Mergi la conţinutul principal

Finalizarea proiectului „CONSOLIDARE, RESTAURARE, CONSERVAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A BISERICII „BUNA VESTIRE” BRĂILA”

Comunicat de presă

Data 27.12.2023

 

Finalizarea proiectului „CONSOLIDARE, RESTAURARE, CONSERVAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A BISERICII „BUNA VESTIRE” BRĂILA”

 

PAROHIA MIXTĂ ROMÂNO-ELENĂ „BUNA VESTIRE” BRĂILA, în calitate de Beneficiar, a finalizat implementarea proiectului „CONSOLIDARE, RESTAURARE, CONSERVAREA ȘI PUNEREA ÎN VALOARE A BISERICII „BUNA VESTIRE” BRĂILA”, cod MySMIS 116726, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014–2020, Axa Prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Proiectul a avut o valoare totală de 22.259.027,49 lei, din care valoarea sumei nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de 18.222.903,00 lei.

Derulat pe o perioadă de 73 de luni de la data semnării contractului de finanțare, obiectivul general al proiectului a fost acela de a conserva, proteja și valorifica patrimoniul cultural reprezentat de Biserica „Buna Vestire” (Greacă) Brăila - monument istoric clasa A de importanță națională și a fost atins prin realizarea următoarelor obiective specifice:

  1. Execuția unor ample lucrări de consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare din punct de vedere tehnic a Bisericii:
  • au fost consolidate elementele structurale (fundații, zidărie portantă, coloane, arce, bolți etc.);
  • au fost realizate diverse tipuri de lucrări de restaurare: elementele originale au fost aduse la starea (forma) inițială, au fost reconstituite elemente distruse, au fost îndepărtate intervențiile ulterioare parazitare;
  • spațiul din subsolul de vest a fost refuncționalizat prin crearea unui spațiu muzeal (lapidariu), a fost amenajată intrarea în Izvor, s-a refăcut șarpanta de lemn în zonele unde erau prezente degradări, s-a înlocuit învelitoarea cu tablă de zinc și s-au refăcut jgheaburile ascunse din tablă de zinc;
  • fleșa turnului de acces a fost refăcută conform schițelor de la 1943, ceasul a fost înlocuit cu un mecanism electric, dotat cu o automatizare în corelare cu clopotele din turnul de acces, iar pardoseala din dușumea din naos a fost înlocuită cu una din marmură;
  • componentele artistice au fost conservate, restaurate sau refăcute și puse în valoare: catapeteasma, tâmplăria metalică a ferestrelor, vitraliile, stratul suport al picturii, mulurile din mortare, candelabrele, elementele de mobilier interior (masa în altar, suportul icoanelor mobile, scaunele împărătești, gradenele și stranele, scaunele pentru credincioși);
  • s-au realizat sistemul de încălzire și o instalație de sonorizare;
  • s-a montat o instalație de securitate la efracție și de detecție la incendiu;
  • au fost realizate amenajări exterioare și sistematizarea incintei, care pun în valoare monumentul istoric: iluminat arhitectural interior și exterior, împrejmuire, amenajare peisagistică, sistematizare verticală;
  • casa parohială a fost dotată cu un sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, centrală termică și panou electric ce deservesc și biserica, asigurând condiții adecvate pentru desfășurarea activităților liturgice și culturale.
  1. Punerea în valoare a monumentului istoric clasa A restaurat prin activități care vizează deschiderea către publicul larg. Materialele de informare și publicitate realizate prin proiect, digitizarea obiectivului de patrimoniu și reintroducerea Bisericii în circuitul turistic local, regional și național contribuie în mod semnificativ la impulsionarea dezvoltării municipiului Brăila și a județului Brăila, cu accent pe creșterea importanței turismului cultural - un factor esențial în dezvoltarea economică a zonei, respectând în același timp principiile dezvoltării durabile și protecției mediului, prin activități de conservare, restaurare și menținere a patrimoniului cultural și a culturii tradiționale românești.
  1. Realizarea unei investiții conexe investiției de bază: clădirile anexă din spatele bisericii au fost demolate, în loc fiind amenajată o zonă verde pe care au fost amplasate bănci și patru toalete ecologice vidanjabile, două destinate persoanelor cu dizabilități și două pe sexe.

Realizarea proiectului permite creșterea vizibilității Bisericii „Buna Vestire” în rândul publicului, altul decât cel care participă în mod constant la activități de natură religioasă sau social-filantropică organizate în cadrul Parohiei.

Accesibilizarea spațiului fizic al Bisericii prin achiziționarea de dotări care permit accesul și participarea persoanelor utilizatoare de scaun rulant (elevator pentru accesul în biserică, info touch cu panou de operare la nivel optim, prin care se pot vizualiza imagini digitizate ale spațiilor neaccesibile, două toalete ecologice vidanjabile dedicate) deschide Biserica „Buna Vestire” spre publicul format din persoane cu dizabilități locomotorii.

Prin creșterea numărului de vizitatori cu 10% în termen de 5 ani de la finalizarea implementării, proiectul va contribui la intensificarea circulației turistice în Municipiul Brăila și, prin aceasta, la deschiderea către noi piețe și grupuri țintă, precum și la dezvoltarea activităților locale, derulate de actori privați sau publici, în domeniul turismului sau în domenii conexe.

Informații suplimentare se pot obține de la p.c. Doru Sima - Preot paroh, tel.: 0723 637 331, e-mail: bunavestire.proiecte@gmail.com.

 

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro