare companie. În ceea priveşte nerespectarea obiectivelor de management, primul-minstru a spus că singura soluţie este demiterea celor care nu şi-au îndeplinit angajamentele prevăzute de contract. "Mai simplu de atât ce poate fi? Dacă nu ţi-ai îndeplinit angajamentul din contract, cu indicatorii de performanţă stabiliţi, cu disciplina fiscală, nu ai ce căuta să reprezinţi statul român", a spus Emil Boc.
Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu a arătat că obiectivul esenţial al ordonanţei de urgenţă este întărirea disciplinei financiare controlate de către stat. "Va fi un program de reducere a arieratelor, de reducere a pierderilor, pentru încadrarea în cheltuielile prevăzute în buget, măsuri pentru reducerea stocurilor. Mai mult, companiile vor avea un sistem de raportare, cu indicatori economico-financiari, către Ministerul de Finanţe. Avem şi sancţiuni dacă nu respectă nivelul acestor indicatori şi nu se depun situaţiile financiare la minister. Amenzile sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei", a precizat Ialomiţianu.
Întrebat dacă Guvernul va putea respecta angajamentul făcut faţă de Fondul Monetar Internaţional, legat de elaborarea unui plan de restructurare a companiilor de stat, Ialomiţianu a spus că situaţia fiecăreia în parte este evaluată în aceste zile împreună cu delegaţii FMI şi Comisiei Europene. "Suntem în negocieri cu FMI şi CE. Vor fi discuţii la nivelul ministerelor Economiei şi Transporturilor şi cu directorii companiilor. În urma analizelor, vom şti ce avem de făcut cu aceste companii. Nu există acum o listă cu cele care se vor privatiza şi cele care se vor închide", a spus Gheorghe Ialomiţianu.
Categorie articol: 

Comentarii