Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Georgia va intrerupe relatiile diplomatice cu Rusia

Georgia va intrerupe relatiile diplomatice cu Rusia, dupa ce Kremlinul a recunoscut cele doua regiuni separatiste georgiene ca state independente, a anuntat vineri adjunctul ministrului de Externe, Grigol Vasadze, citat de Reuters.
"Am primit instructiuni la Ministerul de Externe si vom intrerupe relatiile diplomatice cu Federatia Rusa", a declarat Vasadze.
"A fost luata decizia finala", a adaugat el.
Parlamentul georgian a adoptat joi o rezolutie care indeamna Guvernul sa intrerupa relatiile diplomatice cu Rusia, dupa recunoasterea independentei Osetiei de Sud si Abhaziei.
"Interesele Georgiei in Rusia vor fi reprezentate de ambasada unei parti terte", a explicat Vasadze, adaugind ca in prezent au loc consultari cu mai multe state.
El a precizat ca un consul, un viceconsul si personalul tehnic vor ramine la Moscova.

Rusia isi va inchide ambasada din Georgia

Moscova va trebui sa isi inchida ambasada din Tbilisi, dupa ce Georgia a decis sa intrerupa relatiile diplomatice cu Rusia, a declarat vineri o sursa din cadrul Ministerului de Externe, citata de RIA Novosti, relateaza Reuters.
"Cind relatiile diplomatice sint intrerupte, ambasada se inchide", a explicat sursa. "Da, ambasada va fi inchisa si va ramine doar consulatul", a adaugat ea.

Mii de georgieni, constrinsi sa paraseasca zona-tampon

Mii de persoane au fost alungate de politisti inarmati din satele lor aflate in zona-tampon controlata de armata rusa in jurul Osetiei de Sud, a anuntat vineri Inaltul comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), citat de AFP.
Circa 2.300 de refugiati au fost inregistrati oficial in orasul Gori si 800 dintre acestia sint adapostiti in corturile dintr-o tabara amenajata in cursul saptaminii, a declarat presei Helene Caux, purtatoare de cuvint a UNHCR.
"Noii refugiati de la Gori mentioneaza diferite episoade de intimidare, respectiv violentele fizice din partea militiilor in zona-tampon", a adaugat ea.
"Aceste persoane vorbesc despre militieni care intra in sate tragind focuri in aer, care hartiuesc locuitorii si si le jefuiesc proprietatile", a precizat purtatoarea de cuvint, care a mentionat de asemenea masacrarea animalelor.
Multi dintre acesti nou-veniti se intorsesera recent in satele din care au fugit la inceputul lunii, in timpul confruntarilor dintre fortele ruse si cele georgiene, a subliniat ea. Georgia a acuzat joi Rusia de "epurare etnica" in regiunea Osetiei de Sud si in zona-tampon controlata de armata rusa.
Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) si-a exprimat ingrijorarea privind soarta "persoanelor in virsta si care sufera de boli cronice, care locuiesc in satele izolate din toata zonele afectate de conflict".
"Situatia este in continuare foarte instabila din punct de vedere al securitatii din cauza prezentei masive a armelor de foc", a declarat un purtator de cuvint al CICR, Simon Schorno.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii