Mergi la conţinutul principal

Gripa aviara se extinde intr-un ritm alarmant

Ieri, in judetul Braila, au fost confirmate inca trei focare de gripa aviara: Dudescu (comuna Zavoaia), Bumbacari si Dudesti (comuna Dudesti). Toate cele trei sate sint invecinate cu Scarlatesti, localitate in care a fost confirmat primul caz de gripa aviara din afara Deltei Dunarii, saptamina trecuta. Imediat dupa confirmarea virusului H5, in cele trei sate a fost instituita carantina de gradul I, au fost instalate dezinfectoare rutiere, fortele de ordine au inconjurat zona, au fost aduse cadrele medicale pentru efectuarea vaccinului si a inceput sacrificarea pasarilor.
Ieri, dupa prinz, Bumbacari a fost primul focar in care veterinarii au declansat actiunea de prindere, eutanasiere si incinerare a zburatoarelor, criteriul care a stat la baza alegerii fiind marimea satului - 17 gospodarii si circa 600 de pasari. Fata de Scarlatesti, actiunea in acest sat s-a desfasurat mult mai repede, pe de o parte echipele de specialisti stiau deja pe de rost ce au de facut, iar de cealalta, localnicii obisnuiti deja cu ideea ca trebuie sa-si dea pasarile din curte nu au opus rezistenta.
In sat, singurii stingheri erau copii. Cei mai maricei abia intorsi de la scoala sau gradinita, priveau curiosi si nu intelegeau ce se intimpla pe ulite de au aparut dintr-o data atitia oameni imbracati "ciudat". Cei mititei plingeau cu foc ca parintii le-au stricat somnul de dupa-amiaza si, in graba, i-au scos din case si i-au dus la dispensar.

"De unde a venit napasta asta?"

Bumbacari este un sat foarte mic, cu doar 17 gospodarii, format din doua zone distincte: "cartierul rezidential", in care locuiesc specialisti in agricultura, fosti salariati ai fostului IAS Dudesti si satul propriu-zis, cu citeva case.
Dupa anuntarea vestii, in sat au intrat doua echipe, una in cartier, una in sat. Fiecare echipa a inceput cu o mobilizare generala. Oamenii au fost scosi in drum, au fost informati despre ce se intimpla si a inceput vaccinarea. Imediat s-a trecut la prinderea pasarilor. "Daca nu era real si nu era pericol, nu cred ca avea rost atita desfasurare de forte. Avem 80 de pasari, ne pare rau, dar le dam, avem copii si nu putem risca nimic in momentul acesta", ne-a spus Gheorghe Florin.
Peste drum, la familia Serban, veterinarii au terminat repede treaba, pasarile erau deja inchise. "Nu am avut niciodata probleme. Le-am tinut numai inchise, am facut intotdeauna vaccinul, una nu a prezentat semne de boala. Nu inteleg, dar daca trebuie sa le dau, le dau", ne-a spus capul familiei. De pe o alee a iesit o femeie vizibil marcata de ceea ce intimpla. Cu ochii in lacrimi, ea ne-a explicat ca pasarea bolnava a fost depistata exact in curtea ei, iar acum vecinii o privesc cu ciuda, ca si cum ea ar fi vinovata de tot acest necaz. "Nu inteleg de unde a venit virusul. Nu le-am dat o data drumul in libertate, uitati, sint inchise. Am 100 de pasari, am muncit un an pentru ele. Sint eu vinovata ca tocmai la mine s-a intimplat? De unde a venit napasta asta? Nu e suficient ca pierd atitea pasari, mai trebuie sa suport si supararea vecinilor? Ma acuza ca daca eu nu anuntam veterinarul ca mi-a murit o curca si nu o duceam la analize, nu se ajungea aici. Dar am copii, am nepoti, puteam sa risc sa tac din gura? Dar ce sa faci, asa e la necaz, trebuie sa cada vina pe cineva", a povestit printre hohote d-na Hagiu.
In ciuda faptului ca sint specialisti si inteleg gravitatea situatiei, locuitorii s-au despartit cu greu de pasari. Barbatii evitau sa priveasca spre tractorul ucigas, iar femeile izbucneau in lacrimi la fiecare pasare ucisa, mai ales ca, specialisti fiind, aici erau crescute multe pasari de rasa. "De la Bucuresti am luat ouale, de la "Indagra", numai eu stiu cu cit drag i-am crescut. Mi se rupe sufletul, nu alta! Nu este vorba de pierderea materiala, vom primi bani, e vorba ca le-am crescut cu mare drag", a izbucnit o alta femeie.

Veterinarii braileni au, de ieri, sefa

Din casa in casa, in doar citeva ore, cele doua echipe au terminat repede eutanasierea si au trecut la dezinfectarea gospodariilor. Coordonatorul actiunii, Gicu Dragan, reprezentantul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, ne-a explicat ca la 21 de zile dupa dezinfectarea ultimei gospodarii, inspectorii vin si ridica probe de sanitatie. Daca ies pozitive dezinfectia se repeta. Daca nu, se aduc puii santinela. Daca in 21 de zile acestia nu prezinta semne de boala, toate restrictiile se ridica.
Tot de la Dragan am aflat si ca, in cursul zilei de ieri, la Scarlatesti au mai fost prinse si eutanasiate inca 200 de pasari. S-a ajuns astfel la peste 12.000 ucise. Prima groapa de incinerare a fost inchisa. Actiunea de periere continua pentru ca inca exista suspiciuni ca unii sateni mai au si acum pasari vii ascunse. Prima estimare a efectivelor din Scarlatesti se ridicau la 15.000 de capete, dupa care, s-a spus ca in realitate nu sint decit putin peste 14.000 de capete. Chiar si asa, aproape 2.000 de capete nu ies la socoteala.
Tot ieri, am primit si confirmarea ca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara a acceptat propunerea de la Braila pentru functia de director executiv al DSVSA, in persoana Lilianei Nicoleta Stefanu.

Stingerea focarului de la Dudescu incepe astazi

De astazi, se va trece la eutanasierea si incinerarea pasarilor, si vaccinarea populatiei, in satul Dudescu, unde sint 363 de locuinte, cu 957 persoane, si 5.341 pasari. Pentru a usura munca echipelor de inspectori sanitari, ambii primari au fost instruiti sa informeze oamenii despre procedurile ce trebuie urmate, si sa le ceara colaborarea, astfel incit eutanasierea sa decurga intr-un timp cit mai scurt posibil. Potrivit informatiilor pe care le detinem, autoritatile nu au probleme in asigurarea jandarmilor si politistilor necesari pentru filtrele de la intrarile in aceste localitati, precum si pentru a insoti echipele care vor stringe pasarile, prin sat. In plus, au fost mobilizati si oameni de la ANIF, SNIF si Directia Silvica. In principiu, se merge pe utilizarea aceluiasi personal care a fost folosit si la Scarlatesti, dat fiind ca acestia oricum au intrat in focar, si au fost vaccinati antigripal.
Seful de cabinet al prefectului, Giana Patrascu, ne-a informat ieri ca exista disponibile citeva mii de doze de vaccin, destul pentru localitatile in care deja s-a confirmat boala, dar si pentru altele, daca va fi cazul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro