Mergi la conţinutul principal

Focuri, fumuri si justitiari

Circula un zvon ca libertatea lui Corbu a costat vreo 200.000 de euro, iar un altul spune ca baietii din cartiere au facut cheta sa stringa banii astia, cu care au uns mai apoi chichitele intepenite ale sistemului de justitie ca sa mearga asa cum trebuie. Adica asa cum "trebuie" sa mearga un sistem de justitie intr-un oras in care ultima dezbatere pe tema combaterii coruptiei, dezbatere la care au participat reprezentantii institutiilor statului, s-a incheiat cu concluzia ca, in Braila, coruptia nu poate fi eradicata.
Un alt zvon zice ca un procuror brailean joaca intr-un film realizat de casa de productie a proxenetilor autohtoni alaturi de o fetiscana familiarizata cu trotuarele oraselor din Spania si Italia. Si ca, astfel, realizatorii filmului se tin departe de eventualele neplaceri pe care le pot avea din partea sistemului judiciar.
Tot un zvon, ba, as spune - chiar mai mult decit un zvon, spunea ca fotbalistul Banel Nicolita a fost scuturat de interlopii braileni fiindca s-a bagat prin afacerile din zona fara sa plateasca taxa de smecher la "tatal smecherilor". Tatal smecherilor neaga informatiile ajunse prin presa doar pentru ca niste "zdrente de ziaristi" au pus botul la vrajeala. Fotbalistul neaga la rindul sau informatiile. Zvonuri, asadar.
Doar ca, daca am invatat ceva de cind ma aflu in presa, ei bine, am invatat ca fara foc nu iese fum. Si ca deseori vocile Brailei, care se fac auzite pe forumuri, de exemplu, au dreptate. Problema e ca fara probe, fara dovezi, fara nimic palpabil, vorbele ramin doar vorbe, vocile ramin doar voci. Ca, uneori, chiar si cu probe, nu se face nimic e o alta poveste.
Si tocmai faptul ca nu se face nimic, sau nu se face mare lucru sta la baza nemultumirii, frustrarii si neincrederii brailenilor. Si a revoltei. Fiindca daca pina de curind cititorii cotidianului "Obiectiv" isi exprimau, pe site-ul ziarului, doar nemultumirea fata de actiunea sau inactiunea institutiilor statului, de curind au aparut voci care propun si altceva. Cei mai activi dintre cititorii editiei electronice incearca sa se organizeze. Satui de faptul ca bandele de cartier fac legea in oras, ei au inceput sa-si schimbe numerele de telefon promitind sa-si faca singuri dreptate si sa curete Braila, daca cei platiti sa faca acest lucru nu sint in stare. "Ideea e sa fim uniti. De linsare ai auzit? As vrea sa vad si eu in care stat de drept au fost bagati in puscarie 100-200-300, sau 230.000 in cazul nostru, de cetateni pentru ca au vrut sa infunde mafiotii (...) Diferenta intre acesti mafioti si noi este ca ei au trecut peste aceasta frica in momentul cind au vazut ca pot imparti in stinga si-n dreapta pumni fara sa li se intimple nimic. Ei sint uniti: 20-30 si isi fac curaj unul altuia. Putem sa ne unim si noi, sa iesim in strada, sa vad cine are sa se atinga de sute de oameni. Asa am stat si cu Ceausescu de git atitia ani, 23 de milioane de oameni, tot din cauza fricii din sin cu care am fost crescuti si educati. Si unde am ajuns? In tarile civilizate, cind oamenilor nu le convine ceva ies in strada. Noi de ce sa nu facem la fel?", spune un cititor. "Haideti fratilor sa ne intilnim! De ce doar scrieti? Haideti in fata la primarie sau pe Calarasi si haideti sa luam masuri impotriva tilharilor care ne terorizeaza... Aveti singe sa ne adunam in strada? (...) Sint disponibil sa ies pentru dreptate, si mai vin cu mine inca vreo 10-15 vecini care si ei sint terorizati (...)", scrie un altul care isi publica si numarul de telefon pentru a fi contactat de cei care s-au saturat de domnia interlopilor.
Desigur, totul poate fi un foc de paie care sa se stinga la o adiere de vint. Dar lipsa de incredere pe care brailenii o au in sistemul de justitie este evidenta, iar gindul ca procesele s-ar putea muta din Palatul de Justitie in spatele blocurilor nu stiu daca ma bucura sau, din contra, ma sperie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro