Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fraţii Sgîrcitu, din nou liberi

* atât Titi şi cât şi Ionel Sgîrcitu se află acum în situaţia de săptămâna trecută, adică sunt liberaţi sub control judiciar şi au obligaţia, printre altele, de a nu părăsi localitatea şi de a nu se întâlni sau vorbi cu coinculpaţii şi martorii din dosare

După ce poliţiştii şi procurorii s-au dat de ceasul morţii să îi înfunde pe cei doi fraţi Sgîrcitu, acuzaţi în mai multe dosare de şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi lovire, ieri, judecătorii de la Tribunalul Brăila l-au eliberat pe Titi Sgîrcitu, iar pentru Ionel au respins propunerea de arestare preventivă făcută de către procurori. Titi Sgîrcitu nu a apucat să stea după gratii decât 2 zile, asta după ce a pus în scenă o adevărată telenovelă legată de predarea sa la Poliţie. În ceea ce îl priveşte pe fratele său Ionel, acesta nici nu a văzut interiorul celulei, pentru că mandatul său de arestare nu putea fi emis decât după judecarea recursului pe care îl făcuse la Tribunal şi care a avut loc ieri. Deşi, vineri, Ionel a ajuns la Tribunal însoţit de poliţiştii care aveau un mandat de aducere în acest sens, pentru a fi siguri că nu dispare între timp, după pronunţarea deciziei completului, Ionel a plecat singur acasă, fericit, după propriile declaraţii. În ceea ce îl priveşte pe Titi, după ce a auzit vestea bună de la judecători, acesta a fost dus întâi la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi, de unde a plecat apoi acasă, în deplină libertate. "Minciuna nu are picioare lungi, iar astăzi a venit ziua adevărului. Ne aşteptam la această decizie pentru că suntem nevinovaţi. Noi nu facem parte din nicio grupare, nu avem fapte comise cu violenţă. Sunt acuzat de şantaj pe banii mei, în condiţiile în care pe acea persoană am împrumutat-o cu 9.000 de euro. Pur şi simplu ne-am contrat bărbăteşte, dar câte cazuri de genul asta nu se întâmplă în România în fiecare zi?", ne-a spus Ionel Sgîrcitu, la ieşirea din sala de judecată.

"Parchetul şi Poliţia au acţionat eficient, au colaborat şi au depus eforturi concertate în vederea aflării adevărului"

Decizia completului de judecată a lăsat însă fără cuvinte poliţiştii şi procurorii care au instrumentat cazul. Astfel, în cazul lui Ionel Sgîrcitu, s-a dispus respingerea cererii Parchetului de înlocuire a măsurii de a nu părăsi localitatea cu o alta, adică cu cea a arestării (solicitată pentru că Ionel Sgîrcitu nu ar fi îndeplinit condiţiile ce i s-au impus pe timpul aplicării acestei măsuri) şi revocarea mandatului de arestare preventivă. În cazul lui Titi Sgîrcitu, completul a respins solicitarea Parchetului de revocare a măsurii de liberare sub control judiciar şi înlocuirea acesteia cu cea de arestare preventivă pentru 30 de zile şi revocarea mandatului de arestare. Mai clar, atât Titi şi cât şi Ionel Sgîrcitu se află acum în situaţia de săptămâna trecută, adică sunt liberaţi sub control judiciar şi au obligaţia, printre altele, de a nu părăsi localitatea şi de a nu se întâlni sau vorbi cu coinculpaţii şi martorii din dosare.

Legat de ceea ce s-a întâmplat ieri la Tribunal, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunal, procuror Marinela Coşniţă, ne-a declarat: "În ceea ce priveşte hotărârea instanţei de recurs, adică a Tribunalului, nu o comentăm, dar îmbrăţişăm punctul de vedere al instanţei de fond, adică Judecătoria Brăila, prin care s-a admis cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi s-a revocat liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Titi Sgîrcitu, s-a înlocuit măsura obligatorie de a nu părăsi localitatea a lui Ionel Sgîrcitu cu măsura arestării preventive a acestora, deoarece hotărârea a fost fundamentată pe date cu caracter cert, care demonstrau încălcarea cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite celor doi inculpaţi, conform prevederilor legale. Parchetul şi Poliţia au acţionat eficient, au colaborat şi au depus eforturi concertate în vederea aflării adevărului şi a respectării legii de către inculpaţi".

Telenovela prinderii/predării lui Sgîrcitu

Amintim că marţi, pe numele lui Titi Sgârcitu a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile, la propunerea Parchetului, care îl acuza că a încălcat termenii liberării provizorii sub control judiciar, discutând cu martorii, victimele sau coinculpaţii în dosarele în care este cercetat. Şi Ionel ar fi trebui să primească un astfel de mandat, însă în cazul lui nu putea fi emis dacă acesta ar fi depus recurs, lucru pe care l-a şi făcut miercuri dimineaţă, prin avocat. Deşi au fost prezenţi în sala de judecată marţi, 15 septembrie, fraţii Sgîrcitu au dispărut înainte ca instanţa să se pronunţe, motiv pentru care au fost daţi în urmărire.

Titi Sgîrcitu a ajuns însă după gratii în noaptea de marţi spre miercuri, asta după ce mai întâi a sunat la redacţia cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", dar şi la Parchet şi la Poliţie, spunând că se predă de bunăvoie, deoarece nu mai vrea să fie tăvălit pe jos. Sgîrcitu nu a apucat însă să se predea, aşa cum zicea, deoarece a fost prins de către poliţişti în jurul orei 21.00, care spun că l-au depistat într-o maşină, în timpul raziilor derulate cu ocazia operaţiunii "Tunetul", ce se desfăşoară de câteva zile în Brăila. Sgîrcitu a fost dus la Judecătorie, unde, pe loc, a declarat recurs împotriva măsurii de arestare preventivă. Miercuri dimineaţă, în jurul orei 02.00, acesta a ajuns la Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Galaţi. Referitor la declaraţiile poliţiştilor, care spuneau că l-au prins pe Titi Sgîrcitu în timpul acţiunii "Tunetul", Ionel Sgîrcitu a ţinut, ieri, să precizeze că el şi fratele său au fost preluaţi de oamenii legii de la benzinăria de pe Şoseaua Buzăului. "Au venit şi ne-au luat de la benzinărie, acolo unde i-am chemat, nu din trafic. Ne-au urcat pe amândoi în maşină şi pe mine m-a dat jos în Bariera Călăraşilor. Am chemat un prieten cu maşina să mă ia de acolo şi în zona Tribunalului am fost opriţi în trafic de un echipaj. M-au pus pe jos şi apoi m-au dus la sediu, unde m-au ţinut o oră, pentru ca mai apoi să mă lase să plec", a spus Ionel Sgîrcitu.

Acuzaţi de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, şantaj şi lovire sau alte violenţe

Fraţii Sgîrcitu sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, şantaj şi lovire sau alte violenţe. Totul a început în ziua de 7 iunie, când cei doi fraţi, împreună cu Ionuţ Agheboaie, au provocat scandal public în apropierea agenţiei Viziru a Raiffeisen Bank. Acolo, Titi şi Ionel l-ar fi bătut şi şantajat pe Constantin Ciprian Geangu, de 29 de ani, care le datora bani la împrumuturi cu camătă, totalizând 8.000 de euro. Imediat după ce a fost arestat, în ziua de 23 iunie, la Poliţie s-au prezentat şi alte persoane care s-au plâns că ar fi fost şantajate de Titi Sgîrcitu, pe numele acestuia fiind întocmite alte trei dosare penale. Titi Sgîrcitu a fost astfel reţinut de 3 ori, pe parcursul a 2 săptămâni, în urmă cu o lună, dar ulterior a fost liberat sub control judiciar.

Pe parcursul instrumentării acestor dosare, procurorii şi poliţiştii, ajutaţi de către SRI, susţin că au descoperit că fraţii Sgîrcitu au încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile stabilite de instanţă. Potrivit anchetatorilor, Titi Sgîrcitu ar fi încercat să influenţeze martorii, cu privire la declaraţiile pe care aceştia urma să le dea, şi înainte de a fi arestat, dar şi după liberare.
Like / Share

Comentarii