Mergi la conţinutul principal

Gradinitele din oras, in pas cu europenizarea

Tot mai multe gradinite din Braila, pe linga optiunile standard, incearca sa iasa in evidenta cu oferte cit mai complexe. Asa se face ca multi parinti prefera sa-si rasfete copiii si sa-i lase in grija institutiilor, care asigura o gama variata de cursuri.
Ore de dans modern si popular, desen, muzica, initiere in informatica, limbi straine, pian, vioara. Sunt doar citeva dintre optiunile cu care gradinitele din Braila incearca sa atraga parintii.
In momentul de fata in municipiul Braila, in urma reorganizarii, exista 30 de gradinite, cu un total de 5022 de copii, insa nu toate pot ajunge la nivelul celor particulare in ceea ce privesc dotarile si oferta.
Gradinita de stat cu program prelungit nr. 9, reuneste de curind Gradinitele nr. 9, 35 si 18 si functioneaza in noul sediu de la 15 septembrie a.c., sediu aflat pe strada Oituz, nr.5. La aceasta gradinita sint inscrisi 130 de copii, impartiti in patru grupe cu program prelungit si doua cu program normal. La fiecare grupa exista cite doua educatoare. Contra unei sume de 4 lei pe zi, micutii beneficiaza de trei mese pe zi: mic dejun, prinz si gustare. In ce priveste activitatile optionale acestea se desfasoara pe parcursul anului scolar in functie de necesitatile, aptitudinile copiilor si interesele parintilor: engleza, desen, muzica, dans modern sau popular, educatie religioasa si sanitara, elemente de scris si citit. Toate ecestea se desfasoara in patru sali de studiu in curs de dotare la standarde europene, ambientate in functie de anotimp, trei dormitoare, cabinet medical, un bloc alimentar, o curte extrem de spatioasa. Gradinita uimeste printr-o paleta diversificata de activitati extracuriculare: excursii, plimbari in aer liber, teatru, concursuri. In parteneriat cu Biblioteca Judeteana, gradinita participa la proiectul "Cartea, prietena prescolarului", iar copiii merg de doua ori pe saptamina la biblioteca.
De asemenea, copiii participa la doua proiecte ecologice intitulate: "Natura, prietena mea" si "SOS, salvati natura" si la concursuri nationale de cunostinte si de desen, si anume: "Piticot", "Invatam si coloram".
"Copiii sunt creativi in tot ce fac, ii educam in spiritul de socializare, de a fi creativi, de a actiona independent, de a face fata la diferite situatii. Activitatea educatoarelor e centrata pe copil. Ne alegem acele strategii in functie de fiecare copil in parte, facem ca actul didactic sa fie individualizat. Punem un accent foarte mare pe crearea unui spatiu si unui climat educational cit mai placut pentru ca micutii sa vina cu placere" ne-a declarat Mirela Malaiea, directoarea acestei gradinite.
Mergind mai departe, am dat peste Gradinita nr. 6 "Raza de Soare", o gradinita nu tocmai mare, dar calda si primitoare care functioneaza inca din 2002. Micuta curte interioara este dotata cu un tobogan si o casuta de plastic. La aceasta gradinita sint inscrisi 80 de copii impartiti in trei grupe. Pe linga programa obligatorie, copiii pot beneficia si de cursuri de limba engleza, pictura, teatru, dans, muzica.
Cele trei sali de grupa au dubla functionalitate: procese instructiv educative si odihna, ambientate de asemenea in functie de anotimp, fiecare cu un stil aparte in asa fel incit copiii sa se simta bine. Micii piticoti participa la diverse concursuri nationale si de curind si internationale: "Coloram si invatam", " Pitic frumos, pitic destept", concurs de desene - 'Lumea copiilor". In cadrul proiectului european de arta plastica si colaj "Europa la scoala. Oportunitati egale pentru toti", gradinita participa la sectiunile pictura, desen, colaj.
Din colectivul de invatatoare se disting si autori de auxiliare cu elemente grafice pentru prescolari.
"Le dezvoltam o multitudine de abilitati, prin teatru-comunicare, socializare, educarea limbajului, prin pictura - facem o educatie estetica si psihomotrica, prin desen- ne comunica ceva si astfel stim ce relatie sa abordam cu copilul" a declarat Steliana Radu, directoarea acestei institutii.

"Parintii doresc o educatie morala pentru copiii lor"

Cu toate acestea, tot mai multi parinti prefera institutiile private pentru educarea micutilor, chiar daca costurile sint destul de mari, comparativ cu cele de stat.
Una dintre gradinitele particulare din Braila, Gradinita Primara "Sfinta Maria", care functioneaza inca din 1995, ofera prin programul ce l-a instituit, cursuri de germana intensiv, calculator, contra unei contributii lunare de 70 lei, suma in care sint incluse toate materialele didactice necesare pe parcursul anului si care poate fi negociata pentru cei cu posibilitati reduse. Pe linga toate acestea, copiii beneficiaza si de activitati extrascolare, cum ar fi: teatru, circ, festivitati - Ziua recoltei, Sarbatoarea felinarelor etc. Pragul acestei impresionante gradinite este calcat zilnic de 70 de copii, impartiti in trei grupe. Gradinita functioneaza cu program normal, pina la ora 12.30 si dispune de trei sali de clasa, o sala de sport, vestiare separate pentru fiecare grupa si o curte spatioasa. "Pot veni toti copiii, indiferent de religie. Tinem un curs de educatie religioasa care nu e altceva decit educatie morala" a declarat sora Angela Fartadi, directoarea gradinitei.
Tot in acest sediu, aflat pe strada Golesti, nr. 49, functioneaza si Scoala Primara "Sfinta Maria", cu clasele 1-4. Elevii beneficiaza dupa cursuri de un serviciu semiinternat, pina la ora 16.00, timp in care sub atenta supraveghere a maicutelor isi fac temele, maninca, se recreeaza.
O alta gradinita particulara din oras, care isi desfasoara activitatea din 2001, este Gradinita crestina "Doctor Luca". Neincapatoarea gradinita dispune de o mica sala instructiv- educativa si un dormitor la fel de mic, iar curtea e un mic gang care nu poate servi in nici un fel ca loc de joaca pentru copii. Potrivit directoarei Anca Dragostin, se incearca mutarea gradinitei untr-un alt sediu, dar cu toate astea oferta deosebita a acestei gradinite o reprezinta meniul lacto-vegetarian. "Copiii nostri pot opta pentru invatarea unui instrument muzical: vioara sau pian. Mai presus de asta, parintii aleg gradinita noastra pentru o temeinica educatie morala, fiecare dimineata e dominata de o povestire biblica, activitatea inclinind spre moralitate", ne-a declarat directoarea.
Chiar daca parintii platesc o taxa lunara de 150 de lei, sint multumiti deoarece cei 17 copii inscrisi beneficiaza de materiale didactice gratuite, de excursii, vizite la muzeu si Zoo. Parintii pot opta si pentru pachetul cu program normal, cu toate ca institutia functioneaza cu program prelungit. Plata lunara este de 70 de lei.

Gradinite cu program saptaminal la dispozitia brailenilor
*in acest moment in Braila functioneaza doua astfel de gradinite

40 de copii, doua grupe la cinci educatoare. Aceasta este situatia la Gradinita cu program saptaminal nr. 10. Doua sali sint puse la dispozitia copiilor pentru a-si desfasura activitatea instructiv-eucativa si trei pentru odihna. Ca activitati optionale cei mici pot beneficia de cursuri de engleza si educatie religioasa.
Directoarea gradinitei, d-na Lenuta Condrut, ne-a marturisit ca "majoritatea parintilor care aleg un astfel de program pentru copiii lor, sint cei defavorizati de soarta sau cei care au un program extrem de solicitant", iar pretul nu reprezinta decit 4 lei pe zi pentru masa.

Ce ne spun psihologii
Relatia copil-parinte afectata de programul normal, prelungit sau saptaminal?

De multe ori parintii aleg pentru copiii lor programul normal al gradinitelor (08.00- 12.00) tocmai pentru a-si petrece mai mult timp cu micutii. In acest sens, intrebind-o pe Anca Oprisan, psiholog la Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica, am aflat ca beneficiind de acest program copiii au o serie de avantaje: petrec mai mult timp cu parintii si ca atare ajung sa construiasca o relatie mai stabila, profunda, durabila, reusind astfel sa desfasoare mai multe activitati impreuna. De asemenea, micutii comunica mai bine cu parintii, invata rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al familiei, simt afectiunea parintilor intr-o masura mai mare rezultind astfel si o stare de securitate emotionala.
In schimb, cei care sint inscrisi la forme de invatamint prescolar cu program prelungit sau saptaminal pentru ca isi petrec mult timp in colectivitate ajung sa comunice mai usor cu copiii de virste apropiate reusind sa se integreze mai repede in grup. In aceeasi masura pentru ca se obisnuiesc sa respecte un program mai riguros, devin mai responsabili si isi asuma diferite sarcini.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro