Mergi la conţinutul principal

Frica lui Caruz

* incredibil, dar conducerea fermei continuă să susţină că nu de la halele de porci provine mirosul de bălegar, ci de la animalele crescute în gospodăriile populaţiei şi de la canalizarea municipiului * cu toate împotrivirile celor de la "Complexul de Porci", autorităţile de mediu au decis: dezbaterea publică va avea loc la Casa Tineretului, la o dată ce urmează a fi stabilită

În ciuda tuturor evidenţelor, conducerea "Complexului de Porci" Brăila SA continuă să susţină că nu de la halele sale provine mirosul pestilenţial de bălegar de porc, care se abate periodic peste oraşul nostru. Angajaţii de bază ai familiei Caruz susţin că totul este o invenţie a Gărzii de Mediu şi a presei brăilene, "o campanie ce are ca efect influenţarea negativă a imaginii noastre faţă de locuitorii municipiului Brăila". Ca urmare a ceea ce numesc "instigarea împotriva societăţii noastre", administratorii fermei de porci refuză cu înverşunare să accepte ca dezbaterea publică referitoare la revizuirea autorizaţiei de mediu a acestei unităţi să aibă loc la Casa Tineretului. Asta pentru că, zic ei, e posibil ca "discuţiile să degenereze în conflict fizic cu urmări imprevizibile". Cu alte cuvinte, oamenii lui Caruz se tem ca nu cumva să fie luaţi la bătaie de brăileni, dacă s-ar prezenta în faţa acestora, la Casa Tineretului. În consecinţă, ei au cerut ca dezbaterea să aibă loc la sala de festivităţi a Primăriei Vădeni, motivând că, oricum, "Complexul de Porci" îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul acestei comune, iar accesul publicului până acolo nu este complicat.

"Nu de la noi miroase, ci de la brăileni"

Informaţiile de mai sus sunt extrase dintr-o adresă trimisă de "Complexul de Porci" Brăila SA către Garda Naţională de Mediu, Comisariatul Judeţean Brăila, fiind un răspuns la solicitarea acestei instituţii ca dezbaterea publică să se desfăşoare la Casa Tineretului. Reamintim că Garda de Mediu a solicitat revizuirea autorizaţiei de mediu a "Complexului de Porci", fermă acuzată de brăileni că emană mirosuri insuportabile. Intervenţia asupra autorizaţiei de mediu nu se poate face, însă, fără ca publicul afectat de activitatea unităţii în cauză să-şi poată spune punctul de vedere. Iniţial, dezbaterea publică fusese stabilită pentru 27 iulie a.c., în sala restaurantului "Green House", aflat la circa 4 km de municipiu, pe şoseaua Focşani. Dat fiind faptul că locaţia era greu accesibilă publicului larg, iar restaurantul în cauză aparţine tot familiei lui Gheorghe Caruz, ca şi "Complexul de Porci", Garda de Mediu Brăila a solicitat anularea acelei dezbateri şi reprogramarea ei într-o locaţie aflată la îndemâna oricui are ceva de zis. Astfel, s-a obţinut acceptul Consiliului Judeţean pentru folosirea Casei Tineretului, iar reprezentanţii "Complexului de Porci" au fost invitaţi să vină la discuţii în această sală. Surpriză, însă: angajaţii lui Caruz nu vor în niciun chip să accepte propunerea Gărzii de Mediu. Într-o adresă formulată pe un ton foarte hotărât şi semnată de Ştefănel Marius Rogoza, administratorul "Complexului de Porci" SA, Garda de Mediu Brăila şi mass-media locale sunt acuzate de rea voinţă şi intenţii dubioase. "Nu putem fi de acord a organiza dezbaterea publică la sala de spectacole de la Casa Tineretului, întrucât de mai bine de doi ani de zile unitatea d-voastră (Garda de Mediu n.n.), împreună cu mass media din municipiul Brăila şi la comandă politică duceţi o campanie de denigrare a societăţii noastre, campanie ce are ca efect influenţarea negativă a imaginii noastre faţă de locuitorii municipiului Brăila. Mai mult decât atât, în ultimele două săptămâni, aşa cum am arătat, campania dusă de d-voastră s-a acutizat, instigând opinia publică să determine autorităţile locale în a închide societatea noastră, susţinând că mirosurile provin de la Complexul de Porci, lucru cu care nu suntem de acord, deoarece rezultatele analizelor au demonstrat contrariul".

Fără a se preciza exact în ce constau "rezultatele analizelor", iată cum îşi justifică cei de la "Complexul de Porci" punctul de vedere: "Dacă mirosul ar fi provenit de la unitatea noastră, acesta s-ar fi simţit şi ar fi persistat în fiecare zi sau cel puţin în zilele când vântul bate din direcţia SC «Complexul de Porci» SA. Dar s-a constatat că în anii 2007 şi 2009, a fost miros în oraş tocmai în perioada când s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate, zile fără ploi, ceea ce demonstrează că mirosul vine în principal de la sistemul de canalizare neeficient şi care are foarte multe guri de canalizare neacoperite, când acesta se încarcă cu deversările reziduurilor celor 250.000 de locuitori şi dejecţiile miilor de animale crescute chiar şi în centrul istoric al Brăilei, municipiu fără o staţie de epurare. Aşa se explică de ce după ploi nu mai miroase în oraş, reziduurile şi dejecţiile din canalizări fiind spălate. Tot în perioada ploilor, dejecţiile animalelor crescute în gospodăriile fără canalizare şi depozitate necorespunzător ajung în sistemul de canalizare, fiind eliminate, evitându-se astfel putrefacţia, descompunerea etc, situaţie în care mirosul dezagreabil nu se mai simte. Întrucât anul 2008 a fost un an ploios, în oraş nu s-au simţit mirosuri puternice. Oare munţii de gunoaie aruncaţi peste tot şi care intră în putrefacţie când sunt temperaturi ridicate nu sunt o cauză a mirosului din oraş?", se întreabă retoric autorii adresei cu nr. 5.067, din 5 august 2009, adresate Gărzii de Mediu Brăila.

Mai departe, scrisoarea lor capătă accente apocaliptice, dezvăluind temeri legate de un deznodământ tragic. "În atare situaţie, când toată opinia publică din municipiul Brăila a fost instigată împotriva noastră, nu suntem de acord să desfăşurăm în locaţia propusă de dumneavoastră o dezbatere publică pe această temă, deoarece este posibil ca discuţiile să degenereze în confict fizic cu urmări imprevizibile, societatea noastră nepermiţându-şi acest lucru. Precizăm că solicităm ca dezbaterea publică să aibă loc la sala de festivităţi din comuna Vădeni, aşa cum am indicat prin adresa 5.026/0408.2009, întrucât sediul societăţii şi activitatea se află pe raza comunei Vădeni, loc accesibil populaţiei şi factorilor interesaţi din zonă".

Adresa se încheie cu o concluzie fără echivoc, aceea că, până la urmă, "Complexul de Porci" intenţionează să acţioneze după cum va găsi de cuviinţă. "Niciun act normativ nu ne obligă a desfăşura dezbaterea publică pe teritoriul altei primării, lăsând la aprecierea noastră alegerea locului unde se va desfăşura aceasta". Punct.

Autorităţile de mediu au decis

De data asta, argumentaţiile conducerii "Complexului de Porci" nu au mai impresionat autorităţile de mediu. Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi, instituţia care decide în această speţă, a transmis o adresă, pe 5 august, către "Complexul de Porci", Garda de Mediu Brăila şi Agenţia de Protecţia Mediului Brăila, potrivit căreia "având în vedere opinia populaţiei municipiului Brăila, exprimată în mass-media locală, privind disconfortul olfactiv generat de «Complexul de Porci», apreciază ca oportună organizarea dezbaterii publice pentru solicitarea de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu în municipiul Brăila". În plus, dat fiind că CJ Brăila şi-a dat acceptul pentru folosirea sălii de spectacole a Casei Tineretului, ARPM Galaţi a somat "Complexul de Porci" să folosească această locaţie şi să anunţe în presa locală data şi ora la care se va desfăşura dezbaterea publică.

Adresa patetică emisă de "Complexul de Porci" a primit următoarea replică din partea conducerii Gărzii de Mediu Brăila: "Scopul Gărzii de Mediu este ca legislaţia privind protecţia mediului să fie respectată. Nu suntem interesaţi de denigrarea sau închiderea societăţilor comerciale, ci de respectarea graficelor de investiţii, de diminuarea şi eliminarea poluării, de asigurarea unor condiţii de viaţă decente celor aproximativ 216.000 de locuitori ai municipiului Brăila. În articolele din mass-media a fost prezentată situaţia constatată în urma controalelor". Declaraţia îi aparţine lui Marian Dragomir, directorul coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Brăila. În ceea ce priveşte motivaţiile prezentate de angajaţii lui Caruz, potrivit cărora mirosurile provin de oriunde, mai puţin de la ferma de porci, Dragomir a ţinut să precizeze: "Există o diferenţă mare între mirosul de tei care era odată specific Brăilei şi mirosul care ne face să închidem geamurile sau să ne refugiem în apartamente. Cu siguranţă, mirosul dezagreabil nu provine de la cele câteva animale crescute în apartamente sau de la găurile minuscule ale capacelor de canalizare. Brăilenii identifică foarte bine ce tip de miros este şi nu pot fi păcăliţi...". Şeful Gărzii de Mediu Brăila dă asigurări că dezbaterea publică nu va degenera în violenţe fizice, deoarece a solicitat Poliţiei şi Jandarmeriei să asigure efective care să vegheze la menţinerea ordinii în sală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro