Mergi la conţinutul principal

Fotbalul, domeniu de interes pentru DNA in 2008

Fotbalul este unul dintre domeniile care au atras atentia Directiei Nationale Anticoruptie in 2008, procurorii deschizind patru dosare in care sint implicate personaje dintre cele mai importante si influente, de la cluburile cu renume din Romania.
Cel mai mediatizat caz a fost de departe cazul "Valiza", procurorii obtinind mai multe probe prin care demonstrau ca finantatorul Stelei, Gigi Becali, a incercat sa ofere o geanta cu 1,7 milioane de euro conducatorilor si jucatorilor de la Universitatea Cluj, drept recompensa pentru a invinge contracandidata la titlu, CFR Cluj.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au inceput, in 7 mai, urmarirea penala in dosarul "Valiza" fata de Becali, acuzat de doua infractiuni de dare de mita. Alaturi de el, in dosar au fost implicati si Teia Sponte, vicepresedintele Consiliului de Administratie al gruparii din Bulevardul Ghencea, acuzat de complicitate la dare de mita, si Anton Dobos, presedintele clubului Universitatea Cluj.
In rezolutia de incepere a urmaririi penale, procurorii au retinut si faptul ca, in data de 11 mai 2006, Becali "a facut o promisiune ferma" jucatorilor de la FC "Gloria 1922 Bistrita" oferind acestora cite 5.000 de euro in cazul obtinerii unui rezultat de egalitate sau cite 10.000 de euro in caz de victorie in meciul cu echipa Rapid, ce urma sa aiba loc a doua zi.
Desi in declaratiile sale aducea in discutie faptul ca premierea altor echipe nu ar putea fi considerata mita, in consecinta procurorii neavind motiv pentru a o considera infractiune, Becali a adus in apararea sa un act de vinzare-cumparare pe un teren din Cluj, datat cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, iar printre martori a semnat si selectionerul Victor Piturca. Mai mult, Becali i-a criticat in termeni duri pe procurorii care instrumentau cazul: "Mi se rupe “puncte puncte de DNA”. Pentru ca asa este. Dar de ce spun asta? Pentru ca stiu ca ma apara justitia, care este competenta. Pai mai aveam eu curaj sa spun ca mi se rupe de DNA daca nu aveam incredere in justitie? Mi se rupe puncte puncte de DNA pentru ca asa e. Umbla pe la Cluj dupa cai verzi pe pereti. sint incompetenti. O premiere nu poate fi niciodata coruptie. Dar daca nu au cap... Uite (si isi loveste capul cu putere) vezi cum suna? La mine bip-bip, la ei suna a gol. Daca bati in capul lui Dumitrescu, asa suna, a gaura. Nu are nimic in cap. Si al lui Papici ala, procurorul Papici. sint doi procurori, Dumitrescu si Papici. Daca bati in capul lor asa, “Pac!”, suna a gol. La mine suna a plin. Asa e".

Victor Piturca, acuzat in cazul "Valiza" pentru favorizarea infractorului George Becali

Antrenorul echipei nationale de fotbal, Victor Piturca, a fost ulterior acuzat in cazul "Valiza" pentru favorizarea infractorului George Becali, in jurul numelui sau iscindu-se un scandal in 16 octombrie cind a fost condus de politisti la DNA, de la Aeroportul Otopeni, cind se intorcea din Austria. Acest fapt a condus la sanctionarea politistului de frontiera care i-a retinut pasaportul lui Piturca. Mai mult, inspectorul general, chestorul principal Nelu Pop, a dispus catre toate structurile subordonate reinstruirea personalului din punctele de trecere ale frontierei, cu privire la ''aplicarea corecta a procedurilor de lucru si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti in toate situatiile''.
In plan sportiv, cazul "Valiza" a provocat demiterea membrilor Curtii de Arbitraj pentru Fotbal (CAF), Daniel Florea, Valentin Epure si Marian Lupu, iar membrii Comisiei de Disciplina si cei ai Comisiei de Apel au primit un ultim avertisment, pentru vicii de procedura in judecarea acestui caz. Echipa Steaua Bucuresti a fost penalizata, la 4 iunie, cu sapte puncte, iar formatia Universitatea Cluj cu sase puncte de catre Comisia de Disciplina a FRF, dupa scandalul "valiza cu bani" din ultima etapa a Ligii I, sezonul 2007/2008. De asemenea, finantatorul Gigi Becali a fost suspendat timp de doi ani si i s-a interzis accesul pe orice stadion pe aceeasi perioada si a primit o amenda de 200.000 de lei, iar presedintele gruparii ardelene, Anton Dobos, a primit aceeasi sanctiune ca Gigi Becali. De asemenea, jucatorii Gigel Coman (Universitatea Cluj) si Petre Marin (Steaua) au fost suspendati cite sase luni si amendati cu 180.000 de lei. Comisia de Apel a pastrat aceste sanctiuni, dar Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) a anulat toate deciziile luate de Comisia de Disciplina. Becali a primit din partea CAF o suspendare de sase luni, care nu ii interzice accesul pe stadion.

Mircea Sandu, a anuntat ca va redeschide cazul doar dupa ce va exista o hotarire definitiva a instantelor de judecata

Dupa ce procurorii au facut publice inregistrari ale unor convorbiri dintre Gigi Becali si mai multe persoane din fotbal, presedintele FRF, Mircea Sandu, a anuntat ca va redeschide cazul doar dupa ce va exista o hotarire definitiva a instantelor de judecata, asa cum precizase si secretarul general al UEFA, David Taylor. "Situatia Stelei este diferita, din punctul de vedere al neregulilor comise, cele pentru care a fost deja penalizata de Federatia Romana de Fotbal, pentru ca decizia finala nu a fost luata in tara sau la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Nici noi nu putem actiona in vreun fel pina cind acest proces nu este terminat, pentru ca decizia finala ar putea fi in favoarea clubului roman. Noi ne ocupam de bunul mers al competitiilor fotbalistice. De aceea, Steaua este admisa anul acesta in Liga Campionilor, dar cazul nu e inchis. Asa ca e posibil ca in sezonul 2009/2010 UEFA sa actioneze impotriva Stelei", a declarat Taylor.

Un alt caz intrat in atentia DNA este legat de privatizarea clubului Steaua

Un alt caz intrat in atentia DNA, dar si a Directiei de prevenire si investigare a coruptiei MAp este legat de privatizarea clubului Steaua, dupa ce in presa s-a vehiculat faptul ca mai multi generali au cerut documente de la Liga Profesionista de Fotbal privind legimitatea constituirii FC Steaua. Finantatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat ca in spatele demersului prin care i se contesta dreptul la palmaresul formatiei "ros-albastre" se afla generali in rezerva din fosta securitate si nu generali activi sau din cadrul Clubului Sportiv al Armatei.
Si presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, pentru ca ar fi primit de la fostul presedinte al clubului FC National, Gino Iorgulescu, un teren din Bucuresti, cu o suprafata de 351,79 de metri patrati, in valoare de 32.600,26 de dolari, pentru ca, in schimb, sa accepte achizitia de catre LPF a unui teren in suprafata de 1.497,21 de metri patrati, din aceeasi zona si a unei constructii in suprafata de 279,72 de metri patrati, nefinalizata si ridicata fara autorizatie pe terenul respectiv.

Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata pentru luare de mita

Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru luare de mita. Totodata, George Gino Iorgulescu a fost deferit justitiei pentru dare de mita, spalare de bani si participatie improprie la savirsirea infractiunii de fals intelectual. "Liga a achizitionat imobilele respective cu incalcarea Statutului LPF, cu suma de 355.000 de dolari, pret supraevaluat, deoarece reprezenta o valoare de trei ori mai mare decit pretul practicat pe piata libera in zona respectiva la acea data", se arata intr-un comunicat al DNA. Pentru a ascunde adevarata natura a bunului dat cu titlu de mita lui Dumitru Dragomir, Gino Iorgulescu a trecut in proprietatea soferului Florin-Bogdan Badita terenul de 351,79 de metri patrati, printr-un contract incheiat la un notariat public. In contractul de vinzare-cumparare astfel incheiat s-a consemnat in fals ca pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 de lei vechi, desi in realitate acesti bani nu au fost achitati, potrivit anchetatorilor.
DNA a instituit sechestru asigurator asupra bunului primit cu titlu de mita in vederea confiscarii de catre instanta de judecata.
Dosarul instrumentat de procurorii DNA in care sint implicati cei mai multi oameni din fotbal este cel in care se investigheaza transferurile mai multor fotbalisti in strainatate. Procurorii au trimis in judecata opt persoane, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs o paguba de 11,5 milioane de dolari. Directia Nationala Anticoruptie considera ca prin faptele lor, fostul senator Gheorghe Copos - fost presedinte si patron al Clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali - impresar, Mihai Stoica - fost director al Clubului de fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu - presedinte al Clubului de fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu - fost angajat al firmei "Becali Sport", Gheorghe Netoiu - fost actionar la Clubul de fotbal Dinamo, Cristian Borcea - presedinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
In rechizitoriu sint prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.
In ordine cronologica, transferurile internationale care fac obiectul prezentului dosar sint urmatoarele: transferul jucatorului de fotbal Dulca Cristian, realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers; transferul fotbalistului Arhire Iulian, de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers din Coreea de Sud, realizat in martie 1999; transferul fotbalistului Contra Cosmin, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves in Spania, realizat in iunie 1999; transferul fotbalistului Ganea Ionel de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart din iulie 1999; transferul fotbalistului Codrea Paul, de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la F.C. Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia realizat in ianuarie 2001; transferul jucatorului de fotbal Cernat Florin, din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina; transferul fotbalistului Mara Bogdan din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves din Spania; transferul fotbalistului Mitea Nicolae, realizat in august 2003, de la Dinamo Bucuresti la Ajax Amsterdam, din Olanda; transferul jucatorului de fotbal Sinmartean Lucian, din august 2003, de la Gloria Bistrita la clubul grec Panathinaikos Atena; transferul fotbalistului Bratu Florin, din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, din Turcia; transferul jucatorului de fotbal Alexa Dan, de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004; transferul fotbalistului Mihalcea Adrian, realizat in iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro