Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A fost descoperit vaccinul contra pestei porcine africane

• oamenii de ştiinţă americani au creat vaccinul contra pestei porcine africane • vaccinul s-a dovedit a fi 100% eficient, conform celor declarate de Societatea Americană de Microbiologie

 

Veşti bune pentru sectorul zootehnic: cercetătorii americani au obţinut vaccinul contra pestei porcine africane. Dozele administrate, dezvoltate dintr-o tulpină anterioară a virusului modificată genetic, s-au dovedit a fi eficiente în toate cazurile, conform raportului publicat de trustul de media american Bloomberg.com.

“Acest nou vaccin experimental contra PPA este promiţător şi oferă o protecţie completă contra tulpinii actuale care produce în momentul de faţă focare in Europa de Est şi Asia” a declarat Douglas Gladue, investigatorul principal al Departamentului Agriculturii S.U.A., care a dezvoltat vaccinul.

De menţionat este faptul că în momentul de faţă nu există pe piaţă niciun vaccin omologat împotriva PPA, mai multe ţări anunţând că au în lucru obţinerea unui astfel de ser, iar aceste rezultate dau speranţe crescătorilor că în curând virusul va putea fi combătut. Deocamdată, vaccinul este în faza de teste şi încă nu se poate estima când va putea fi folosit efectiv în practică.

Virusul a avut efecte devastatoare în România, Brăila fiind cel mai afectat judeţ.

Din vara anului 2018 - când a apărut primul caz pe raza judeţului nostru - până în decembrie 2019, din cauza acestui virus au fost ucişi peste 250.000 de porci şi s-au cheltuit pentru despăgubiri mai mult de 200 milioane de lei de la bugetul de stat. Ca şi cum acest lucru nu era suficient, încă din primele zile ale lui 2020 a fost confirmat un nou focar de pestă porcină în incinta unei ferme recent înfiinţate, unde se aflau circa 25.000 de exemplare.
Categorie articol: 

Comentarii