Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gaudeamus sau Pacea de la Romexpo

Nici ca se putea alege un nume mai bun pentru Tirgul de carte! Pentru ca nu poate fi bucurie mai mare decit aceea de a merge printr-un oras in miniatura ale carui case sint standuri ale editurilor, iar zidurile sint rafturi cu carti. Sa mergi pe bulevarde si sa vezi cladirile maiesuoase ale unor ?firme? ca Humanitas, RAO, Polirom, Nemira, Corint, All Beck... Strazile e care isi au sediul Tritonic, Minerva, Paralela 45 sau Millennium Press, Amaltea etc.
Tirgul de carte Gaudeamus, aflat la a 12-a editie, a pus stapinire pe pavilionul central Romexpo si, timp de cinci zile, stapina absoluta e Cartea.
Am vazut oameni carind dupa ei sacose burdusite cu carti. Am vazut oameni umblind cu listele de cumparaturi in mina, facind slalom printre standurile editurilor, am vazut editori trimitindu-i la standurile altor edituri (nu-i ciudat? intr-un capitalism salbatic ca al nostru, concurentii sa-si trimita unul altuia clienti... desi, pina in preziua deschiderii tirgului, s-ar fi sfisiat unii pe altii pentru obtinerea unui copyright?)
Am vazut editori, PR manageri, coordonatori de colectii vorbind despre produsele lor, eleganti, cu un aer seniorial, de stapini ai lumii. Am vazut scriitori admirindu-si cartile cu o ora inainte de lansarile oficiale, dind mina ? colegial, prieteneste ? cu alti scriitori care-si admirau cartile, i-am vazut colindind standurile, tragind cu ochiul la operele confratilor... I-am vazut ascultindu-i pe cei care le prezentau cartile. I-am vazut dind autografe, plutind apoi, la 10 cm deasupra pamintului... Erau clipe de glorie pe care nimic si nimeni nu le poate lua.
Sint cinci zile de pace. Pacea de la Romexpo. Zile in care totul e bine si frumos. Intre miercuri si duminica.
Iar de luni... De luni sintem in competitie din nou. De luni ne batem pentru viitoarele carti. Ne batem pentru obtinerea de contracte. Pina data viitoare, la un alt tirg, la care ne vom bucura din nou, impreuna, cititori si scriitori si editori.
O sarbatoare de neuitat, acest tirg de carte...
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii