Mergi la conţinutul principal

Fostul director al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" a încetat din viaţă

Rodica Drăghici, fost director al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", a încetat miercuri seară să se mai lupte cu boala necruţătoare care o măcina de mai bine de un an de zile. A fost un om de cultură, a luptat mereu pentru modernizarea instituţiei pe care a condus-o timp de aproape 20 de ani. Biblioteca brăileană a devenit, prin grija ei, continuată de succesori, una dintre cele mai moderne din ţară. Prietenii şi cei apropiaţi îşi pot lua rămas bun de la Rodica Drăghici la Biserica "Sf. Constantin şi Elena". Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 11.00, la Cimitirul "Sf. Maria".
Rodica Drăghici s-a născut la Moţăieni, judeţul Dâmboviţa, pe 20 aprilie 1946. A urmat şcoala elementară în comuna natală, iar studiile liceale le-a făcut la Şcoala Medie Mixtă din Pucioasa. În 1968 a absolvit Facultatea de Filologie, secţia biblioteconomie, din Bucureşti şi a fost repartizată la Brăila. A trecut prin toate treptele carierei profesionale, a fost bibliograf şi bibliotecar, iar din 1989 a fost director al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" până în 2008. Doi ani a mai ocupat funcţia de director adjunct, pentru a sprijini noua conducere a instituţiei în continuarea proiectului de modernizare a bibliotecii.
A trăit 44 de ani în oraşul de pe malul Dunării, timp în care a avut multe realizări. A fondat şi a condus ca preşedinte Asociaţia Bibliotecarilor din Biblioteca "Panait Istrati", a participat la numeroase colocvii în ţară, dar şi în Ungaria, Danemarca, Bulgaria. Este autor, împreună cu Stanca Bounegru, al cărţii "Tipografii brăilene 1838 - 1944", coordonator al volumului "Fănuş Neagu şi Brăila", apărut în 2002, şi editor al cărţii "Cuvânt la sfinţirea Bisericii Sfântul Nicolae din oraşul Brăila de Ioan Penescu", împreună cu Stanca Bounegru, în 2003. Prin fondarea editurii "ExLibris", în 1999, a contribuit serios la promovarea literaturii locale, publicând peste 40 de volume aparţinând scriitorilor brăileni. A semnat numeroase articole de specialitate, prezentări, recenzii, interviuri în diverse ziare şi reviste: "Biblioteca" de la Bucureşti, "Libertatea", "Brăileanul", "Monitorul de Brăila", "Ancheta", "Dunărea", toate din Brăila şi "Antares" din Galaţi. Rodica Drăghici a primit distincţii, diplome şi premii, unele dintre cele mai valoroase fiind: Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, Categoria A - Literatură, acordat de Preşedintele României în 2004, Premiul Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, în 2002, acordat pentru cartea "Tipografii brăilene".
Dumnezeu s-o odihnească-n pace!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro