Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Greva generală din Sănătate a fost amânată

Greva generală din sistemul sanitar a fost amânată, iar conflictul de muncă suspendat, după ce Guvernul a aprobat unele dintre revendicări şi la Ministerul Sănătăţii a fost semnat Contractul Colectiv de muncă la nivel de sector, a anunţat, aseară, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Barascu.
Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbători, şi a aprobat suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 200 milioane lei în vederea plăţii arieratelor, a precizat ministrul Nicolăescu
În plus, un număr de 1.124 posturi din sistemul de sănătate, în principal medici pentru toate specializările, asistente şi moaşe, vor fi deblocate prin scoaterea la concurs a acestora. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Ministrul a arătat că măsura este necesară deoarece numărul de personal pe aceste posturi este deficitar. Printre specialităţile vizate se numără domeniul anesteziei şi terapiei intensive, precum şi cel al psihiatriei. Nicolăescu a afirmat că, astfel, la spitalul de copii "Marie Curie" vor putea fi angajaţi medici în chrirugie cardiacă şi asistenţi care să meargă la pregătire în Italia, iar Institutul Oncologic din Iaşi va putea avea personal pentru o serie de servicii medicale.
Creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă au fost printre subiectele discutate la întâlnirea care a avut loc luni la Ministerul Sănătăţii.
Angajaţii din sistemul sanitar cer ca Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB, dar şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment în 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.
Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, a declarat pentru MEDIAFAX prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.
În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că la greva de avertisment de luni au participat în general asistenţii medicali, moaşele şi infirmierele, şi că, deşi recunoaşte că au lefuri mici, nu înţelege de ce fac grevă acum şi nu au făcut în 2010, când au avut salariile reduse cu 25 la sută.
Nicolăescu a mai spus că a convenit cu sindicatele să se facă o eşalonare în ce priveşte majorarea salariilor. Astfel, o parte ar putea avea o mică creştere în primul semestru al anului viitor, urmând să se încerce o creştere mai semnificativă în a doua parte a anului, pe măsură ce pachetul de bază va produce efecte.
De asemenea, ar urma să se vadă, în funcţie de estimările bugetului pentru 2015 şi 2016, dacă vor mai fi posibile noi majorări salariale.

 
Categorie articol: 

Comentarii