Mergi la conţinutul principal

Fraude cu fonduri europene. Doi brăileni, trimiși în fața instanței de procurorii DNA

• procurorii anticorupție Galați au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate acuzate că a obținut în mod ilegal fonduri nerambursabile, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Brăila • un alt inculpat care a obținut fonduri nerambursabile și-a recunoscut faptele și are de executat 2 ani închisoare cu suspendare, el având de prestat muncă în folosul comunității în comuna Râmnicelu

 

Dosare înregistrate la Tribunalul Brăila, după trimiterea în judecată și recunoașterea vinovăției în cazul a doi inculpați brăileni, acuzați că au luat în mod ilegal fonduri nerambursabile de la APIA.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut faptul că, în cursul anului 2021, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de ea (adeverințe, contract închiriere etc.).  Totul pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 32,60 ha, suprafață pe care nu o deținea în realitate. Prin aceste demersuri, arată procurorii, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 34.053 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, procurorii DNA Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui alt inculpat. În sarcina acestuia, arată procurorii, s-au reținut infracțiunile de: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene; fals material în înscrisuri oficiale. “În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada 2019 - 2020, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție

pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe, contract închiriere etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate”, au arătat procurorii DNA.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 53.986 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere.

După cum se arată în comunicatul DNA, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Râmnicelu, județul Brăila sau la școala Gimnazială din comuna Râmnicelu.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost înaintate la Tribunalul Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro