Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fratii nostri de peste Prut. Care frati?!

In urma cu citeva zile am facut o vizita, slava Domnului scurta, in Republica Moldova. Am constatat cu stupoare ca Moldova este tara oamenilor care nu zimbesc, care nu stiu sau nu vor sa stie alta limba decit rusa. Orice incercare de a stabili un dialog cu diferite persoane din Chisinau s-a soldat cu un esec, in majoritatea cazurilor. Am fost surprinsa de faptul ca nici macar atunci cind denumirea din limba romana a unei cladiri semana cu cea din limba rusa, moldoveanul nu intelegea ce intrebi si nu stia sa-ti raspunda. Incercarea de a conversa intr-o limba de circulatie internationala, engleza sau franceza, a avut la fel de mult "succes". In momentul in care deschideai gura sa-l intrebi ceva pe un localnic, o privire incruntata sau absenta se abatea asupra ta. Daca voiai sa cumperi ceva nu trebuia sa te astepti ca vinzatorul sa-ti explice sau sa te serveasca rapid. Privea prin tine de te apuca disperarea. Nici macar la hotelul de trei stele unde am stat, receptionerele sau chelnerii nu erau mai draguti. Vesnic afisau o fata suparata. Te intrebai cu ce puteai sa gresesti? Ca ai venit la masa, ca ai lasat cheia la receptie? In Chisinau, dupa ora noua seara, pe strada nu mai era nici tipenie de om. Buticuri, supermarket-uri deschise non-stop de unde sa-ti poti cumpara ceva nu existau. Totul pustiu. Ici colo cite o firma luminoasa a unui restaurant sau bar. Militia lor are o adevarata placere sa opreasca masinile cu numar romanesc, sa amendeze, sa ia carnete, pentru orice fleac.
Limba oficiala in Moldova este limba moldoveneasca, adica o limba romana schimonosita ca in cazul cuvintului WC. Ei scriu "VICEU". Nu cred ca nu stiu cum se scrie corect, ci fac acest lucru special pentru ca limba lor sa se diferentieze de-a noastra. Firmele, afisele sint in limba romana, iar putin mai mic, mai jos, sint traduse si in limba rusa. Anunturile neoficiale insa sint numai in limba rusa. Alergie la limba romana nu fac numai cei in virsta, ci si multi tineri. Politica este una singura: esti roman - nu trebuie sa fii servit, iar daca trebuie, atunci cit mai incet si prost.
In Romania, se tot vorbeste despre fratii nostri de peste Prut. Dupa aceasta experienta, ma tot intreb: care frati? M-am simtit foarte prost, ca si cind as fi intrat cu de-a sila in casa "fratelui meu". Acum imi este foarte clar ca Moldova nu se va uni niciodata cu Romania - rusii care au fost adusi acolo de comunisti in urma cu mai bine de 60 de ani nu vor dori acest lucru. Ar trebui sa se faca o epurare etnica. In secolul XXI? Imposibil. Si atunci? Cum ramine cu suspinele noastre dupa Moldova? Cred ca cel mai bine ar fi ca Moldova sa ramina la locul ei, noi intr-al nostru. Moldova este o tara saraca. Asta trebuie Romaniei? Inca o piatra de moara legata de git? Istoria s-a scris; aceasta bucata de pamint am pierdut-o definitiv, oricit ar fi de greu unora sa accepte acest lucru. Este o realitate care te izbeste in fata de cum pui piciorul acolo. Ar trebui sa nu mai suspinam dupa fratii nostrii de peste Prut, pentru ca nu mai sintem frati. Poate, cel mult, veri de gradul trei, insa asta nu mai inseamna nimic. In Moldova nu mai avem frati, ci niste rude indepartate, care, in mod sigur, nu ne iubesc.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii