Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Garajul «Concivia» cocoţat pe «picioroange» nu a fost luat de pe faleză

Garajul de beton tip "Concivia", amplasat pe faleza Dunării, pe patru suporţi metalici, încă se mai află pe poziţie, deşi perioada de 60 de zile prevăzută pentru păstrarea lui în acea locaţie a expirat de mult. Concret, garajul a fost montat acolo pe 4 august, iar pe 4 octombrie ar fi trebuit dat jos, stâlpii îndepărtaţi, iar perimetrul respectiv readus exact la forma iniţială. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar conducerea Primăriei nu poate să ofere informaţii exacte cu privire la soarta acelui garaj. "Va fi mutat de acolo, cu siguranţă. Nu ştiu exact când, pentru că a intervenit şi tragedia aceasta de la clubul Colectiv, iar printre persoanele decedate se numără şi doi dintre arhitecţii bucureşteni care s-au ocupat de problema garajului de pe faleză, mai exact au intermediat relaţia noastră cu studenţii norvegieni care l-au amplasat acolo", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
După cum v-am mai informat, "garajul 11" a fost montat pe Faleza Dunării de către studenţii şcolii private de arhitectură din Bergen, Norvegia (BAS), în colaborare cu Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu" din Bucureşti. Studenţii norvegieni au gândit utilizarea respectivului garaj ca pe un experiment social în cadrul căruia au vrut să atragă atenţia asupra faptului că şi o astfel de structură, construită iniţial pentru un alt scop, poate fi folosită în diverse activităţi, inclusiv culturale. Astfel, garajul a fost ridicat pe cei patru stâlpi pentru a i se da utilitate de mini-cinematograf în aer liber, spaţiul interior putând fi folosit pentru proiecţii de filme sau fotografii. La începutul lunii august, când garajul-cinematograf a fost pus în funcţiune, norvegienii şi colaboratorii lor, arhitecţii bucureşteni, au îndemnat Primăria Brăila ca în următoarele 60 de zile să gândească diferite evenimente în care acel spaţiu neconvenţional să poată fi utilizat. Trebuie menţionat că studenţii norvegieni au închiriat suprafaţa ocupată pe faleza Dunării pentru o perioadă de două luni. Cum era de bănuit, Primăria Brăila nu a organizat niciun eveniment cultural acolo, din august până în octombrie. Asta şi pe fondul unei reacţii destul de vehemente venite din partea brăilenilor, care au considerat de la bun început garajul cocoţat pe "picioroange" ca fiind o structură urâtă, neavând ce căuta pe faleza Dunării.
În prezent, Primăria aşteaptă ca studenţii norvegieni să mute garajul de pe faleză, aşa cum a fost înţelegerea. Din păcate, doi dintre arhitecţii Universităţii "Ioan Mincu" Bucureşti, care au colaborat cu norvegienii în derularea acestui proiect, şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din clubul bucureştean "Colectiv". Este vorba despre Cătălina Ioniţă şi Mihai Alexandru. Dintre aceştia, Cătălina Ioniţă, 34 ani, a fost cu adevărat "sufletul" proiectului derulat la Brăila, care a inclus şi alte aspecte legate de arhitectură, în afara garajului de pe faleză. De altfel, tânăra intermedia colaborarea Primăriei Brăila cu Şcoala de Arhitectură din Bergen, Norvegia, în tot ceea ce ţinea de proiectul de arhitectură "Brăila - acest loc este chiar bun".

 
Categorie articol: 

Comentarii