Mergi la conţinutul principal

Grevele paralizează traficul aerian de pasageri

Cel puţin jumătate din avioanele Air France au fost blocate la sol luni, o cifră ce s-ar putea ridica la opt aeronave din zece, potrivit unuia dintre sindicatele piloţilor implicate în grevă. Opunându-se proiectului de dezvoltare a filialei sale low cost, Transavia, sindicatul SNPL (majoritar) a făcut apel la grevă în perioada 15-22 septembrie, iar Spaf, al doilea sindicat ca mărime, şi Alter (nereprezentativ) - până pe 18, relatează Mediafax.
Air France România a recomandat încă de duminică pasagerilor cu zboruri în această perioadă fie să îşi amâne călătoria, fie să îşi schimbe biletul gratuit, pentru a evita întârzieri pe aeroport sau situaţii neplăcute.
Aproximativ 20 de persoane aşteptau în linişte luni dimineaţa la un ghişeu al Air France de pe aeroportul din Paris pentru a schimba biletele.
"M-am săturat de nivelul ridicat al grevei în Franţa, întotdeauna este o problemă când te întorci în această ţară", a declarat un pasager, Jean-Marc Ragot pe aeroportul Roissy, în timp ce zborul său de legătură către Lyon (sud-est), unde locuieşte, a fost anulat.
Unei alte pasagere, Zoé Decally care pleacă în vacanţă la Tirana, i s-a propus deja o soluţie. "Mi-au schimbat zborul de legătură, voi ajunge cu doar o oră întârziere. Nu este moarte de om".
Anticipând dificultăţi importante, întârzieri şi perturbări ale traficului, în afară de anulări, compania le-a cerut clienţilor să "îşi amâne călătoria, să schimbe biletul fără taxe" sau "să primească banii înapoi" şi le-a recomandat celor "al căror zbor va fi anulat să nu meargă la aeroport".
Ultimele negocieri, duminică, înainte de începerea mişcării sociale, între SNPL AF Alpa şi conducere, nu au permis deblocarea situaţiei. O mişcare de o săptămână ar fi cel mai lung conflict de muncă al piloţilor Air France (grupul Air France-KLM) din 1998. Conducerea a evaluat la "10 până la 15 milioane" pierderile zilnice din cauza acestei greve.
Pentru clienţi, cărora le-a trimis 65.000 de mesaje telefonice, compania a evocat posibilitatea unor "despăgubiri" şi afirmă că "programul de zbor va fi actualizat cu 24 de ore înaintea plecării".

Şi piloţii Lufthansa intră din nou în grevă

Piloţii Lufthansa vor intra în grevă, astăzi, pe aeroportul din Frankfurt, aceasta fiind a patra mişcare de acest tip în mai puţin de două săptămâni, care se va concentra pe zborurile lungi. După mişcarea socială a piloţilor Air France, greva de la Lufthansa va afecta zborurile de lung curier cu plecare şi sosire la Frankfurt şi efectuate cu avioane Airbus A380, A330, A340 şi Boeing B747, în intervalul orar 09.00-17.00 (10.00-18.00 ora României), a anunţat un comunicat emis luni de sindicatul piloţilor Cockpit, aflat în conflict cu conducerea grupului german în legătură cu regimul de prepensionare.
După eşecul negocierilor la sfârşitul lui august, Cockpit a organizat deja trei greve de mai multe ore care au condus la anularea a 475 de zboruri în total, care asigurau în special legături interne şi europene. Ultima a avut loc la 10 septembrie la Munchen.
Pasagerii fiind în general informaţi cu suficient timp înainte, aceste greve nu au generat haos în aeroporturi. Ele costă însă scump compania, ale cărei conturi au fost deja afectate în acest an de o pierdere de 60 de milioane de euro generată de o mişcare socială de trei zile în aprilie.

Mai multe curse Tarom, anulate din cauza unor proteste ale echipajelor

Mai multe curse ale companiei Tarom, majoritatea interne, au fost anulate, luni dimineaţă, din cauza unor acţiuni de protest spontane ale echipajelor, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii companiei. Au fost anulate cursele Tarom din Bucureşti spre Cluj (ora 7.30), Satu Mare (7.55), Baia Mare (7.55) şi Oradea (8.00). De asemenea, au fost anulate curse cu destinaţia Bucureşti de la Târgu Mureş (7.00), Sofia (7.05), Iaşi (7.10), Chişinău (7.15), Baia Mare (11.05) şi Oradea (11.10), se arată pe site-ul Aeroportului "Henri Coandă".
Potrivit Epoch Times, şi piloţii de pe aeronavele Airbus ale companiei Tarom au recurs la o acţiune spontană de protest duminică dimineaţă, nemulţumiţi că salariile lor sunt cele mai mici din Europa. Greva nu a fost anunţată, piloţii declarându-se "inapţi" să conducă avioanele. Cum Tarom funcţionează cu un număr fix de angajaţi, dacă unul dintre aceştia este bolnav sau "inapt", nu există înlocuitor, iar avionul rămâne la sol. În consecinţă, în urma protestului spontan de luni, mai multe curse au fost amânate, neexistând înlocuitori pentru piloţii "inapţi".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro