Mergi la conţinutul principal

Gruparea traficanţilor de persoane. Încă trei indivizi băgați după gratii

* după ce Tribunalul Brăila a dat arest preventiv doar pentru doi inculpaţi, din totalul de opt reţinuţi, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Brăila au formulat contestaţie, iar Curtea de Apel Galaţi a mai trimis în spatele gratiilor alţi trei indivizi * la prima instanţă au primit arest preventiv inculpaţii Dinu Ioan și Moroianu Ionuț Alexandru, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, trafic de persoane, iar la Curtea de Apel (CA) Galaţi s-a admis propunerea DIICOT de arestare preventivă a inculpaţilor Stroe Dorin, Stroe Nicu şi Hrehorec Iulian Emilio * după soluţia instanţei superioare din data de 11 octombrie, s-au adunat cinci arestaţi în dosarul traficanţilor de persoane

 

 

 

Ghinionul proxeneţilor! Mai mulţi indivizi au fost arestaţi, în cazul grupării traficanţilor de persoane destructurată de DIICOT, după contestaţia procurorilor împotriva soluţiei Tribunalului Brăila care a dat arest preventiv doar pentru doi inculpaţi, din totalul de opt reţinuţi pe ordonanţă. După contestaţia procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Brăila, magistrații Curţii de Apel Galaţi au mai trimis în spatele gratiilor alţi trei inculpaţi.

Reamintim că la data de 30 septembrie judecătorul din cadrul Tribunalului Brăila a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele bănuite, măsura arestului la domiciliu pentru alte două și măsura controlului judiciar, pentru alte patru. La data de 11 octombrie, Curtea de Apel Galați a admis contestaţia formulată de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila și a desființat în parte încheierea pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila, dispunând  arestarea preventivă a trei persoane, măsura arestului la domiciliu față de o altă persoană și cea a controlului judiciar, față de alte două persoane.

După cum v-am informat, la Tribunalul Brăila au primit arest preventiv inculpaţii Dinu Ioan și Moroianu Ionuț Alexandru, cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori în formă continuată, trafic de persoane, măsura arestului fiind pe o durată de 30 zile. S-a dispus controlul judiciar față de inculpații: Calu Petrică, Chițoiu Roxana Florentina, Hrehorec Iulian Emilio, Dumitru Cristian, pentru 60 de zile.

Totul s-a schimbat la Curtea de Apel (CA) Galaţi, unde s-a admis propunerea DIICOT – Biroul Teritorial Brăila de arestare preventivă a inculpaţilor Stroe Dorin, Stroe Nicu şi Hrehorec Iulian Emilio.  S-au adunat acum cinci arestaţi.

În soluţia de la CA Galaţi, din data de 11 octombrie, se admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Brăila. Instanţa superioară desfiinţează în parte încheierea din 30 septembrie pronunţată de judecătorul de la Tribunalul Brăila, iar în rejudecare, admite propunerea DIICOT Brăila de arestare preventivă a altor trei inculpaţi. „Dispune arestarea preventivă, pe o durată de 30 de zile, de la data punerii în executare a măsurii, a inculpaţilor: Stroe Dorin, Stroe Nicu, Hrehorec Iulian Emilio, cercetaţi pentru infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată şi proxenetism în formă continuată. Ia măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la 11.10.2023 până la 09.11.2023, faţă de inculpata Chiţoiu Roxana Florentina, cercetată pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane în formă continuată, proxenetism în formă continuată. Desemnează Inspectoratul de Poliţie a Judeţului Brăila ca organ de supraveghere a respectării obligaţiilor. Modifică dispoziţiile privind obligaţiile impuse inculpaţilor Calu Petrică şi Dumitru Cristian, ca urmarea luării faţă de aceştia a măsurii controlului judiciar, în sensul impunerii respectării de către inculpaţi pe durata controlului judiciar şi a obligaţiei prevăzute de art. 215 alin. 2 lit. d Cod procedură penală, respectiv: obligaţia de a nu se apropia de ceilalţi inculpaţi din prezenta cauză, de suspecţi şi de persoanele vătămate (...). Respinge, ca fiind nefondate, contestaţiile declarate de inculpaţii Dinu Ioan şi Moroianu Ionuţ Alexandru împotriva încheierii din 30.09.2023 pronunţată de Tribunalul Brăila. Definitivă”, este soluţia pronunţată la Curtea de Apel Galaţi, în data de 11.10.2023.

 

Importante sume de bani şi bunuri confiscate, sechestru pe autovehicule, imobile și conturi bancare, după percheziţii la traficanţi de persoane

         

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 29 septembrie, de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au fost descoperite și ridicate 175.750 de euro,  2 laptop-uri, 2 tablete, 21 de telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă, au transmis poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra a 4 autovehicule și 4 imobile, precum și asupra a 10 conturi bancare.

La aceeași dată, în urma administrării probatoriului, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a opt persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

Reamintim că, la data de 29 septembrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au efectuat 14 percheziții domiciliare, în municipiul Brăila, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. „Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2014, în municipiul Brăila și, ulterior, în afara României, ar fi acționat un grup infracțional organizat, format din aproximativ 10 membri, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism. În urma verificărilor efectuate a rezultat că membrii grupului ar fi recrutat persoane majore, dar și minore, în vederea exploatării sexuale, atât în România, cât și în străinătate (Belgia, Italia și Spania). În Belgia, doi dintre membri (frați), care s-ar fi impus ca lideri locali, ar fi obținut controlul asupra persoanelor care ar fi practicat prostituția în diferite locații și le-ar fi constrâns la plata unor taxe de protecție, precum și a unor sume percepute lunar (500 de euro) pentru« a-și păstra locul în club»”, au stabilit anchetatorii din cadrul DIICOT.

De asemenea, persoanele recrutate de membrii grupului ar fi fost plasate pe piața prostituției doar cu acordul prealabil și prin intermediul liderilor grupului.

Totodată, cei doi lideri, pe lângă activitatea de coordonare a grupului infracțional organizat, ar fi exploatat direct mai multe persoane, recrutate prin metoda „lover boy”.

Potrivit anchetatorilor, veniturile obținute din exploatarea sexuală ar fi fost, în cea mai mare parte, însușite de către membrii grupului, iar, în vederea disimulării sursei banilor, aceștia ar fi apelat la intermediari, care ar fi ridicat sumele primite din străinătate sau s-ar fi deplasat personal, pentru a ridica banii câștigați din exploatarea sexuală.

Liderii grupului infracțional și membrii acestuia ar fi investit sumele de bani în capitalul unor societăți comerciale, dar și în achiziționarea de mașini de lux și imobile în țară și străinătate.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro