Mergi la conţinutul principal

Funda umană de Ziua Anti SIDA, în premieră la Brăila

Ziua Mondială Anti SIDA a fost marcată la Brăila printr-o acţiune de solidaritate cu persoanele infectate cu HIV. În premieră, Asociaţia Persoanelor Afectate (APA) Brăila a organizat Funda umană, simbol al luptei împotriva infecţiei HIV şi a bolii SIDA.
Cristian, Ileana, Tudorel, Lucian, Vasile, Fănel, Leana, Nicu sunt numai câteva nume ale brăilenilor care au decedat din cauza complicaţiilor SIDA în ultimul timp şi pentru care, joi, au fost aprinse lumânări, ca un act pios de aducere aminte, sau candele ale speranţei de mai bine. Momentul a avut loc în cadrul întrunirii pe tema "Ziua Mondială Anti SIDA", organizat de Asociaţia Persoanelor Afectate (APA) Brăila. Cu acest prilej, dr. Delia Râşnoveanu - medic primar boli infecţioase, coordonatorul programului HIV-SIDA la nivelul judeţului, a făcut un apel la solidaritate cu persoanele afectate de această maladie, dar şi la continuarea efortului de combatere a virusului, prin finanţarea programelor de prevenire şi tratament. "Azi trebuie să înţelegem că trebuie să fim uniţi, să îi cinstim pe cei care nu mai sunt, să îi ajutăm pe cei nou veniţi şi să îi facem pe decidenţi să înţeleagă că numai tratamentul corect şi aplicat la timp vă poate ţine în viaţă", a spus dr. Râşnoveanu.
Cei prezenţi la întrunire, membri APA Brăila, dar şi parteneri din sistemul de sănătate, şi-au dat apoi mâna pentru a forma o fundă umană, dorind ca în acest mod să arate solidaritatea cu seropozitivii şi bolnavii de SIDA, care, de multe ori, sunt supuşi discriminării şi neacceptării în societate.
În cadrul manifestării au fost distribuite pliante informative.

Fonduri insuficiente

În Brăila au fost luaţi în evidenţă, din 1987, când s-a înregistrat primul bolnav de SIDA, până în prezent, 295 de pacienţi, potrivit datelor furnizate de dr. Delia Râşnoveanu. Din păcate, numai 110 dintre ei au rămas în evidenţă activă, însemnând că se prezintă lunar la medic, restul fiind decedaţi, plecaţi sau nu se mai ştie nimic despre ei. Dr. Râşnoveanu a subliniat faptul că sumele repartizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sunt în general mici faţă de nevoi. Costul unui tratament specific în 2011 a fost de 790 euro, însemnând 3.330 lei, în medie pe pacient, pe lună. În timp ce necesarul pentru judeţul Brăila a fost în 2011 de 3 milioane lei, fondurile alocate au fost de numai 2,3 milioane lei. O parte din costuri au fost acoperite de Bucureşti, însă au existat şi pauze în tratamentul unor pacienţi. "Întreruperea tratamentului poate duce la mutaţii ale virusului şi medicamentele luate până atunci să nu mai fie bune. Acest lucru înseamnă aplicarea unei noi scheme, cu costuri de regulă mai mari, cu regândirea întregului mecanism terapeutic", a atenţionat dr. Râşnoveanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro