Mergi la conţinutul principal

Grupul Scolar "George Valsan" va arata ca o scoala a secolului XXI

Ieri, la Grupul Scolar "George Valsan" din Faurei, s-au finalizat lucrarile realizate prin programul Phare 2005 - inundatii, proiect ce a valorat 35.000 de euro, aproximativ un miliard lei vechi. Cu acesti bani s-au reabilitat patru sali de clasa, grupurile sanitare, sala de festivitati si reteaua de canalizare, afectate puternic la inundatiile din 2005. In sala de festivitati s-a refacut plafonul si pardoseala. Pentru ca acoperisul era intr-o stare avansata de degradare si in proiect nu erau bani pentru inlocuirea lui, Primaria a dat 380 de milioane de lei vechi pentru un nou acoperis astfel incit sa nu se duca pe apa simbetei investitia prin proiectul Phare la primele averse.
Pe linga acest proiect sint in curs de executie si alte lucrari la restul cladirii cu fonduri obtinute prin Hotarirea Guvernamentala din 14 august si de la Consiliul Local. Lucrarile din proiect au fost demarate cu intirziere din cauza ministerului si din cauza faptului ca a fost nevoie de a doua licitatie pentru atribuirea lucrarii. Cu toate acestea, constructorul "Arcosim" SRL Tulcea, a lucrat foarte repede, ca sa nu se piarda banii si scoala sa ramina fara clasele reabilitate. Primarul Virgil Cosoreanu a spus ca a stat in permanenta alaturi de constructori si i-a ajutat cu ce se putea pentru ca lucrarile sa se finalizeze in timp util. Aceste eforturi nu au ramas fara rezultate. La nivel national proiectul de la Grupul Scolar "Valsan" din Faurei este singurul dintre cele finantate prin Phare - inundatii care se afla in grafic.
"S-au receptionat lucrarile conform caietului de sarcini si se va intocmi un proces-verbal ce va sta la baza achitarii catre constructor a facturilor. La etaj lucrarile vor continua cu sprijinul Primariei", a spus managerul de proiect, Adelina Nicolaie. "Valoarea proiectului a fost mica si atunci cind intervii la o cladire veche cedeaza toate si trebuie sa repari. Altfel nu s-ar fi vazut nici lucrarile realizate prin proiectul Phare. Noi am solicitat bani in continuare, sase miliarde, astfel incit pina la sfirsitul anului sa rezolvam problema. Daca nu vom primi acesti bani oamenii nostri vor rezolva problemele asa cum se poate ca scoala sa se desfasoare in conditii normale. Oricum ar fi, noi sintem foarte multumiti. Acest proiect Phare a fost o adevarata gura de oxigen", a spus primarul Virgil Cosoreanu. Directorul scolii, prof. Dobrica Stroe, a explicat ca dupa vara lui 2005, cind a vazut ce s-a intimplat din cauza inundatiilor, cu sprijinul Primariei si al Consiliului Judetean a realizat proiectul. "Cladirea a fost construita in 1962. Daca acest proiect nu incepea nu puteam sa mai invatam aici. Grupurile sanitare nu mai corespundeau absolut deloc. In ultimul an din aceasta cauza nu am mai avut nici autorizatie sanitara. Primarul a inteles si am demarat lucrarile. Pe linga finantarea din proiect am mai primit un miliard prin Consiliul Local si doua miliarde prin HG. Acum am mai solicitat sase miliarde, doua pentru gradinita si patru pentru liceu, pe care ar urma sa le cheltuim pina la sfirsitul anului pentru: sistem de incalzire, ferestre termopan si usi noi pentru gimnaziu", a spus directorul Dobrica Stroe. Primarul Cosoreanu recunoaste ca aceste sase miliarde solicitate nu vor acoperi toate cheltuielile necesare pentru reabilitarea scolii, dar a fost constient ca atit se va putea cheltui pina la sfirsitul anului si nu avea rost sa solicite mai mult. Atunci cind scoala va fi complet reabilitata, in internatul unde invata acum cei aproape 1.000 de elevi vor fi realizate cabinetul de psihologie, biblioteca, centrul de documentare si informare, cercul pentru protectia mediului, cancelaria si laboratoarele de chimie si biologie, spatii in care se vor face doar orele de specialitate, asa cum se doreste intr-o scoala din Europa secolului XXI.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro