Mergi la conţinutul principal

Gripa aviara a aparut si la Zavoaia

Ieri, la prinz, in Zavoaia au fost luate primele masuri de instalare a carantinei. Filtrul de dezinfectie de la Dudescu, cu tot cu forte de ordine, a fost mutat la intrarea in Zavoaia, accesul vehiculelor a fost interzis, iar circulatia persoanelor restrictionata.
Primele teste la probele din localitatea Zavoaia au iesit pozitive, mai precis au indicat posibilitatea existentei virusului gripei aviare, insa in comuna nu a fost instituita carantina totala deoarece au fost gasite pasari moarte doar in trei gospodarii.
"Testele rapide au fost pozitive, insa nu se poate declara suspiciune decit pentru cele trei gospodarii, deoarece in celelalte nu sint mortalitati", a declarat directorul general al Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Gabriel Predoi.
El a precizat ca au fost gasite peste 25 de pasari moarte in trei gospodarii invecinate din localitate si, dupa suspiciunea de la Braila, probelele au fost trimise pentru analize suplimentare si certificare la Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti (IDSA).
Directorul IDSA, Nicolae Stefan, a declarat ca izolarea virusului pe aceste probe ar putea avea loc in aceasta seara sau miine dimineata (ieri seara, sau astazi), lucru confirmat atit de prefectul judetului, Nicolae Mitroi, cit si de directorul DSVSA Braila, Liliana Stefanu. "Am luat primele masuri pentru ca asa prevede procedura dupa emiterea buletinelor de suspiciune, dar carantina totala nu se poate impune pina la emiterea buletinelor de confirmare", a mai spus Stefanu.
In judetul Braila au fost semnalate, pina in prezent, patru focare de gripa aviara in localitatile: Scarlatesti (comuna Ciresu), Dudescu (comuna Zavoaia), Bumbacari (comuna Dudesti) si Ciocile.
In acelasi timp, in judetul Tulcea au fost confirmate focare la Ceamurlia de Jos, Maliuc, Caraorman, Periprava, Agighiol si Crisan.

"Este foarte complicata situatia, trebuie sa existe niste solutii"

Chiar daca o confirmare oficiala pentru Zavoaia nu a fost luata, masurile drastice, dictate de situatia de criza, au fost luate inca de ieri la prinz. La ora 15.00, cind echipa noastra a ajuns la fata locului, primele probleme aparusera deja. Citiva cetateni care doreau sa paraseasca localitatea incercau fara succes sa convinga jandarmii si politistii aflati deja in misiune sa le permita iesirea. De cealalta parte a filtrului, tocmai ajunsesera doua autobuze, curse locale, care aduceau elevi si profesori sau localnici plecati la Braila inaintea impunerii masurilor restrictive. La coborirea din autobuze, cetatenii au fost informati de un politist despre ce se intimpla, aflind totodata ca au doua posibilitati: ori sa se intoarca, ori sa intre in localitate cu mentiunea ca pe perioada carantinei parasirea focarului este interzisa. Chiar daca intr-un final toti au trecut prin filtru si au intrat in localitate, pentru nici unul alegerea nu a fost usoara. "Sintem 25 de elevi care invatam la liceul din Insuratei. Sa ne intoarcem acolo nu avem cum, parintii nu stiu, nu avem unde merge, nu avem ce ne trebuie, dar nici nu vrem sa pierdem iar ore, mai ales ca am stat deja trei saptamini acasa pe timpul grevei profesorilor. Sa vad ce zice mama", a spus o fata.
"Sub nici o forma nu ma intorc la Insuratei, am copii acasa. Sa spunem ca se pot lua masuri sa fim cazati la Insuratei, dar ce mincam? Oricum, acum nu avem schimburi, nu avem mincare. Probabil, daca nu ni se va mai permite sa iesim miine dimineata (astazi - n.r.), vom fi scutiti de conducerea scolii, dar cit mai putem sa stam fara salariu, dupa ce am pierdut deja trei saptamini? Este foarte complicata situatia, trebuie sa existe niste solutii", a adaugat o profesoara.

"Ce napasta, ce necaz!"

Dintr-un alt autobuz au coborit mai multe persoane in virsta si citeva familii tinere. "Nu stiam nimic, sint plecata de marti dimineata. Este tare greu, este dureros, toata vara le-am aparat si le-am hranit ca sa avem ce pune pe masa si acum, uite, ce napasta, ce necaz! Nici nu ne-a aprovizionat cu altceva, cartofii sint foc de scumpi si anul acesta nu prea au mai venit in sat. Va fi greu, dar daca legea spune sa le dau, le dau, ce sa fac! Sint tare suparata, an de an ne-au murit pasarile, dar au mai si ramas, acum...", a comentat o batrina.
Citeva familii tinere, auzind ca focarul s-a extins si e posibil sa intre si Zavoia in carantina, plecasera de dimineata special la cumparaturi. "Am aflat ca sint probleme, de teama sa nu raminem fara mincare, ca e clar ca ne vor fi omorite toate gainile, am plecat la Braila la cumparaturi, ca avem copii. Acu', cu Dumnezeu inainte", a spus o tinara.
"Mi-am dat sema ca ceva se intimpla si m-am aprovizionat", a spus un barbat care, printre altele, din autobuz a coborit pe linga patru sacose burdusite cu alimente si doi saci plini cu cartofi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro