Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Georgia cere UE să nu-şi neglijeze vecinii estici

Acum finanţarea se orientează spre vecinii din sud, a spus Georgi Baramidze, ministru georgian pentru UE şi NATO.
"Evident, vecinii africani şi din regiunea Mediteranei sunt importanţi pentru UE. Dar noi susţinem că este în interesul UE să facă Europa întreagă şi liberă, iar acest lucru nu se poate realiza fără a încheia treburile în partea estică a Europei", a explicat el.

După vizita sa la Bruxelles, Baramidze a spus că acordarea pentru Georgia, Ucraina şi R.Moldova a unei "foi de parcurs" pentru ridicarea vizelor şi negocierile pentru un acord "aprofundat" pentru zona de liber-schimb a fost promisă prin politica Parteneriatului Estic şi nu necesită finanţări mari.

"Nu trebuie să existe o competiţie cu lumea arabă, pentru că este o altfel de vecinătate", a subliniat ministrul.

UE reconsideră strategiile de finanţare spre vecinii din sud, pentru a răspunde astfel revoltelor pro-democraţie. Având în vedere că majoritatea statelor membre au bugete de austeritate, oficialul georgian a admis că perspectivele pentru sume mai mari pentru regiunea sa sunt minime.

"Multe lucruri se pot realiza fără resurse financiare, este o chestiune de disponibilitate politică, pentru a încuraja aceste state, dar a le şi oferi o şansă se se apropie mai rapid de UE", a subliniat el.

Ucraina a început deja negocierile pentru o foaie de parcurs în vederea liberalizării regimului vizelor, iar Georgia speră să realizeze acest lucru pânăla sfârşitul anului.

Potrivit oficialului, Georgia este singura ţară din regiune care a implementat "un sistem de gestionare a graniţelor consolidat şi integrat" şi a început emiterea de paşapoarte biometrice. Fiind un stat mic, fără graniţe terestre cu UE, ar putea de asemenea fi un avantanj, a subliniat el.
Categorie articol: 

Comentarii